ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το «καζάν-καζάν» της Μέρκελ

Το «καζάν-καζάν» της Μέρκελ

07:33 - 07 Σεπ 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η ηγεσία της ΕΕ προσπαθεί να βρει λύση για τα ελληνοτουρκικά και να επιτύχει αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, πριν από την προγραμματισμένη για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της, ώστε να αποφύγει τις εσωτερικές προστριβές (κυρίως Γαλλίας-Γερμανίας, που έχουν διαφορετική οπτική επί του θέματος).

Η ΕΕ τάσσεται ασφαλώς στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου (αυτό έλειπε δηλαδή) και έχει διαμηνύσει στην Τουρκία πως αν δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι το τέλος του μήνα, για τη Σύνοδο αποτελεί μονόδρομο η απόφαση για επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνηση Ερντογάν. Πράγματι, δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν θέλει να φτάσει στις κυρώσεις, καθώς δεν βρίσκονται στις προθέσεις της Γερμανίας και της Άνγκελα Μέρκελ.

Για να συμβεί, όμως, αυτό θα πρέπει να έχει επιτευχθεί αποκλιμάκωση της έντασης μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου. Ή τουλάχιστον... διαδικασία αποκλιμάκωσης. Και υπάρχει σχετικό σχέδιο, που αρχίζει και προδιαγράφεται.

Το... τρικ μέσω του ΝΑΤΟ (σε πρώτη φάση τουλάχιστον) δεν έπιασε και πλέον αναζητείται μία νέα εναλλακτική οδός, που μοιάζει με αυτή που εφαρμόστηκε στην περίπτωση της Λιβύης πριν από μερικούς μήνες.

Το νέο σχέδιο προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επιδιώκει να υπάρξει μία διευρυμένη διεθνής σύνοδος, στα πρότυπα της Συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη, στην οποία συμμετείχαν χώρες με άμεσο ενδιαφέρον.

Στην περίπτωση της ανατολικής Μεσογείου θεωρείται ασφαλώς δεδομένη η συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου, καθώς και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ενδεχομένως, όμως, να λάβουν μέρος και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Ισραήλ κλπ.

Η... ιδέα έχει πέσει ήδη στο τραπέζι και αναμένονται οι αντιδράσεις των ηγετών των κρατών. Ο Σαρλ Μισέλ θα επικοινωνήσει μαζί τους και θα επιδιώξει να τρέξει τις εξελίξεις, ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη αποκλιμάκωση πριν από τη Σύνοδο των 27 στις 24/9.  

Η... ιδέα έχει όμως και «δικλείδα» ασφαλείας για τη γερμανική πλευρά. Ακόμα κι αν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν έχει «κλειδώσει» η διεθνής διάσκεψη (που είναι και το πιθανότερο), τότε αυτή θα μπορέσει να λειτουργήσει και ως μία «δικαιολογία» για να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία.

Η Γερμανία θα αρνηθεί να συναινέσει, με την Άνγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι είναι σε εξέλιξη οι προσπάθειες για αποκλιμάκωση και διάλογο. «Κρίμα να τους τιμωρήσουμε πάνω που θα τα βρουν».

Κι έτσι όλοι θα είναι ικανοποιημένοι (λίγο λιγότερο η Ελλάδα) και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με καθόλου ή με κάποιες τυπικές, άνευ ιδιαίτερης σημασίας κυρώσεις προς την Τουρκία. Και θα ανανεωθεί ο χρόνος για περαιτέρω ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, με ορίζοντα... Χάγης.

Με βάση το σενάριο αυτό, η αποκλιμάκωση θα έρθει χωρίς να τα... σπάσουν η Γαλλία με τη Γερμανία, η ΕΕ θα εμφανιστεί ως δύναμη ευθύνης, οι ΗΠΑ θα ικανοποιηθούν και η Ελλάδα με την Τουρκία θα έχουν χρόνο να τα... πουν, αποφεύγοντας το θερμό επεισόδιο. Το λες και "καζάν-καζάν". Όλοι "κερδισμένοι".

Τελευταία τροποποίηση στις 12:02 - 08 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.