ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι κυβέρνηση θέλουμε; Να μας πει το ΚΙΝΑΛ

Τι κυβέρνηση θέλουμε; Να μας πει το ΚΙΝΑΛ

04:50 - 13 Οκτ 2021
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Το δίλημμα των επόμενων εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, έχει ήδη τεθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι στοχεύει σε νέα αυτοδυναμία και ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Συνεπώς, το δίλημμα της κάλπης είναι αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας. Ο Μητσοτάκης λέει το πρώτο, ο Τσίπρας το δεύτερο.

Το ζήτημα από εδώ και εμπρός είναι τι θα πουν τα υπόλοιπα κόμματα (κυρίως το ΚΙΝΑΛ) και τελικά τι θα πουν οι πολίτες.

Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινήθηκε η έρευνα της Metron Analysis του Στράτου Φαναρά, που παρουσιάστηκε την Τρίτη (12/10) στο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά».

Το δίλημμα τέθηκε στους πολίτες, αφού πρώτα έγινε η επισήμανση πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, μαζί με τη Βρετανία, που στα τελευταία 40 χρόνια έχει περισσότερες αυτοδύναμες κυβερνήσεις απ’ ό,τι κυβερνήσεις συνεργασίας.

Είναι ξεκάθαρο συνεπώς πως το πολιτικό σύστημα έχει καλλιεργήσει μία κουλτούρα μονοκομματικών κυβερνήσεων, που βασικά αμφισβητήθηκε μόνο τα χρόνια της μεγάλης κρίσης των μνημονίων.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προέκυψαν δηλαδή περισσότερο ως λύση ανάγκης και αμφισβήτησης, παρά ως λύση ξεκάθαρης επιλογής με βάση την κουλτούρα της συνεργασίας, όπως ισχύει σε άλλες χώρες, πχ στη Γερμανία.

Μόνο που μπροστά μας έχουμε τώρα μία έξτρα συνθήκη. Τις εκλογές με απλή αναλογική, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το να προκύψει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Συνεπώς, είτε θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, είτε θα οδηγηθούμε σε επαναληπτική εκλογική διαδικασία, που και πάλι δεν είναι βέβαιο αν θα βγάλει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στα παραπάνω, όπως ήδη σημειώσαμε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυτοδυναμία, έστω και μέσα από επαναληπτικές εκλογές, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει συνεργασίες, έστω κι αν ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον θέλει και μπορεί να συνεργαστεί.

Τι λένε, όμως, οι πολίτες;

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis έδειξε πως οι Κεντροδεξιοί και Δεξιοί ψηφοφόροι προτιμούν τη λύση της αυτοδυναμίας που προτείνει άλλωστε και ο Πρόεδρος της ΝΔ. Συντάσσονται δηλαδή μαζί του.

Αντίθετα, Κεντρώοι, Κεντροαριστεροί και Αριστεροί προτιμούν τις συνεργασίες, όπως προτείνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, οι πολίτες είναι σχεδόν μοιρασμένοι ανάμεσα στις δύο οπτικές. Ωστόσο, αν η απλή αναλογική φέρει αναγκαστικές συνεργασίες, ποιος θα συνεργαστεί με ποιον.

Στη δημοσκόπηση οι πολίτες ρωτήθηκαν, για το ποια σύμπραξη θα προτιμούσαν, εφόσον δεν μπορούσε να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Από το σύνολο των ψηφοφόρων προέκυψε πως:

ΝΔ - ΚΙΝΑΛ επιλέγει το 29%

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ το 14%

ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το 13%

ΣΥΡΙΖΑ – ΜΕΡΑ25 το 12%

και

ΝΔ – ΕΛΛ. ΛΥΣΗ το 9%

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και του ΚΙΝΑΛ επιλέγουν σε ποσοστό 60% την Κεντροδεξιά συνεργασία.

Την ίδια ώρα οι ψηφοφοροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένοι ανάμεσα σε μία συγκυβέρνηση με το ΚΙΝΑΛ και μία συγκυβέρνηση με αμιγώς αριστερά κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Συμπερασματικά, προκύπτει ξεκάθαρα πως το ΚΙΝΑΛ έχει ρόλο ρυθμιστή στο πολιτικό τοπίο το επόμενο διάστημα. Η απάντηση στο ερώτημα αυτοδυναμία ή συνεργασία και με ποιον, αποτελεί προφανώς και το μεγάλο διακύβευμα στην εσωκομματική του διαδικασία.

Όπως σωστά σημείωσε, όμως και ο κ. Φαναράς το ΚΙΝΑΛ αυτή τη φορά δεν θα μπορέσει να μην πάρει θέση. Η απλή αναλογική έχει αλλάξει τα δεδομένα και το ΚΙΝΑΛ δεν μπορεί να έχει στάση ΚΚΕ και να μένει αμέτοχο στο ζήτημα της διακυβέρνησης.

Ακόμα κι αν δεν θέλει να συγκυβερνήσει με κάποιον θα πρέπει να το πει. Να διαλέξει δηλαδή το δρόμο που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιμένει στην παραδοσιακή «ελληνική» αυτοδυναμία, ακόμα κι αν χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές. Αλλιώς, θα πρέπει να βάλει θεμέλια συνεργασίας. Είτε αριστέρα, είτε δεξιά.

Σε αυτή τη φάση βέβαια προέχει φυσικά η υγεία της Φώφης Γεννηματά, που ετοιμάζεται για μία ακόμα μεγάλη μάχη ζωής. Ωστόσο, το ΚΙΝΑΛ πρέπει να προχωρήσει. Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης έχουν ξεκινήσει ήδη την κούρσα. Η περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά, που της ευχόμαστε ολόθερμα περαστικά αλλάζει, πάντως, τις ισορροπίες, ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει δρόμο και για άλλες υποψηφιότητες.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:59 - 13 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.