ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πόσα κεράκια χωράει η τούρτα του Μητσοτάκη;

Πόσα κεράκια χωράει η τούρτα του Μητσοτάκη;

00:03 - 07 Ιουλ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη σβήνει το πρώτο της κεράκι με μία λέξη πάνω στην τούρτα της: Κορονοϊός. Η πανδημία, που τα σκέπασε όλα και καθορίζει το τοπίο.

Ένας χρόνος ΝΔ, ένας χρόνος όλα ανάποδα, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Έθνος ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τίτλος σωστός, η... ανάγνωση των γεγονότων λάθος.

Η πανδημία πράγματι έφερε τα πάνω – κάτω, έφερε ύφεση, έφερε δυσκολίες, αλλά προς απογοήτευση της αντιπολίτευσης- για πρώτη φορά στα χρονικά- δεν έφερε φθορά στην κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί η πανδημία άλλαξε όλα όσα ξέραμε και σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης. Πριν από ένα χρόνο, όταν εκλέχθηκε η Νέα Δημοκρατία, γράφαμε ότι θα κριθεί από τους αριθμούς, που θα πρέπει να ευημερούν και στους δείκτες και στην κοινωνία. Τελικά, πουθενά δεν ευημερούν, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει αλώβητη.

Υπό κανονικές συνθήκες, σε μία χώρα με ύφεση, ανεργία, εστίαση στα τάρταρα και τουρισμό μηδέν, η κυβέρνησή της θα έπρεπε ασφαλώς να ετοιμάζει παραίτηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντίθετα, δεν έχει αντίπαλο.

Αν δεν είχε υπάρξει καν κορονοϊός, το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση θα είχε φθαρεί περισσότερο δημοσκοπικά, παρότι οι αριθμοί προφανώς θα ήταν καλύτεροι από σήμερα.

Διανύουμε, όμως, μία πρωτόγνωρη εποχή. Η πανδημία δεν έχει μέτρο σύγκρισης και έχει κυρίως δύο όψεις. Την υγειονομική και την οικονομική.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι το lockdown φέρνει βαθιά ύφεση και ανοίγει νέες πληγές σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο Μητσοτάκης έχει για παράσημο την επιτυχία της διαχείρισης της πανδημίας και ταυτόχρονα έχει μία καλή δικαιολογία για κάθε «κακώς πεπραγμένο».

Για την ύφεση φταίει ο κορονοϊός, για το ότι δεν ήρθαν επενδύσεις φταίει ο κορονοϊός, για το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν έχει αναβατόριο για τους ανάπηρους φταίει ο κορονοϊός (ναι, ειπώθηκε και αυτό).

Με αυτό το μοτίβο θα πορευτεί η κυβέρνηση. Για κάθε τι καλό που θα πετυχαίνει, θα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και θα είναι διπλά κερδισμένη, ενώ για κάθε τι κακό, δεν φταίει αυτή, φταίει ο κορονοϊός.

Win - win situation, που λέει και ο Ερντογάν, που αποτελεί επίσης "χορηγό" της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις ψευτομαγκιές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση σκίζει στις δημοσκοπήσεις και ο Μητσοτάκης σε δημοφιλία. Η κοινωνία, ωστόσο, βοά...

Έρχεται μεγάλο κακό και η κυβέρνηση οφείλει να έχει ανοιχτά τα αυτιά της και να μην επαναπαύεται στις δάφνες της, στην ανυποληψία της αντιπολίτευσης και στις εύκολες δικαιολογίες που προσφέρει η πανδημία.

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί στο σύνολό της. Ο τουρισμός φέτος δεν θα λειτουργήσει ως ανάχωμα και από το φθινόπωρο η κοινωνία αναμένεται να αναστενάζει.

Απέναντι σε πολίτες με τη θηλιά στο λαιμό, καμία δικαιολογία δεν θα είναι αρκετή. Η κυβέρνηση οφείλει να σηκώσει τα μανίκια, να εξοικονομήσει χρήματα από οπουδήποτε μπορεί και να τα ρίξει στην αγορά. Για την ανάπτυξη, για την ευημερία των πολιτών. Διαφορετικά σε ένα χρόνο από σήμερα, δεν θα τη σώζει ούτε ο Τσιόδρας με τον Χαρδαλιά.

Η κυβέρνηση οφείλει να δουλέψει σκληρά, να διεκδικήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και να τα διοχετεύσει εκεί που υπάρχουν οι μεγαλύτερες ανάγκες. Να αντισταθεί στην αλαζονία, με την οποία... φλερτάρει επικίνδυνα, να πάψει να είναι αλλεργική σε κάθε είδους κριτική και να αφήσει τις σπατάλες για επικοινωνιακούς και μόνο σκοπούς. Να παλέψει για rebound ανάκαμψης το 2021 και να «ακούσει» τη μεσαία τάξη, που στόχευσε προεκλογικά και τα χαμηλά στρώματα που δεν έχουν λίπος να κάψουν και βρίσκονται για ακόμη μία φορά στο χείλος του γκρεμού.

Αυτοί θα αποφασίσουν, άλλωστε στο τέλος, πόσα κεράκια θα σβήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:28 - 07 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.