ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αντιπυρικές... ζώνες αλληλεγγύης

Αντιπυρικές... ζώνες αλληλεγγύης

15:55 - 07 Αυγ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Την Παρασκευή το βράδυ, ενώ η Ελλάδα φλεγόταν, πολλοί νέοι άνθρωποι αποφάσισαν να δράσουν. Με όποιον τρόπο μπορούν.

Η αρχή έχει γίνει φυσικά από τους εθελοντές δασοπυροσβέστες, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Νέοι άνθρωποι που αφήνουν την βολή τους για το κοινό καλό, κάνοντας κάτι που ομολογουμένως οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε. Πολλοί είναι επίσης οι νέοι σε ηλικία κάτοικοι των περιοχών που φλέγονται και δεν έχουν εγκαταλείψει. Παραμένουν εκεί, στη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ό,τι είναι εφικτό.

Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να βοηθήσουμε. Πρέπει, λοιπόν να μνημονεύσουμε το νέο μοντέλο αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης που προκύπτει μέσα από την ανάγκη και λειτουργεί κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και τα social media, Από τα κινητά δηλαδή των ανθρώπων.

Ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Τη δύναμη του διαδικτύου, αλλά κυρίως της αλληλεγγύης ανέδειξαν Έλληνες Youtubers, που μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό για τους πυρόπληκτους.

Το βράδυ της Παρασκευής (7/8) η ομάδα Unboxholics, που κάνει βίντεο στο Youtube για είδη τεχνολογίας πραγματοποίησαν μία live streaming εκπομπή και μάζεψαν χρήματα από δωρεές.

Στο live stream που έκαναν σε online πλατφόρμες, χιλιάδες άτομα μπήκαν και έδωσαν ό,τι μπορούσαν.

Σε λιγότερη από μία ώρα το ποσό που συγκεντρώθηκε είχε ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ και τελικά ξεπέρασε τις 300.000!

 Όλα αυτά τα χρήματα προήλθαν αποκλειστικά από donate (δωρεές), ενώ υπήρξε και κόσμος που πρόσφερε χρήματα μέσω paysafe. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Unboxholics, τα αδέρφια Σάκης και Αλέξανδρος Καρπάς πραγματοποιούν κάτι αντίστοιχο, καθώς το ίδιο είχαν πράξει και μετά το Μάτι αλλά και για τον μικρό Παναγιώτη – Ραφαήλ. Εκμεταλλεύονται έτσι την αναγνωρισιμότητά και τη δημοφιλία τους για να εμπνεύσουν τον κόσμο και να τον ωθήσουν σε πράξεις αλληλεγγύης.

Το βράδυ της Παρασκευής είδαμε επίσης εκατοντάδες νέους ανθρώπους να κάνουν "περιπολίες" σε περιοχές στα περίχωρα της Αττικής ώστε να αποτρέψουν επίδοξους εμπρηστές. Οργανώθηκαν κυρίως μέσα από το Instagram, συναντήθηκαν σε Χαϊδάρι, Υμηττό και αλλού, με στόχο να προστατεύσουν τις περιοχές από επίδοξους εμπρηστές. Παράλληλα μεγάλες ομάδες πολιτών συγκέντρωναν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σχεδόν σε κάθε γειτονιά. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Φυσικά, μεγάλο είναι και το φιλοζωικό κίνημα που έχει συσπειρωθεί και προσπαθεί να δώσει λύση για τα πολλά αδέσποτα ζωάκια που έχουν μείνει αβοήθητα μετά τις πυρκαγιές.

Όλες αυτές οι δράσεις "φούντωσαν" μέσα από τα social media, που αυτές τις ημέρες αποδευκνύεται πως μπορούν να είναι χρήσιμα. Δεν είναι μόνο για πολιτικές κόντρες, τρολς και άσκοπες αντιδικίες.

Μπορούν να έχουν πρακτική αξία και να προσφέρουν τελικά ουσιαστική βοήθεια. Μετουσιώνοντας την οργή σε δημιουργία. Πραγματικά χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιούνται για το κοινό καλό και είναι συγκινητικό.

Τέλος, σαν κερασάκι ήρθε η είδηση της κίνησης του Γιάννη Αντετοκούνμπο να πληρώσει για δεκάδες δωμάτια σε ξενοδοχεία, ώστε να φιλοξενηθούν πυρόπληκτοι.

Μικρές εστίες... αισιοδοξίας για όλους σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Οι κινήσεις αυτές δεν αντικαθιστούν ασφαλώς το κράτος, αλλά δείχνουν το δρόμο για τις σύγχρονες κοινωνίες, που έχουν ανάγκη τη συνεργασία και την αλληλοβοήθεια.

Ενδεικτικά, ενημερωθείτε για σχετικές δράσεις στο Instagram από τα act4evoiaoallosanthropos

Τελευταία τροποποίηση στις 21:17 - 07 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.