ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το εμβόλιο θα ρίξει τις μάσκες (και) της κυβέρνησης

Το εμβόλιο θα ρίξει τις μάσκες (και) της κυβέρνησης

07:00 - 18 Νοε 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό, που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι σύντομα γεγονός, θα βάλει τέλος στην πανδημία και παράλληλα θα μας λύσει τις απορίες σχετικά με τις ικανότητες και τις προθέσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ήμουν κατά της πορείας για το Πολυτεχνείο για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά δεν δικαιολογούνται η απαγόρευση συναθροίσεων (4 ατόμων) για τέσσερις ολόκληρες ημέρες και η ασυνεννοησία των πολιτικών κομμάτων (κυβέρνησης και αντιπολίτευσης) που θα μπορούσαν ασφαλώς να βρουν τη χρυσή τομή για έναν εναλλακτικό εορτασμό. Δεν δικαιολογούνται επίσης τα στραβά μάτια στην αστυνομική βία, που εμφανώς ξεπέρασε τα όρια την 17η Νοεμβρίου, με υγειονομικό... .άλλοθι.

Είναι γεγονός βέβαια πως η κυβέρνηση βολεύεται με αυτό το σκηνικό της έντασης, καθώς την ώρα που το ΕΣΥ είναι στα όριά του και η πανδημία έχει ξεφύγει (ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη) με δική της ευθύνη, η ατζέντα αλλάζει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται εξίσου ανεύθυνα με την ίδια.

Ποια είναι, όμως, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έχει φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς; Η σωστή απάντηση είναι πως κανείς δεν ξέρει ακριβώς, γιατί η πανδημία έχει ανατρέψει όλα τα δεδομένα...

Η κυβέρνηση αυτή έχει κυβερνήσει υπό φυσιολογικές συνθήκες μόνο για λίγους μήνες, στο διάστημα δηλαδή που όλες οι κυβερνήσεις έχουν την ανοχή των πολιτών για να δείξουν ποια πορεία θα χαράξουν. Στη συνέχεια... πλάκωσε ο κορονοϊός και έκτοτε έχουμε, απλώς, εμπεδώσει πως η κυβέρνηση ξέρει να απαγορεύει.Το έκανε καλά από τον Μάρτιο και το συνεχίζει. Με απαγορεύσεις πορεύεται και με καταστολή.

Επίσης, η κυβέρνηση γνωρίζει να παίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι και να μεταφέρει δικές της ευθύνες στους "ανυπάκουους" πολίτες.

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις και τα επικοινωνιακά τρικ τα προβλήματα παραμένουν και πλέον είναι πιο ορατά από κάθε άλλη φορά.

Τα νοσοκομεία γέμισαν, οι διασωληνωμένοι αυξάνονται το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται όσο ποτέ άλλοτε, με την "ατομική ευθύνη" των γιατρών και των νοσηλευτών να είναι αυτή που τα κρατάει όρθια.

Τα σχολεία ανοιγοκλείνουν, το ίδιο και η αγορά. Το εμπόριο και η εστίαση ήδη ακούν το... ακορντεόν των συνεχόμενων lockdown που τους περιμένουν.

Ο κόσμος είναι κλεισμένος μέσα και αναμένει, αλλά είναι φανερό πως πλέον δεν απολαμβάνει την καραντίνα, όπως τον περασμένο Μάρτιο που ζύμωνε ψωμί και είχε... εικόνισμα τον Άκη Πετρετζίκη.

Τα οικονομικά και ψυχολογικά περιθώρια έχουν στενέψει, αλλά πάνω στην ώρα έρχονται ευχάριστα νέα από τους επιστήμονες που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες ότι το εμβόλιο θα μας απαλλάξει επιτέλους από αυτό το μαρτύριο.

Ασφαλώς, θα χρειαστεί χρόνο για να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει πιθανότητα το δεύτερο μισό του 2021 να ζούμε μια πολύ πιο φυσιολογική ζωή από αυτή που ζούμε σήμερα.

Το εμβόλιο θα φέρει "κανονικότητα" για τους πολίτες και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά μάλλον και πολλές ακόμα κυβερνήσεις στον κόσμο "βολεύονται" με την πανδημία. Ή αν προτιμάτε, έχουν φέρει στα μέτρα τους την πανδημία.

Γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τους ασκήσεις κριτική για οτιδήποτε. Η οικονομία είναι φυσιολογικό να καταρρέει, ενώ έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν πρωτοφανείς απαγορεύσεις όποτε χρειάζεται, χωρίς ιδιαίτερες κοινωνικές αντιδράσεις. Παράλληλα, έχουν το ελεύθερο να αυξάνουν τις δαπάνες και να δημιουργούν ελλείμματα. Μια δημοσιονομική ελευθερία αξιοζήλευτη.

Όλες οι οικονομίες έχουν ύφεση, όλες οι κυβερνήσεις έχουν επιβάλλει απαγορεύσεις, ολες οι χώρες έχουν κρούσματα και νεκρούς. Όλοι ίσα κι όμοια.

Μόνο με το εμβόλιο θα δούμε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Αν πραγματικά είναι τόσο αποτελεσματική όσο ισχυρίζεται ότι είναι και αν τελικά δεν είναι τόσο αυταρχική όσο φαίνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:14 - 18 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.