ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο χρησμός των Δελφών για εκλογές και επενδυτική βαθμίδα

Ο χρησμός των Δελφών για εκλογές και επενδυτική βαθμίδα

08:15 - 08 Απρ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Στο Φόρουμ των Δελφών τέθηκε κατ' επανάληψη το κρίσιμο ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας και το πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να την κατακτήσει. Η χώρα μας "καίγεται" για να μην μείνει μετέωρη στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, ο πόλεμος περιπλέκει και σε αυτήν την περίπτωση τα δεδομένα.

Μιλωντας στο Φόρουμ ο υπουργός οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά προσάρμοσε στα νέα δεδομένα τις διατυπώσεις του.

Ενώ στο παρελθόν είχε ορίσει χρονικά την επίτευξη αυτού του στόχου "στις αρχές του 2023", τώρα έβαλε ένα πιο γενικό χρονικό πλαίσιο λέγοντας πως η χώρα μας θα τα καταφέρει "μέσα στο 2023".

Το 2023 είναι ομως χρόνια εκλογών και ο υπουργός ρωτήθηκε εύλογα αν η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει πριν ή μετά τις κάλπες. Στο ερώτημα αυτό απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, επιμένοντας πως σε κάθε περίπτωση ο στόχος θα επιτευχθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, όμως, κ. Αλέξης Πατελης, έλυσε το... γρίφο λίγη ώρα αργότερα σε ένα άλλο πάνελ του Φόρουμ.

Σε μια αποστροφή του λόγου του άφησε να εννοηθεί πως με τα τωρινά δεδομένα οι εκλογές αποτελούν βαρόμετρο για την επενδυτική βαθμίδα. 

"Οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν τι θα συμβεί στις επόμενες εκλογές και αν η χώρα έχει ξεφύγει από την πολιτική ασταθεια", τόνισε συγκεκριμένα.

Εύλογα συμπεραίνει κανείς, με βάση τα λεγόμενα του συμβούλου του πρωθυπουργού, πως ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας τίθεται πια για μετά τις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις έχει προσδιορίσει για την άνοιξη του 2023 και λόγω απλής αναλογικής, λογικά θα χρειαστεί και επαναληπτικός γύρος. Συνεπώς, η επενδυτική βαθμίδα πάει για το δεύτερο μισό του επόμενου έτους.

Αυτό τουλάχιστον λέει ο... χρησμός των Δελφών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.