ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Καληνύχτα Κεμάλ...

Καληνύχτα Κεμάλ...

00:59 - 11 Ιουλ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Με μία φράση του στο BBC ο Νομπελίστας συγγραφέας Ορχάν Παμούκ, απέδωσε με τον πιο σωστό τρόπο τις διεθνείς προεκτάσεις της απόφασης Ερντογάν να αλλάξει το status της Αγιας Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί. «Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σημαίνει ότι για τον υπόλοιπο κόσμο δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος», είπε και δεν χρειάζεται εμείς να προσθέσουμε κάτι άλλο.

Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κινηθεί οπισθοδρομικά. Δεν έχει πλέον κανένα ενδοιασμό. Κινείται με εθνικιστικό και θρησκευτικό πρόσημο. Κινείται για να χτίσει μία νέα Τουρκία. Ερντογανική. Και να ακυρώσει την κεμαλική...

Αυτή είναι σε πρώτη ανάγνωση η σημαντικότερη παράμετρος της απόφασής του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Ότι ακυρώνει την υπογραφή του Κεμάλ.

Και η υπογραφή του Κεμάλ βρίσκεται σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που η Τουρκία του Ερντογάν θέτει υπό αμφισβήτηση. Όπως για παράδειγμα η Συνθήκη της Λωζάνης, που καθορίζει ουσιαστικά τα όρια της χώρας και τις σχέσεις με την Ελλάδα.

Αυτός είναι ο βασικός συμβολισμός της κίνησης με την Αγιά Σοφιά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

H απόφαση του Ερντογάν, όσο κι αν θέλει να τη "στρογγυλέψει" λέγοντας πως οποιοσδήποτε μπορεί να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά και μάλιστα δωρεάν, δείχνει επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είναι ένας επικίνδυνος ηγέτης. Που ταϊζει τον λαό του με φανατισμό.

Και αυτό ασφαλώς θα πρέπει να λειτουργεί ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Η απάντηση στην πρόκληση Ερντογάν, δεν είναι φυσικά ο βομβαρδισμός της Πόλης από τα ελληνικά μαχητικά, όπως βλέπουμε σε πολλές αναρτήσεις στα social media. Ούτε η λύση είναι "να πάρουμε πίσω την Αγια Σοφιά" και να την κάνουμε Μητροπολιτικό ναό, να ριχνουμε βεγγαλικά κάθε Πάσχα και να ακούγεται το Χριστός Ανέστη σε ολόκληρη τη "Βασιλεύουσα". Μη γινόμαστε ίδιοι με το "τέρας".

Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουμε πως ο Ερντογάν είναι ένας κακός πολιτικός. Ένας επικίνδυνος Σουλτάνος, που, όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, κυβερνά τη χώρα του με λάθος τρόπο, με λάθος αξίες. Με κοινωνικές ανισότητες και με περιορισμό των ελευθεριών. Χειρίζεται τους ανθρώπους σαν πιόνια, έχει κρίση μεγαλείου και αργά ή γρήγορα θα έχει κακό τέλος. Θα καταστραφεί, αφού πρώτα βέβαια θα έχει καταστρέψει την Τουρκία.

Για το τέλος, ένα σχόλιο για την Ευρώπη που ακόμη μέχρι προχθές, ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ, Επίτροπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ κράτησε ίσες αποστάσεις ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και εμφανίστηκε ως... μεσάζοντας για διάλογο Ελλάδας- Κύπρου με την Τουρκία. "Καθίστε να τα βρείτε", είπε την ώρα που η Τουρκία αλωνίζει στην ανατολική Μεσόγειο. Άκουσε δε, χωρίς να αντιδράσει, τις απειλές Τσαβούσογλου πως η Τουρκία δεν θα τηρήσει τις συμφωνίες της με την ΕΕ, εφόσον της επιβληθούν κυρώσεις.

Αυτές οι... αποστάσεις θέριεψαν τον Τούρκο Πρόεδρο και τον μετάλλαξαν σιγά - σιγά σε έναν απεχθή τύρρανο, που βασανίζει τους Τούρκους πολίτες, αλλά παράλληλα προκαλεί διαρκώς διεθνή προβλήματα. Φουντώνει τον εθνικισμό και τον ρατσισμό, χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες στα σύνορα και τώρα τον θρησκευτικό φανατισμό, προκαλώντας τους χριστιανούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιτέλους, η Ευρώπη ας σταθεί στο ύψος της. Ας αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί στο προσφυγικό και να πάψει να κρέμεται από τα... παιχνίδια του Ερντογάν. Διαφορετικά, αυτός ο κόσμος δεν θ' αλλάξει ποτέ...

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 11 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.