ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αυταπάτες (ΝΔ edition) και τρίτο κύμα

Αυταπάτες (ΝΔ edition) και τρίτο κύμα

14:38 - 22 Νοε 2020
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά και από δηλώσεις του Πρωθυπουργού και κορυφαίων αξιωματούχων προκύπτουν "αυταπάτες", οι οποίες έχουν συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά αν δεν υπάρξει η απαραίτητη προσοχή, θα συνδεθούν με τραγικό τρόπο και με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για αυταπάτες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, που η κυβέρνηση μοιάζει να έχει αυθαίρετα αποφασίσει ότι θα λήξει τον Μάρτιο του 2021.

Μέχρι τότε είναι τα έκτακτα μέτρα για την οικονομία στον προϋπολογισμό, μέχρι τότε ζήτησε και ο Πρωθυπουργός στήριξη από την ΕΕ στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών της.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη κουβέντα για το πώς θα γίνουν εμβολιασμοί ενός εμβολίου που εκτός από το ότι ακόμα δεν υπάρχει, είναι ξεκάθαρο πως ακόμη κι όταν κυκλοφορήσει δεν πρόκειται να σφυρίξει εν μία νυκτί τη λήξη της πανδημίας. Καλή η σχετική προετοιμασία και χρήσιμη, αλλά υπάρχουν και οι προτεραιότητες.

Δυστυχώς, άλλα ζητήματα μας "καίνε" τώρα, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι νεκροί. Οι πιο "σιωπηροί" μαζικοί θάνατοι. Σε θαλάμους ερμητικά κλειστούς. Άνθρωποι που δεν μπορούν καν να αποχαιρετήσουν τους συγγενείς τους.

Σε νοσοκομεία που βρίσκονται στα όριά τους. Σε νοσοκομεία που η κυβέρνηση τώρα (πολύ καθυστερημένα) προσπαθεί να ενισχύσει.

Σε 28 ημέρες είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, αυξήσαμε τις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη κατά 360%. Ξέρετε πότε ήταν αυτές οι 28 ημέρες; Μέσα στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Την τελευταία δηλαδή στιγμή, ενώ υποτίθεται το καλοκαίρι φρόντισαν να "θωρακίσουν" το σύστημα υγείας. Μόνος του είπε ότι οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη φτιάχτηκαν τον Οκτώβριο και συνεχίζεται ακόμα αυτή η διαδικασία. Χωρίς φυσικά τις κατάλληλες προσλήψεις προσωπικού. Διπλοβάρδιες κάνουν όσοι μπορούν να καλύψουν τις βάρδιες των ΜΕΘ. Αυτή είναι η πραγματική "ατομική ευθύνη" που κρατάει όρθιο το σύστημα.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διατυμπανίζει το ότι 30 άτομα πήγαν εθελοντικά να βοηθήσουν. Ωραία πράξη και χρειάζονται αυτά τα ψυχολογικά boosts για το "φρόνημα" των πολιτών σε δύσκολες στιγμές. Όμως, είναι εκατομμύρια οι εθελοντές (η συντριπτική πλειοψηφία όσων κατοικούν στην Ελλάδα) που έχουν αλλάξει τις ζωές τους από τον Μάρτιο για να καλύψουν τις αδυναμίες του συστήματος. Αδυναμίες που δυστυχώς παραμένουν ακόμα μεγάλες.

Και η κυβέρνηση φυσικά σχεδιάζει το άνοιγμα της οικονομίας, γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Δεν φαίνεται η Ευρώπη να επιλέγει επέκταση των περιορισμών στα πρότυπα της Κίνας και Νότιας Κορέας. Συνεπώς, θα ανοίξουμε. Άραγε, όμως, τι προβλέπει ο σχεδιασμός για το τρίτο κύμα;

Γιατί, δυστυχώς, δεν ακούγεται τίποτα σχετικό για τους μήνες που και η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται πως η πανδημία θα εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί. Μετά το όποιο άνοιγμα των Χριστουγέννων και την όποια χαλάρωση, θα έρθει μοιραία και το τρίτο κύμα. Θα γίνουν πάρτι, λειτουργίες στις εκκλησίες, ανοιχτά εστιατόρια. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα ζήσουμε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο;

Αν ο σχεδιασμός για το τρίτο κύμα είναι όσο πετυχημένος αυτός του δεύτερου, ζήτω που καήκαμε.

Είναι κρίσιμοι αυτοί οι μήνες. Όπως αποδείχθηκε μετά το πρώτο κύμα, η πανδημία δεν τελειώνει όταν εμείς το αποφασίσουμε. Χρειάζονται κι άλλες θυσίες, αλλά και τολμηρές αποφάσεις. Το ΕΣΥ άντεξε περισσότερο απ' όσο όλοι μας πιστεύαμε. Κυρίως γιατί κλειστήκαμε σπίτι και γιατί οι γιατροί μας έχουν μάθει να δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες.

Φτάνει, όμως, πια... Είναι καιρός η Πολιτεία να πάψει να βασίζεται στην "ατομική ευθύνη" των άλλων. Ό,τι μείνει όρθιο από το δεύτερο κύμα, θα πρέπει στο τρίτο να υπάρξει σοβαρή κρατική υποστήριξη. Για να είναι πράγματι το καλοκαίρι του 2021 ένα ωραίο καλοκαίρι, όπως ελπίζουμε όλοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:15 - 22 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.