ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανασχηματισμός προς το πιο «σκληροπυρηνικό»

Ανασχηματισμός προς το πιο «σκληροπυρηνικό»

14:55 - 04 Ιαν 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ανάλογα από ποια πολιτική σκοπιά "διαβάζει" κανείς τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που αποφάσισε να κάνει με το νέο έτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να κάνει και διαφορετική ανάγνωση. Δύο πράγματα, πάντως, είναι δεδομένα και δεν σηκώνουν κουβέντα: Ο ανασχηματισμός δεν ήταν σαρωτικός και η νέα κυβέρνηση είναι λιγότερο τεχνοκρατική. "Μπετονάρεται" πολιτικά και είναι έτοιμη για συγκρούσεις. Μεταρρυθμιστικές, αλλά αν χρειαστεί και εκλογικές.

Στα βασικά υπουργεία, με εξαίρεση αυτά των Εργασίας, Ενέργειας και Εσωτερικών, δεν έγιναν αλλαγές, ενώ τα βαριά ονόματα που τέθηκαν εκτός κυβέρνησης είναι μόλις δύο. Αυτά του Γιάννη Βρούτση και του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος μάλιστα προερχόταν από τον σκληρό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, επέλεξε να τον αφήσει εκτός, αν και κατά τα λοιπά επέλεξε να κινηθεί συντηρητικά, με μικρές διορθωτικές κινήσεις.

"Σκανάροντας" το νέο κυβερνητικό σχήμα, διαπιστωνουμε πως γίνεται πιο "σκληροπυρηνικό", καθώς το δίδυμο Βορίδη, Πέτσα στο υπουργείο Εσωτερικών μοιάζει έτοιμο για μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις.

Πρόκειται επίσης για επιλογή που "μυρίζει" εκλογές (ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεχθεί εισήγηση να τις κάνει το φθινόπωρο του 2021) ή αν προτιμάτε για επιλογή που μπορεί να "σταθεί" εφόσον ο Πρωθυπουργός επιλέξει να πάει σε εκλογές. Παράλληλα, ο Μάκης Βορίδης, που δεν είναι "προεδρικός", έρχεται αναγκαστικά κοντά με το Μαξίμου και έχοντας μάλιστα άνθρωπο του Πρωθυπουργού στο πλευρό του. Μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση περισσότερων βουλευτών στο νέο υπουργικό σχήμα (Βούλτεψη, Αμυράς κλπ), αλλά και η απομάκρυνση τεχνοκρατών, όπως για παράδειγμα ο Γρηγόρης Ζαφιρόπουλος, που απομακρύνθηκε από τη θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επίσης, είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην ανακατέψει ιδιαίτερα την τράπουλα, ώστε να μην δημιουργήσει αναταραχές μέσα στο κόμμα του. Ο Άδωνις Γεωργιάδης έμεινε αμετακίνητος, το ίδιο και οι Σταϊκούρας, Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, αλλά και Καραμανλής. Πρόσωπα-κλειδιά για την ισορροπία εντός ΝΔ. Η στήριξη επίσης σε Χρυσοχοϊδη και Κεραμέως δείχνει πως ο Πρωθυπουργός θα επιμείνει σε μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προκαλέσουν πολιτικές κόντρες.

Όσο για τον Κωστή Χατζηδάκη επελέγη για ακόμη μία φορά να φέρει σε πέρας την "επικίνδυνη αποστολή" της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, μαζί με τον Πάνο Τσακλόγλου.

Παραπονεμένος είναι σίγουρα ο Γιάννης Βρούτσης, που όπως είπαμε, μαζί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο είναι οι μόνοι υπουργοί που έμειναν χωρίς καρέκλα.

Η γυναικεία εκπροσώπηση δεν αυξήθηκε σημαντικά, ενώ το σχήμα μεγάλωσε με προσθήκη θέσεων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών.

Συνοψίζοντας, έχουμε ανασχηματισμό με μικρές διορθωτικές κινήσεις, με ενίσχυση της κομματικής ταυτότητας της κυβέρνησης, με περισσότερους βουλευτές και λιγότερους τεχνοκράτες. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο λογικά θα συνεχιστεί μάλιστα με την κυβέρνηση να "θωρακίζεται" για πολιτικές συγκρούσεις. Αν προκύψουν και εκλογές, το συγκεκριμένο σχήμα μπορεί να τις εξυπηρετήσει.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:30 - 04 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.