ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι λόγοι που... ανάγκασαν τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής

Οι λόγοι που... ανάγκασαν τον Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής

15:57 - 27 Ιαν 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε βάρος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται να προκαλέσει άμεσες εκλογές. Δεν θα ρίξει δηλαδή την κυβέρνηση που έχει τις απαιτούμενες ψήφους για να διατηρήσει την πλειοψηφία, ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση κρίνεται πολιτικά ορθή ως προς τα συμφέροντα του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού και του κόμματός του. Ουσιαστικά ήταν αναγκασμένος να την κάνει.

Οι λόγοι είναι οι εξής:

- Η χρονική στιγμή είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη δυνατή, καθώς μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διανύει τώρα τη χειρότερη περίοδο της θητείας της. Η ταλαιπωρία που έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική όπου ζουν οι μισοί ψηφοφόροι της χώρας, «κουμπώνει» με την πανδημία και τα αρνητικά ρεκόρ των νεκρών συνθέτοντας ένα σκηνικό που -λίγο ή πολύ- πιέζει την κυβέρνηση.

Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα βρεθεί απολογούμενη για τρεις ημέρες, ενώ δεν έχει καν ξεπεράσει τις εσωτερικές της τριβές για το ποιος έφταιξε τελικά και πήγαν όλα λάθος στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

- Σε αυτό το κλίμα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης μοιάζει δύσκολο να καταψηφίσουν την πρόταση μομφής. Συνεπώς, δημιουργείται ένα μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση, στο οποίο "ηγείται" ο ΣΥΡΙΖΑ και που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά κρίσιμο ενόψει των επόμενων εκλογών. Προφανώς, η στάση του ΚΙΝΑΛ θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς αν τώρα καταψηφίσει την κυβέρνηση τίθεται ουσιαστικά εκτός πλάνου για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ στο άμεσο μέλλον.

- Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ με τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ηγεσία του είναι ένας ακόμα από τους λόγους που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της πρότασης μομφής. Ουσιαστικά, ο Τσίπρας δηλώνει παρών στις εξελίξεις ως βασικός «παίκτης» στο πολιτικό τοπίο της χώρας. «Είμαι εγώ η αξιωματική αντιπολίτευση και καλώ τα υπόλοιπα κόμματα να πάρουν θέση», είναι μία από τις αναγνώσεις της πρότασης μομφής, στην οποία θυμίζουμε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ουσιαστικά εκτός κάδρου, καθώς δεν είναι βουλευτής και δεν θα συμμετέχει στην κοινοβουλευτική αυτή... μάχη.

Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει πως έτσι θα φρενάρει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ και θα παγιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνείδηση του λαού ως το δεύτερο κόμμα της χώρας. Αυτό είναι προαπαιτούμενο για να πορευθεί στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Γιατί οι δημοσκοπήσεις, άσχετα αν τις θεωρεί στημένες ή όχι, δημιουργούν κλίμα.

Αν λοιπόν δεν έπαιρνε αυτή την πρωτοβουλία κινδύνευε να δει σύντομα την πλάτη του ΚΙΝΑΛ και να υποστεί μία σημαντική ψυχολογική ήττα πριν από τις κάλπες. Όχι ότι και τώρα αποκλείεται αυτό το σενάριο, αλλά τουλάχιστον κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει.

Τέλος, με την έντονη προεκλογική ρητορική και τους υψηλούς τόνους που είναι ξεκάθαρο πως θα υιοθετήσει απο εδώ και εμπρος ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί πως θα συσπειρώσει την εκλογική του δύναμη. Θα βάλει φρένο στην εσωκομματική αντιπολίτευση και παράλληλα θα απευθυνθεί στους νέους, αλλά και σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.

Ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε άλλη διέξοδο. Η πρόταση μομφής ήταν αναγκαστική επιλογή και τελικά σωστή στο πλαίσιο της πολιτικής ανάλυσης. Το αν θα πετύχει τις παραπάνω στοχεύσεις και σε ποιο βαθμό, θα κριθεί στο μέλλον.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:08 - 27 Ιαν 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.