ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ανασχηματισμός: Ο κυματοθραύστης, οι μάνικες και το... μπούμερανγκ

Ανασχηματισμός: Ο κυματοθραύστης, οι μάνικες και το... μπούμερανγκ

12:43 - 31 Αυγ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Κάθε ανασχηματισμός έχει ασφαλώς πολλαπλές αναγνώσεις. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο πάντως τα βασικά συμπεράσματα από τις επιλογές του Πρωθυπουργού για το νέο κυβερνητικό σχήμα και μετά την εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολόπουλο, είναι τα εξής:

Ο Θάνος Πλεύρης υπουργός Υγείας: Η υπουργοποίηση του Θάνου Πλεύρη και μάλιστα στο υπουργείο Υγείας που εν μέσω κορονοϊού έχει τεράστια σημασία, προκαλεί ασφαλώς αίσθηση. Προερχόμενος από την (άκρα) δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Πλεύρης παίρνει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο σε μία ξεχωριστή συγκυρία που δεν είναι άλλη από την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως ο Θάνος Πλεύρης μπορεί να είναι πιο "συμπαθής" σε όσους διστάζουν να εμβολιαστούν και ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κυματοθραύστης και να μειώσει το πολιτικό κόστος της απόφασης για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους υγειονομικούς και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Στο γεγονός ότι η επιλογή Πλεύρη έχει περισσότερο πολιτικό πρόσημο συνηγορεί και η απόφαση του να έχει στο πλευρό του τη γιατρό Μίνα Γκάγκα, με πλούσια εμπειρία στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Το τρικ Αποστολάκη: Η (διάθεση) υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη αποτελεί ασφαλώς την πιο σημαντική σε πολιτικό επίπεδο είδηση που προέκυψε από τον ανασχηματισμό. Πρόκειται για μία αναμφισβήτητα στρατηγική επιλογή του Πρωθυπουργού με στόχο να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση με τις πυρκαγιές και αποφάσισε να βγάλει από το κάδρο τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Νίκο Χαρδαλιά. Επιπλέον δημιούργησε νέο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και θέλησε να τοποθετήσει στη θέση του υπουργού τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι τον είχε επικρίνει στο παρελθόν.

Για τον Αλέξη Τσίπρα αυτή η επιλογή δημιουργούσε ένα εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο αντιπολίτευσης. Πώς θα μπορούσε να επιτίθεται στην ηγεσία της Πολιτικής Προστασίας για ανικανότητα, από τη στιγμή που ένας "δικός" του υπουργός ανέλαβε τη θέση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ένιωσε... προδομένος. Μέχρι τη στιγμή βέβαια που ο ναύαρχος Αποστολάκης (έστω και καθυστερημένα) κατάλαβε ότι βρέθηκε μέσα στο πεδίο μάχης. Αποφάσισε να μην αποδεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη και τελικά η κίνηση ματ του Πρωθυπουργού φαίνεται πως του γυρίζει μπούμερανγκ.

Ακόμα κι αν δεχθούμε τη θέση του Μαξίμου πως ο κ. Αποστολάκης επελέγη με τη λογική της συναίνεσης και πως τελικά... δείλιασε υπό τις απειλές Τσίπρα, το να ανακοινώνεις μία υπουργοποίηση και τελικά να αναγκάζεσαι να την πάρεις πίσω, δεν κάνει καλό στην εικόνα σου. Η περίπτωση Αποστολάκη ήταν συνεπώς ένα έξυπνο τρικ που δεν βγήκε.

Ο Χαρδαλιάς.... αποστρατεύεται: Η παραπάνω επιλογή συνδυάζεται με την... αποστράτευση Χαρδαλιά, ο οποίος έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια υπερωριών με δύο καρπούζια σε μία μασχάλη πηγαίνει σε μία θέση εμφανώς πιο "ξεκούραστη". Από τη διαχείριση της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών μετακομίζει στο υπουργείο Άμυνας ως υφυπουργός. Πρόκειται ουσιαστικά για μία απόφαση που από τη μία μεριά τον ανταμείβει για τον κόπο του, αλλά παράλληλα (όπως προναφέραμε) τον βγάζει και από το στόχαστρο της αντιπολίτευσης που είχε βρει ένα πεδίο για συντονισμένες επιθέσεις στην κυβέρνηση.

Ο Χρυσοχοϊδης αφήνει τη μάνικα: Ανάλογη λογική έχει η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος όμως, σε αντίθεση με τον Νίκο Χαρδαλιά, μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Η διαχείριση των πυρκαγιών έπληξαν το προφίλ του και κρίθηκε πως είναι προτιμότερο να βγει από το προσκήνιο.

Ο Θεοχάρης αποχωρεί με ρεκόρ: Ένας από τους... αδικημένους του ανασχηματισμού, θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2021 η πορεία του ελληνικού τουρισμού δείχνει να πετυχαίνει τους στόχους του. Ίσως κρίθηκε πως η συμβολή του σε αυτό δεν ήταν μεγάλη και πως ο τουρισμός θα πήγαινε καλά σε κάθε περίπτωση. Ίσως πάλι, απλώς να "πλήρωσε" την καραμπόλα της μετακίνησης του Βασίλη Κικίλια.

Αλλαγή πλεύσης στα τραπεζικά: Με την κατάργηση του υφυπουργείου Οικονομικών για τα χρηματοπιστωτικά, ενδεχομένως να έχουμε μία αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των τραπεζών, όπου ίσως και με εποπτεία του Μεγάρου Μαξίμου (βλ. Αλέξης Πατέλης), να επιλεγούν πιο τολμηρές κινήσεις, ενδεχομένως και πιο κοντά στις προτάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία μίας bad bank.

Επιστροφή Θεοδωρικάκου: Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστροφή Θεοδωρικάκου αποτελεί ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος πως ακόμα κι όσοι αποχωρούν δεν πρέπει να νιώθουν πως είναι... τελειωμένοι. Μένει βέβαια να δούμε αν οι σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με τον πρώην στενό του συνεργάτη έχουν αποκατασταθεί πλήρως ή αν του δόθηκε ένα δύσκολο υπουργείο... προς παραδειγματισμό.

Γυναίκες: Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως οι γυναίκες στο κυβερνητικό σχήμα είναι και πάλι λίγες, γεγονός που ουσιαστικά "βοήθησε" στο να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι κυρίες Κεραμέως και Μενδώνη.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 31 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.