ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κάτι σαν... τελεσίγραφο για διάλογο με την Τουρκία

Κάτι σαν... τελεσίγραφο για διάλογο με την Τουρκία

13:40 - 28 Ιουλ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η κατάσταση μοιάζει να μην έχει επιστροφή. Το "παράθυρο" για διάλογο με την Τουρκία έχει ανοίξει. Το θερμό επεισόδιο που αποφεύχθηκε στο "παρά πέντε" την περασμένη εβδομάδα φέρνει σημαντικές εξελίξεις και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβγαλε τα πολεμικά του πλοία στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα δεν μπορούσε παρά να απαντήσει με ανάλογες κινήσεις και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα ανεχθεί κανέναν να... ρίξει δίχτυα στην υφαλοκρηπίδα της.

Έκτοτε ακολούθησε ένα γαϊτανάκι εξελίξεων και διεθνών παρεμβάσεων. Η Ελλάδα ζήτησε ευρωπαϊκές κυρώσεις και η Κομισιόν απάντησε πως δεν θέλει εντάσεις, αλλά διάλογο. Η Γαλλία ήταν πιο αυστηρή, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από την Τουρκία να "μαζευτεί", κάνοντας, όμως, παράλληλα λόγο για "αμφισβητούμενα ύδατα", για να διευκρινίσει στη συνέχεια πως έτσι χαρακτηρίζει «περιοχές όπου περισσότερες από μία χώρες προβάλλουν θαλάσσιες διεκδικήσεις».

Η Άνγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε με στολή πυροσβέστη και κάλεσε Μητσοτάκη - Ερντογάν να σταματήσουν την κοκορομαχία. Αργότερα, το γερμανικό ΥΠΕΞ είπε πως δεν του αρέσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο, πρόσθεσε πως στόχος του είναι να φέρει τις δύο χώρες σε διάλογο. Και βέβαια το είχε ήδη κάνει, όπως μάθαμε, με αφορμή το θέμα της Αγιάς Σοφιάς.

Μία εβδομάδα μετά το "παρ' ολίγον" θερμό επεισόδιο, η Τουρκία αποκαλύπτει ουσιαστικά το σχέδιό της. Αποσύρει το Όρουτς Ρέις προς χάριν του διαλόγου.

Το Reporter έχει πληροφορίες από καλά ενημερωμένες ελληνικές διπλωματικές πηγές πως η Τουρκία απέσυρε το Ορούτς Ρέις, αλλά περιμένει απάντηση. Αν και με ποιους όρους θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Να ξεκινήσει τουλάχιστον ο προπαρασκευαστικός διάλογος με το βλέμμα στη Χάγη.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν πως κάνει διάλογο για συγκεκριμένα ζητήματα (μόνο για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) και βέβαια όχι υπό καθεστώς έντασης. Τώρα καλείται να αποφασίσει αν η ένταση έχει όντως παρέλθει και αν τα θέματα που θα πέσουν στο τραπέζι είναι διατεθειμένη να τα συζητήσει.

Τον Φεβρουάριο είχε γίνει η πρώτη απόπειρα της Τουρκίας να οδηγήσει την Ελλάδα σε διάλογο και πάλι με το Όρουτς Ρέις, όταν το παρέσυρε ο... άνεμος στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Τότε γράφαμε πως για την Ελλάδα το ενδεχόμενο διαλόγου χωρίς να έχει προηγηθεί "θερμό επεισόδιο" μοιάζει καλύτερο από το να συρθούμε βιαίως σε διπλωματική λύση.

Η δεύτερη απόπειρα, που έφτασε πιο κοντά στο θερμό επεισόδιο, έχει περισσότερες πιθανότητες να καρποφορήσει. Αλλά μοιάζει τώρα να έχουμε λάβει κάτι σαν... τελεσίγραφο και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές οι επόμενες κινήσεις.

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε πότε ο Ερντογάν απλώς θα μπει σε ελληνικά "χωράφια" για να μας στείλει μέσω ανατολικής Μεσογείου στη Χάγη. Γιατί αυτό θα κάνει. Θα βγάλει μέσα στον Αύγουστο το Όρουτς Ρέις στο Καστελόριζο και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει να πάρει η Μέρκελ τηλέφωνο να τον... μαζέψει.

Ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία να βαλει τα  δυνατά της ώστε το πλαίσιο διαλόγου με την Τουρκία να μην ανοίγει θέματα που η Ελλάδα θεωρεί ληγμένα και αναντήρητα. Ήρθε η ώρα για μεγάλες εθνικές αποφάσεις και ασφαλώς ο Μητσοτάκης μίλησε σχετικά με τους πολιτικούς αρχηγούς, που συνάντησε και ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα με στόχο τη χάραξη εθνικής γραμμής.

Υπάρχει βέβαια και μια... τεχνική λεπτομέρεια. Αν τελικά πούμε "ναι" στον διάλογο, θα γίνει με εθνικές εκλογές ή χωρίς;

Τελευταία τροποποίηση στις 15:18 - 28 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.