ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δεν είναι και τόσο «καμμένο χαρτί» τελικά η απλή αναλογική

Δεν είναι και τόσο «καμμένο χαρτί» τελικά η απλή αναλογική

11:33 - 20 Αυγ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων είναι άγνωστο ποια τελικά κατάληξη θα έχει. Σίγουρα, πάντως, έχει ήδη προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις αρκετά σημαντικές για το άμεσο μέλλον της χώρας. Έχει κόψει τις γέφυρες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχει δώσει ζωή στο σενάριο να προκύψει κυβέρνηση με απλή αναλογική.

Η βασικότερη φυσικά εξέλιξη είναι η πλήρης... αποξένωση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει πως στις επερχόμενες εκλογές υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας των δύο συγκεκριμένων κομμάτων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρεί τον εαυτό του «στοχοποιημένο» από τη Νέα Δημοκρατία και παράλληλα έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη που ενδεχομένως να είχε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή η εξέλιξη ανατρέπει ασφαλώς και τα δεδομένα για την επόμενη μέρα της χώρας.

Πριν «σκάσει» η υπόθεση με τις παρακολουθήσεις, ήταν ουσιαστικά δεδομένο πως οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική θα είναι «διαδικαστικές». Θα μετρηθούν δυνάμεις και σε ένα δίμηνο θα πάμε σε επαναληπτικές εκλογές με ενισχυμένη αναλογική, όπου είτε η ΝΔ θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία, είτε θα συνεργαζόταν με κάποιο κόμμα (ΠΑΣΟΚ ή Ελλ. Λύση) για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πλέον, αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει. Και προκύπτει εύλογα το ερώτημα: Αφού το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τη ΝΔ, γιατί να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να μην προχωρήσει σε σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως κάποιο άλλο κεντροαριστερό ή αριστερό κόμμα (βλ. ΜέΡΑ25);

Φυσικά, η απόφαση που θα ληφθεί θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών. Από το πόσο θα βγει πληγωμένη ή όχι η ΝΔ από τις τελευταίες εξελίξεις και από το αν και πόσο θα ενισχυθούν αντίστοιχα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι προφανώς πολλές οι παράμετροι, ωστόσο, όταν το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θέλει να οδηγήσει τον Μητσοτάκη εκτός Μαξίμου, ένας τρόπος υπάρχει να το κάνει. Να συνασπίσει τις δυνάμεις του με κάποιο άλλο κόμμα για να κάνει κυβέρνηση.

«Η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία», δήλωσε πρόσφατα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αν έχει την ευκαιρία λοιπόν με την απλή αναλογική να δείξει στον Μητσοτάκη την πόρτα της εξόδου από το Μαξίμου γιατί να μην το κάνει;

Επιτρέψτε μου να ρισκάρω την πρόβλεψη πως θα το κάνει σίγουρα αν ενισχυθεί το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Γιατί τότε και στο εσωτερικό του κόμματος δεν θα είναι εύκολο να υπάρξουν φωνές που να αμφισβητήσουν την επιλογή του αρχηγού. Πολύ περισσότερο το σενάριο αυτό θα γίνει πραγματικότητα, αν ο Αλέξης Τσίπρας αποδεχθεί κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κάποιο τρίτο πρόσωπο...

Με βάση τα παραπάνω σενάρια, στελέχη της ΝΔ επαναφέρουν το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου, για να γίνει ακόμα πιο... ενισχυμένη η αναλογική, με στόχο υποτίθεται το καλό της χώρας. Να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Η αλήθεια είναι πως βλέπουν όλα τα παραπάνω. Πως οι γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ κόπηκαν. Η λύση είναι είτε αυτοδυναμία είτε συνεργασία με κάποιο κόμμα εκ δεξιών.

Με απλά λόγια, η απλή αναλογική ξαναμπήκε δυναμικά στο παιχνίδι και δεν είναι πια δεδομένο πως θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές.

Συνεπώς, η κυβέρνηση είτε θα ρισκάρει εκτιμώντας πως ο Ανδρουλάκης δεν θα συνεργαστεί με τον Τσίπρα, είτε θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Γιατί αλλάζοντάς τον αυξάνει τις πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, έστω μετά από επαναληπτικές εκλογές.

Και εδώ υπάρχει μία λεπτή γραμμή. Είναι διαφορετική η πίεση για το σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, αν υπάρχει πιθανότητα να μη σχηματιστεί κυβέρνηση ούτε στις επαναληπτικές εκλογές. Αν διασφαλιστεί, όμως, ότι στις δεύτερες εκλογές, θα υπάρξει σίγουρα κυβέρνηση, τότε και η απόφαση στην πρώτη Κυριακή θα ληφθεί υπό άλλο πρίσμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.