ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι «παίζει» με τις δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ

Τι «παίζει» με τις δημοσκοπήσεις και το ΚΙΝΑΛ

11:28 - 01 Φεβ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η εκλογή Ανδρουλάκη συνοδεύθηκε με άμεση δημοσκοπική άνοδο του ΚΙΝΑΛ. Με γεωμετρική μάλιστα πρόοδο. Για να φτάσουμε αμέσως μετά το... χάος της Ελπίδας, σε ισοπαλία δυνάμεων με τον ΣΥΡΙΖΑ! Είναι δυνατόν;

Η εταιρεία Abacus, πρωτοεμφανιζόμενη στον Alpha, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα μια δημοσκόπηση που τάραξε τα νερά. Με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε, η Νέα Δημοκρατία είναι άφθαρτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος και το ΚΙΝΑΛ με τεράστια άνοδο... τον αγγίζει.

Επειδή η εταιρεία δεν έχει παρουσιάσει άλλη μέτρηση στην τηλεόραση, δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της εκλογικής επιρροής του ΚΙΝΑΛ, που μετρήθηκε τώρα στο 17% στην πρόθεση ψήφου, ενώ στην εκτίμηση ψήφου φτάνει και το 21%!

Η δημοσκόπηση αυτή (αναλυτικά ΕΔΩ) εκτόξευσε το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που λίγες ημέρες νωρίτερα είχε δει μία άλλη εταιρεία, τη Metron Analysis να του δίνει επίσης φτερά στα πόδια. Του έδωσε συγκεκριμένα 15% στην πρόθεση ψήφου και 18,5% στην εκτίμηση ψήφου.

Πιο γνωστή η συγκεκριμένη εταιρεία, μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε και την εξέλιξη των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ από τον Οκτώβριο όταν και θρήνησε την απώλεια της Φώφης Γεννηματά μέχρι τον Ιανουάριο όταν και μετρήθηκε ουσιαστικά για πρώτη φορά με αρχηγό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θυμίζουμε εξελέγη στις 12 Δεκεμβρίου του 2021.

Παρακάτω η δύναμη για τα τρία πρώτα κόμματα, τους τελευταίους μήνες, με βάση τις μετρήσεις της Metron Analysis:

Πρόθεση ψήφου: Οκτώβριος 2021

ΝΔ 30%

ΣΥΡΙΖΑ 18,6%

ΚΙΝΑΛ 9,6%

Πρόθεση ψήφου: Δεκέμβριος 2021

ΝΔ 27,5%

ΣΥΡΙΖΑ 18,1%

ΚΙΝΑΛ 14,6%

Πρόθεση ψήφου: Ιανουάριος 2022

ΝΔ 29,1%

ΣΥΡΙΖΑ 19, 6%

ΚΙΝΑΛ 15%

Παρατηρώντας την πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν υπέρ του ΚΙΝΑΛ, προκύπτει ότι το 27,8% προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, ενώ το 29,5% από (από 26,9%) τον χώρο του κέντρου. Μια δεξαμενή ψηφοφόρων δηλαδή που ενδιαφέρει άμεσα και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, ένας από τους λόγους που κατέθεσε πρόταση μομφής ήταν να ανακόψει την άνοδο του ΚΙΝΑΛ.

Στις παραπάνω δημοσκοπήσεις, προστέθηκε την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου και πάλι το ΚΙΝΑΛ αγγίζει το 14,5% στην πρόθεση ψήφου.  

Είναι, όμως, δυνατόν να ισχύουν αυτές οι μετρήσεις; Ο Ανδρουλάκης κοντεύει να γίνει πρωθυπουργός χωρίς επί της ουσίας να έχει κάνει την παραμικρή προσπάθεια!

Κατά τη γνώμη μου σε αυτή τη φάση δεν πρέπει να εστιάσουμε τόσο στο αν το ΚΙΝΑΛ είναι πράγματι τόσο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο νέο πολιτικό σκηνικό που έχουμε πλέον ενδείξεις πως διαμορφώνεται.

Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις οδεύουμε από δικομματισμό σε τρικομματισμό και μάλιστα με ποσοστά από 15 έως 25% για τον δεύτερο και τον τρίτο.

Ομολογουμένως, δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Σχεδόν πάντα είχαμε δικομματισμό και στην καλύτερη ένα κόμμα, συνήθως της Αριστεράς, κοντά στο 10%-12%.

Μοναδική εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ήταν ουσιαστικά οι εκλογές στην καρδιά της μνημονιακής κρίσης (2012) και πριν από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όταν και το πολιτικό σκηνικό αναμορφωνόταν πλήρως.

Τώρα δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Είτε οι δημοσκοπήσεις υπερτιμούν τις δυνάμεις του Ανδρουλάκη και υποτιμούν τον Τσίπρα, είτε βρισκόμαστε σε μία διαδικασία επιστροφής στο παρελθόν.

Μήπως τελικά, οι ψηφοφόροι έκαναν τη... βόλτα τους και τώρα επιστρέφουν στις βάσεις τους; Μήπως επιστρέφουμε στον παραδοσιακό ελληνικό δικομματισμό Δεξιάς - Κέντρου;

Υπάρχει βέβαια και το σενάριο Γερμανίας: Ένας Δεξιός, ένας Σοσιαλδημοκράτης και ένας... εναλλακτικός (Πράσινος).

Πολύ νωρίς για να κρίνουμε τι πραγματικά θα συμβεί, ωστόσο, να σημειώσουμε κάτι σαν κατακλείδα:  Ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί η άνοδος Ανδρουλάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να πανηγυρίζει. Αν γίνει η ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το θύμα.

Ο Ανδρουλάκης αποτελεί για το αποκαλούμενο κραταιό «σύστημα» την μόνη εναλλακτική επιλογή για να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Κι αυτό φυσικά θα βγάλει από το απυρόβλητο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μία πρώτη γεύση την πήραμε στην Ελπίδα, που για πρώτη φορά αμφισβητήθηκε μαζικά η ικανότητα της «χαϊδεμένης» είναι η αλήθεια κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:38 - 01 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.