ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το ΚΙΝΑΛ βλάπτει σοβαρά την αυτοδυναμία

Το ΚΙΝΑΛ βλάπτει σοβαρά την αυτοδυναμία

16:33 - 12 Φεβ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τα πολιτικά συμπεράσματα της συνέντευξης Μητσοτάκη έχουν ασφαλώς και προεκλογική οπτική, παρότι ο Πρωθυπουργός διέψευσε κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές.

Ακόμα κι αν αυτό συμβεί και η κυβέρνηση εξαντλήσει δηλαδή την τετραετία, η προεκλογική περίοδος έχει σε κάθε περίπτωση ανοίξει. Στο Μέγαρο Μαξίμου «πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» και έχουν εδώ και καιρό ξεκινήσει προσπάθειες για να απαλύνουν όσο μπορούν το πλήγμα στα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Τα σφιχτά δημοσιονομικά και οι έξωθεν πιέσεις, όμως, δεν επιτρέπουν μεγάλες παρεμβάσεις. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μεν καλή, αλλά είχε έτσι κι αλλιώς αναγγελθεί. Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεγάλη θα είναι και θα γίνει με.... χρονοκαθυστέρηση τον Μάιο, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει εδώ και μήνες.

Όσο για την προαναγγελία για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους από το 2023 δεν αποτελεί οριστική απόφαση, αλλά... παροχολογία και μάλιστα σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις αποτελούν «μπαλώματα» στην τεράστια ενεργειακή κρίση και σχεδόν κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί άμεσα για την ακρίβεια σε βασικά αγαθά. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να ωραιοποιήσει την κατάσταση, το εισόδημα των πολιτών έχει στην πράξη συρρικνωθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο σούπερ μάρκετ.

Και σε αυτή την πραγματικότητα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα... τρίπολο πολιτικό σκηνικό με ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλέον και ΚΙΝΑΛ.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός εκτός από τις «κλασικές» πια επιθέσεις του σε Τσίπρα-Πολάκη, έβαλε στο στόχαστρό του και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Για πρώτη φορά μίλησε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ανοιχτά εναντίον του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ και απαξίωσε πλήρως την αντιπολιτευτική του ρητορική.

Προφανώς, στο Μέγαρο Μαξίμου συνειδητοποίησαν ότι η άνοδος του ΚΙΝΑΛ δεν πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ (όπως αρχικά ήθελαν να πιστεύουν). Βλάπτει σοβαρά και τις προοπτικές αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο πως το πολιτικό σκηνικό αλλάζει. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως οι δημοσκόποι «σπρώχνουν» λίγο παραπάνω το ΚΙΝΑΛ, η πραγματικότητα είναι πως έχει ανέβει μετά την εκλογή Ανδρουλάκη.

Στην κυβέρνηση ίσως πίστευαν πως αυτό θα αποτελέσει πονοκέφαλο μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιχείρησαν μάλιστα και να το επικοινωνήσουν έτσι. Η πραγματικότητα, όμως, για την ώρα, τους διαψεύδει. Το να προκύψει από τις κάλπες τρικομματισμός με τη ΝΔ αυτοδύναμη,  τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25%-30% και το ΚΙΝΑΛ στο 15%-20% είναι εξαιρετικά απίθανο.

Το Μαξίμου διαπιστώνει πως η άνοδος του ΚΙΝΑΛ μειώνει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας και ίσως γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε με νόημα πως σε κάθε περίπτωση, θα συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα και στελέχη από άλλες παρατάξεις.

Κάποιος κακεντρεχής θα έλεγε πως μοιράζει καρέκλες για να απομακρύνει κεντρώα στελέχη από την επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ και να του κόψει ποσοστά. Κάποιος άλλος μπορεί να υποθέσει πως προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ πως "είτε είστε με εμάς, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ".

Εμείς, απλώς, επαναλαμβάνουμε πως ξεκάθαρα πια το ΚΙΝΑΛ βλάπτει σοβαρά την αυτοδυναμία της ΝΔ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:19 - 12 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.