ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Γερμανική βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

Γερμανική βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ

21:57 - 05 Μαϊ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 23 Απριλίου οι ηγέτες της ΕΕ εξουσιοδότησαν την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να καταρτίσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ευρώπης μετά την πανδημία. Είχαν θέσει μάλιστα ως στόχο το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι έτοιμο στις 6 Μαΐου. Η ημέρα αυτή έφτασε, αλλά το σχέδιο έχει… κολλήσει.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλες αναφέρουν πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή για να… ενώσει Βορρά και Νότο. Οι διαφωνίες παραμένουν τόσο για το ύψος των κονδυλίων, όσο φυσικά και για τον τρόπο χρηματοδότησης των κρατών μελών. Δάνεια ή επιδοτήσεις είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό δίλημμα, που για την ώρα μένει αναπάντητο.

Όλα τα παραπάνω σε ελεύθερη μετάφραση συνοψίζονται στη φράση «δεν έχει ακόμα ανάψει το πράσινο φως για συμφωνία η Άνγκελα Μέρκελ».

Aυτο, όμως, είναι πλέον το μικρότερο πρόβλημα της ΕΕ. Άλλωστε αργά η γρήγορα αναμένεται να υπάρξει συμφωνία με (ας πούμε) αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Και είναι το μικρότερο πρόβλημα γιατί προέκυψε η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης, που έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ουσιαστικά δηλαδή η Γερμανία ισχυρίζεται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης PSPP (Public Sector Purchase Programme), το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία πέντε χρόνια με την έγκριση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δεν είναι νομικά ορθό.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη τάραξε τις αγορές και δεν άρεσε καθόλου στις Βρυξέλλες. Εξ ου και η αιχμηρή, αν και μουδιασμένη, απάντηση από τη μεριά της Κομισιόν πως η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη υπερισχύει της γερμανικής. Ανάλογη απάντηση έδωσε και η ΕΚΤ λίγη ώρα αργότερα, σε μία πρώτη αντίδραση.

Αυτά τα σχόλια έγιναν «on the record». «Off the record» έγιναν, φυσικά, ορισμένα ακόμα πιο αιχμηρά σχόλια, που υπογραμμίζουν ότι την ώρα που υπάρχει ανάγκη για «περισσότερη Ευρώπη, η Γερμανία μοιάζει να έχει άλλη οπτική γωνία.

Γιατί η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης σε τελική ανάλυση δεν αμφισβητεί μόνο τη συνταγματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά παράλληλα επισφραγίζει την πάγια θέση της Γερμανίας ενάντια στο ευρωομόλογο, αλλά και ενάντια σε ενδεχόμενη άνευ όρων χρηματοδότηση των κρατών μελών της ΕΕ από το υπό σύσταση Ταμείο Ανασυγκρότησης. Ενάντια δηλαδή σε ό,τι δεν αρέσει στη Γερμανία και σε όσα επιμένει η Λαγκάρντ και η ΕΚΤ ότι χρειάζονται για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού.

Η απόφαση του γερμανικού Ανώτατου Δικαστηρίου είναι πρωτοφανής και δείχνει το δρόμο και σε άλλα εθνικά δικαστήρια να αμφισβητήσουν τόσο τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τις ενέργειες της ΕΚΤ.

Για να το πούμε καθαρά η απόφαση της γερμανικής Δικαιοσύνης αμφισβητεί τα ευρωπαϊκά όργανα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και βάζει βόμβα στα θεμέλια της ΕΕ. Πρόκειται για «κήρυξη» πολέμου.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:19 - 06 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.