ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πορτοκαλί παράσιτο και μαύρος Τζόκερ

Πορτοκαλί παράσιτο και μαύρος Τζόκερ

00:53 - 02 Ιουν 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Φανταστείτε μία χώρα 320 εκατομμυρίων κατοίκων εκ των οποίων οι 40 εκατομμύρια είναι άνεργοι, οι φυλετικές διακρίσεις και οι κοινωνικές ανισότητες εντείνονται, ενώ η πρόνοια και η δημόσια υγεία είναι λέξεις άγνωστες. Κανονικά ο Πρόεδρός της θα έπρεπε πράγματι να κρύβεται στα υπόγεια του σπιτιού του. Αυτό για τον Τραμπ, όμως, συνέβη μόνο για λίγες ώρες. Η εξέγερση θα σβήσει και οι εκλογές στις ΗΠΑ έρχονται και είναι κομβικής σημασίας.

Το κίνημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό ανήκει ασφαλώς στους μαύρους της Αμερικής, αλλά έχει συμμάχους και από άλλες κοινωνικές ομάδες. Λευκοί, ασιάτες, ομοφυλόφιλοι, ακτιβιστές, απολιτίκ φτωχοί πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και ζητούν δικαιοσύνη. Για όλους και για όλα. Εκτονώνουν την οργή τους για την αδικία που βιώνουν στο πετσί τους.

Ο μαύρος Τζορτζ Φλόιντ είναι ο "Τζόκερ" που λειτουργεί ως σπίθα που ανάβει τη φωτιά. Δεν σκότωσε (όπως συνέβη στην ταινία), αλλά σκοτώθηκε αναίτια σε δημόσια θέα πυροδοτώντας ένα κίνημα αντίδρασης. Οι μαύροι δικαιολογημένα "βράζουν", αλλά παράλληλα εκατομμύρια ακόμα άνθρωποι στις ΗΠΑ διαπιστώνουν πια ότι ζουν σε ένα κράτος που δεν δίνει δεκάρα για το τι θα απογίνουν. Γεγονός που έγινε ακόμη πιο εμφανές την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Ανεργία, φτώχεια, αβεβαιότητα και ένα σύστημα υγείας για λίγους, καθώς ο Τραμπ εκλέχθηκε (μεταξύ άλλων) για να καταργήσει το Obamacare και να προσφέρει... δουλειές.

Και σωστά ο Μπαράκ Ομπάμα καλεί να γίνει στις κάλπες η μεγάλη εκτόνωση του θυμού, με διεκδικήσεις για μία πιο δίκαιη κοινωνία μέσω της νόμιμης οδού. Γιατί στην τελική και ο Τραμπ εκλέχθηκε, δεν είναι δικτάτορας.Με σύμμαχο τα συμφέροντα, τα λάθη των Δημοκρατικών, τη δίψα των Ρεπουμπλικανών για εξουσία, την αμύθητη περιουσία του, τα fake news, κατάφερε και ξεγέλασε ένα λαό και... τρύπωσε στον Λευκό Οίκο. Μόνο για τον εαυτό του ενδιαφέρεται και για κανέναν άλλον. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να μείνει στο τυπικό "θα αποδοθεί δικαιοσύνη" και να εκτονώσει την ένταση. Αλλά όχι... Πάνω στο πτώμα του Φλόιντ ζητά κι άλλο αίμα. Το αίμα των διαδηλωτών, κατηγορώντας τους κυβερνήτες των Πολιτειών στις οποίες σημειώνονται επεισόδια για αδυναμία επιβολής της τάξης.

Ακόμα και σε αυτό το πλαίσιο όμως η εξέγερση αυτή καλώς ή κακώς σε λίγες ημέρες θα σβήσει. Ο Τραμπ, ωστόσο, θα παραμείνει στο Λευκό Οίκο και λίγους μήνες μετά θα βγει από το καταφύγιό του και θα ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη. Εκεί ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να δείξει ότι πράγματι καταλαβαίνει τι του γίνεται. Ο Τραμπ νιώθει άνετα βουτηγμένος στο διχασμό, τη βία, το ρατσισμό. Είναι η τροφή του. Έτσι εκλέχθηκε και έτσι ελπίζει πως θα ξαναεκλεγεί.

Δεν πρέπει λοιπόν να τρέφουμε αυταπάτες. Η εξέγερση θα σβήσει. Έτσι γίνεται πάντα. Και η απάντηση θα πρέπει να δοθεί στις κάλπες. Αυτοί είναι οι κανόνες.

Θα μου πείτε, ο Μπάιντεν είναι η λύση; Όχι. Θα προτιμούσαμε όλοι κάτι πιο προοδευτικό. Κάτι πιο φρέσκο, πιο ελπιδοφόρο. Αυτή την ώρα όμως, προέχει να φύγει ο Τραμπ. Και με... γέφυρα τον Μπάιντεν να αναζητήσουμε κάτι ακόμα καλύτερο για τους απόκληρους της κοινωνίας, ακόμα και με νέες εξεγέρσεις, αν χρειαστεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 01:23 - 02 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.