ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Σκύλα», «Χάρυβδη» και ο Ανδρουλάκης... single

«Σκύλα», «Χάρυβδη» και ο Ανδρουλάκης... single

06:43 - 15 Σεπ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Παρακολούθησα τις προάλλες στην ΕΡΤ μία πολιτική εκπομπή, στην οποία έξι δημοσιογράφοι συζητούσαν για όσα είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ και έκαναν τις εκτιμήσεις τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Είχαν φυσικά όλοι τους ενδιαφέρουσες απόψεις, αλλά με όλο το σεβασμό, θα μπορούσε κανείς να πει πως τελικά «έπαιζαν τις κουμπάρες» για το τι κυβέρνηση θα προκύψει μετά τις εκλογές. Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποιον θα συνεργαστεί ο Ανδρουλάκης, πώς θα κάνει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης κι αν θα μπει στο παιχνίδι ο Βελόπουλος…

Το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό και ακόμα κι αν δεχθούμε πως η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις είναι αυτή που θα βγάλουν οι κάλπες, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποιες είναι οι εφικτές συνεργασίες και ποιες όχι. Συνεπώς, ο φαύλος κύκλος αυτών των σεναρίων δεν οδηγεί πουθενά.

Κοινός τόπος των έξι συναδέλφων ήταν, πάντως, πως το δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καθαρό πολιτικό διακύβευμα: «Ή εμένα ή τον Τσίπρα».

Οι συνάδελφοι Κουβαράς, Σιακαντάρης, Φιλιππίδης, Αμυράς, Γιωτάκη και ο δικός μας, ο Αλεξάκης, συμφώνησαν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να πιέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη και αφού δεν είναι πλέον εφικτό να συνεργαστεί μαζί του, να του αποσπάσει ψήφους.

Άλλοι εκτίμησαν πως ο Ανδρουλάκης «αυτοκτονεί» πολιτικά υιοθετώντας ρητορική ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι τον υπερασπίστηκαν λέγοντας πως από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης δεν σέβεται τους θεσμούς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να του επιτεθεί.

Προσωπικά θεωρώ πως ο Ανδρουλάκης βρίσκεται πράγματι στην πιο δύσκολη θέση ενόψει των εκλογών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο Μητσοτάκης επέλεξε (επειδή τον βολεύει) να «ορίσει» ως αντίπαλό του τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εκλογές γίνονται παιχνίδι για δύο, το κλίμα πολώνεται και οι «μικρότεροι» πιέζονται και πιθανότατα χάνουν δυνάμεις.

Τι μπορεί να κάνει λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο που διαμορφώνεται ο Νίκος Ανδρουλάκης; Κατά τη γνώμη μου, η επιλογή έχει ήδη γίνει και ουσιαστικά επισφραγίστηκε από όσα είπε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο Ανδρουλάκης είναι αυτός της ρήξης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που, όμως, δεν θα τον οδηγήσει σε μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, ο Ανδρουλάκης που είναι φρεσκοεκλεγμένος αρχηγός, ελπίζει σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μητσοτάκη, τον οποίο θέλει ξανά πρωθυπουργό (είτε αυτοδύναμο, είτε με δεξιό σύμμαχο).

Ο Τσίπρας θα έχει τότε υποστεί ακόμη μία (σερί) ήττα από τον Μητσοτάκη και ο Ανδρουλάκης θα έχει αποδείξει στους πολίτες πως δεν είναι δεκανίκι κανενός. Ο Μητσοτάκης από την άλλη, θα αναγκαστεί να στραφεί ακόμα πιο δεξιά και σε κάθε περίπτωση σε μία δεύτερη τετραετία, είναι λογικό πως θα έχει μεγαλύτερη φθορά.

Ελπίζει, λοιπόν ο Ανδρουλάκης, πως έτσι θα έχει βάλει τα θεμέλια για να ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ την πορεία του για να πάρει και πάλι τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ (ως δεύτερο κόμμα) στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Να είναι το πρώτο κεντροαριστερό κόμμα της χώρας και να μπει σε τροχιά πρωθυπουργίας. Ξεκάθαρα είναι αυτή η επιλογή του. 

Βασική προϋπόθεση για να τα καταφέρει όλα αυτά είναι φυσικά να δουλέψει σκληρά με τους συνεργάτες του και να καταθέσει προτάσεις και φρέσκιες ιδέες που θα πείσουν τους ψηφοφόρους. 

Πάντως, μιας και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παραθέσει το... μυθολογικό σενάριο της "πολιτικής τερατογένεσης" (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) για να "τρομάξει" τους πολίτες, επιτρέπεται και στον Ανδρουλάκη να παριστάνει τον Οδυσσέα, που κλείνει τα αυτιά του στις Σειρήνες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Που είναι αποφασισμένος να περάσει ανάμεσα σε τέρατα, όπως η Σκύλα (ελιτισμός) και η Χάρυβδη (λαϊκισμός) για να φτάσει στην Ιθάκη.

Συγκεκριμένα είπε στη ΔΕΘ: "Είναι πολύ κρίσιμο αυτές τις στιγμές των μεγάλων αναταράξεων να κρατάς το τιμόνι σταθερά χωρίς να ακούς τις σειρήνες του πολιτικού κόστους, του ελιτισμού και του λαϊκισμού. Χωρίς να ακούς τις σειρήνες των εύκολων επιλογών. Δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές στα δύσκολα χρόνια.

Αλλά εμείς είμαστε μία παράταξη φτιαγμένη για τα δύσκολα και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί θα δώσουμε στις επόμενες εκλογές μια θετική επιλογή αξιοπρέπειας, αλλαγής, μεταρρύθμισης, ανανέωσης, αναγέννησης της πατρίδας και του λαού μας".

Και κλείνοντας έθεσε και το δικό του δίλημμα: "Δημοκρατική ανατροπή με το ΠΑΣΟΚ ή ανοχή στον καθεστωτισμό, στο λαϊκισμό, τον ελιτισμό και την αδικία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία".

Συνοψίζοντας, το σχέδιο του Ανδρουλάκη είναι μακρυπρόθεσμο και δεν εξαντλείται στις επόμενες εκλογές. Αν θα του βγει δεν ξέρω, πάντως, για την ώρα δεν σκέφτεται ούτε "πολιτικές τερατογενέσεις" ούτε άλλου είδους... γέννες της κάλπης. Θα μείνει single...

Τελευταία τροποποίηση στις 07:14 - 15 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.