ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η μιζέρια της τσιγκουνιάς και η μαγεία της ομοφωνίας

Η μιζέρια της τσιγκουνιάς και η μαγεία της ομοφωνίας

10:30 - 20 Ιουλ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Με τον τίτλο "Οι τσιγκούνηδες κάνουν αντίσταση" κυκλοφόρησε τη Δευτέρα η γαλλική εφημερίδα "Liberation", περιγράφοντας και σχολιάζοντας παράλληλα όσα συνέβησαν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πώς αλλιώς να τιτλοφορήσει κανείς τη στάση των ανένδοτων "φειδωλών" που αρνούνταν να ανάψουν το πράσινο φως για συμφωνία;

Έχουν κάνει σημαία τα χρήματα που βάζουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ότι συνεισφέρουν περισσότερο από τους άλλους. Ότι είναι πιο νοικοκυρεμένοι από τους άλλους. Ότι δεν δημιουργούν προβλήματα, όπως οι Νότιοι και οι... νεόφερτοι της Βαλτικής.

Λες και δεν καρπώνονται οι Ολλανδοί, οι Σουηδοί, οι Δανοί και οι Αυστριακοί τεράστια κέρδη από την κοινή ευρωπαϊκή αγορά.

Ανεπίκαιροι και ουσιαστικά εκτός τόπου και χρόνου (σα να μην κατάλαβαν ότι μας χτύπησε μια πρωτόγνωρη πανδημία) κοιτάζουν την τσέπη τους και τα μικροπολιτικά τους οφέλη.

libe

Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, αναδείχθηκε σε κεντρικό πρόσωπο των συνομιλιών και δεν είναι τυχαία η επιλογή της φωτογραφίας, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  να μοιάζουν να τον ακούν μάλλον με εκνευρισμό και αμηχανία.

Ο Ρούτε προσωποποιεί την Ευρώπη που μένει πίσω από τις εξελίξεις. Αποτελεί βαρίδι για την εξέλιξή της σε μία περίοδο που ακόμη και η Άνγκελα Μέρκελ δείχνει να έχει αποφασίσει τη... φυγή προς τα εμπρός.

Οι 22 που παρακαλάνε τους 5 είναι βέβαια και η "μαγεία" της Ευρώπης, που επιμένει στην απόλυτα δημοκρατική ομοφωνία. Όσο κι αν αυτό δεν το είδαμε στην περίπτωση της Ελλάδας γιατί ήταν όλοι εναντίον ενός, σε αυτή τη φάση αποδεικνύεται πως η υποχρέωση επίτευξης συναίνεσης μεταξύ όλων των χωρών της ΕΕ που συνέρχονται στο Συμβούλιο, τηρείται ακόμα. Και οι λίγοι μπορούν να βάλουν φρένο στους πολλούς.

Σε αυτή τη φάση μοιάζει οι πολλοί να έχουν δίκιο και οι λίγοι απλά να καταχράζονται την απαιτούμενη ομοφωνία, αλλά ασφαλώς δεν θα είναι πάντα έτσι...

Τελευταία τροποποίηση στις 00:11 - 21 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.