ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Μία ηχηρή... σταγόνα στην ανατολική Μεσόγειο

Μία ηχηρή... σταγόνα στην ανατολική Μεσόγειο

23:20 - 15 Απρ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Σύμφωνοι, η εκπροσώπηση της Ελλάδας από τον Νίκο Δένδια, ενώπιον του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν καλή, αλλά τι μένει τελικά από την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην Άγκυρα; Η εθνική περηφάνεια; Γιατί και στην Τουρκία τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν από την πλευρά τους για το πώς τάπωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ τον Έλληνα ομόλογό του.

Ήταν πράγματι ωραίο το εκτός έδρας γκολ του Δένδια, αλλά το είπε και ο ίδιος απευθυνόμενος στον Τσαβούσογλου, δεν ειπώθηκε κάτι καινούριο από την πλευρά του. Διατυπώθηκαν οι πάγιες ελληνικές θέσεις ενάντια στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς φυσικά και η προσήλωση της χώρας μας στο διεθνές δίκαιο.

Συνεπώς, αν απαλλαγούμε από το συναίσθημα για την εμφάνιση του Έλληνα υπουργού στην Άγκυρα, ποιος είναι τελικά ο απολογισμός της επίσκεψής του στην Τουρκία; Πιστεύετε πως η Τουρκία «πληγώθηκε» από την ένταση που δημιουργήθηκε; Προφανώς και όχι. Είναι ξεκάθαρο πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσκλήθηκε στην Άγκυρα για να... προκληθεί. Θα μπορούσε ο Τσαβούσογλου να μην πει τίποτα. Επέλεξε, όμως, την ένταση. Γιατί;

Οι διαφωνίες των δύο υπουργών είχαν φανεί από τις πρώτες τους τοποθετήσεις και ήταν ο Τσαβούσογλου αυτός που επέλεξε να δευτερολογήσει για να τις υπογραμμίσει και να προκαλέσει τελικά τον καυγά.

"Σε καλέσαμε για διάλογο και μας προκαλείς", είπε ουσιαστικά ο Τσαβούσογλου στον Δένδια και θα το κάνει "καραμέλα" από εδώ και μπρος, για να πείσει πως δεν φταίει η Τουρκία που δεν επιλύονται οι διαφορές με την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Δένδιας δεν έπρεπε να απαντήσει; Όχι, βέβαια. Ο υπουργός έκανε το χρέος του, αντιμετώπισε επιτυχώς την πρόκληση και απάντησε σωστά και με αξιοπρέπεια.

Είναι δεδομένο, όμως, πως η Ελλάδα θα έχει πλέον να αντιμετωπίσει ένα νέο αφήγημα από την Τουρκία που θα καταγγέλλει «την ελληνική αδιαλλαξία». Ο Τσαβούσογλου απείλησε μάλιστα πως «εμείς δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο αν προχωρήσουμε έτσι».

Μικρό το κακό, θα πει κανείς, αλλά μικρό και το καλό.

Επί της ουσίας, η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα δεν άλλαξε τίποτα σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τα ελληνοτουρκικά, εκτός αν ειπώθηκε κάτι πίσω από τις κλειστές πόρτες και ιδιαίτερα στη συνάντηση με τον Ερντογάν, που για την ώρα δεν γνωρίζουμε. Απ’ όσα είδαμε, όμως, η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα δεν πέτυχε καμία πρόοδο στις διαβουλεύσεις Ελλάδας- Τουρκίας, γεγονός που μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε διπλωματικό αδιέξοδο.

Επίσης, ένας από τους στόχους που είχε θέσει η ελληνική πλευρά για το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν να βάλει τα θεμέλια για ένα ήρεμο καλοκαίρι. Ο στόχος αυτός σίγουρα δεν επετεύχθη.

Η επίσκεψη Δένδια στην Άγκυρα μάλλον ήταν τελικά μία ακόμα... σταγόνα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, που απλώς έκανε λίγο παραπάνω «θόρυβο» από τις προηγούμενες.

Και δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα ακόμα «θερμό» καλοκαίρι.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:57 - 15 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.