ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το ελληνικό... παράδοξο με τον κατώτατο μισθό

Το ελληνικό... παράδοξο με τον κατώτατο μισθό

06:53 - 27 Απρ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Από την Πρωτομαγιά του 2022 ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αυξάνεται κατά 7,5% στα 713 μεικτά. Το καθαρό ποσό, όμως, το οποίο βασικά ενδιαφέρει τους εργαζομένους είναι σημαντικά μικρότερο.

Η αύξηση ασφαλώς και δεν είναι αμελητέα, ωστόσο, το μη μισθολογικό κόστος παραμένει πολύ υψηλό στη χώρα μας. Αυτό δημιουργεί ένα παράδοξο. Ο κατώτατος μισθός να είναι χαμηλός για τους εργαζομένους, αλλά παράλληλα αρκετά επιβαρυντικός για τους εργοδότες.

Σε αυτή την περίπτωση οι αριθμοί λένε την αλήθεια:

Στο μεικτό ποσό, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ο 9ος καλύτερος ανάμεσα στις 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο τον κατώτατο μισθό. Σε καθαρά ποσά, όμως, η εικόνα είναι διαφορετική.

Η Πορτογαλία και η Μάλτα είναι οι χώρες με τις οποίες βασικά... ανταγωνίζεται η Ελλάδα και η διαφορά στο μη μισθολογικό κόστος είναι μεγάλη.

Ο νέος κατώτατος μισθός σε 12μηνη βάση, με ενσωματωμένα τα δώρα και τα επιδόματα άδειας ανέρχεται σε 831,8 ευρώ, υψηλότερος από τους κατώτατους μισθούς σε Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και Μάλτα (792,26 ευρώ). Αν συνυπολογιστεί και ο φόρος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Από τα 831 ευρώ, όμως, ο εργαζόμενος παίρνει 660 ευρώ καθαρά (613 ευρώ εάν δεν ενσωματωθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα άδειας).

Στην Πορτογαλία, όμως, ο εργαζόμενος παίρνει 805 ευρώ (από τα 822,5) και στη Μάλτα 687 ευρώ (από τα 792,26).

Η Σλοβενία έχει καθαρό κατώτατο μισθό 762 ευρώ και η Ισπανία 1.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω είναι ξεκάθαρη η σοβαρή επιβάρυνση στο μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και ίσως έτσι να εξηγείται η δυσκολία που υπάρχει να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας στον τουρισμό. Οι εισφορές είναι μεγάλες, οι μισθοί χαμηλοί και πλέον η δεξαμενή των ανέργων μικρότερη. Οι επιχειρηματίες πρέπει να θυσιάσουν μέρος των κερδών τους για καλύτερους μισθούς, αν θέλουν να δελεάσουν τους εργαζομένους. Και στην Ελλάδα οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες. Δεν υπάρχουν τρελά περιθώρια.

Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν θέλει κανείς να ωραιοποιήσει την κατάσταση λέγοντας πως ο κατώτατος μισθός είναι πλέον στα 713 ευρώ (ή στα 831 ευρώ, αν συνυπολογίσουμε δώρα και επιδόματα), το σημαντικό είναι τι μπαίνει στην τσέπη των Ελλήνων πολιτών.

Ας μην ξεχνάμε πως ο πληθωρισμός είναι πάνω από το ποσοστό της αύξησης των μισθών και ακόμα κι αν πέσει από το 8%, οι τιμές δύσκολα θα ακολουθήσουν την ίδια πτωτική τάση.

Για να λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους, ο νέος κατώτατος μισθός είναι 613 ευρώ το μήνα. Λέτε να φτάνουν;

Τελευταία τροποποίηση στις 19:58 - 27 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.