ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το 68% των Ελλήνων δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα!

Το 68% των Ελλήνων δεν ταυτίζεται με κανένα κόμμα!

08:01 - 04 Οκτ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Σημαντικά ευρήματα για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και πώς το κρίνουν οι πολίτες προκύπτουν από την έρευνα που παρουσίασε η Metron Analysis στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα Μετά VI».

Υποκλοπές

Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο από τον Στράτο Φαναρά ζήτησε αρχικά τη γνώμη των πολιτών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, με την πλειοψηφία να πιστεύει πως η υπόθεση Ανδρουλάκη ήταν εν γνώσει του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα το 65% πιστεύει πως ο Πρωθυπουργός γνώριζε, ενώ το 56% θεωρεί πως έχει συγκεντρώσει υπέρμετρες εξουσίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ξεκάθαρο πολιτικό κόστος προκύπτει συνεπώς για τον κ. Μητσοτάκη, που ενδεχομένως στο μέλλον θα το δει και στην κάλπη.

Προφανώς, όμως, τα οικονομικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικότερα για την πλειοψηφία των πολιτών και αυτά είναι που σε μεγάλο βαθμό θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Κυβερνήσεις

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν μέτρησε, πάντως, πρόθεση ψήφου, αλλά ζήτησε την άποψη των πολιτών για το αν προτιμά η επόμενη κυβέρνηση να είναι αυτοδύναμη ή να προκύψει από τη συνεργασία κομμάτων.

Οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι σε αυτό το θέμα. Το 49% (στην πλειοψηφία τους οπαδοί της ΝΔ) θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 47% (στην πλειοψηφία τους οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ) θελουν κυβέρνηση συνεργασίας.

Κομματική εμπιστοσύνη

Αυτό που είναι όμως το μείζον θέμα της έρευνας και θα έπρεπε να προβληματίζει ιδιαίτερα τους Έλληνες πολιτικούς είναι η πολύ χαμηλή ταύτιση των πολιτών με τα κόμματα.

metron

Μόλις το 31% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι απόψεις του ταυτίζονται με τις απόψεις κάποιου συγκεκριμένου κόμματος.

Αντίθετα, το 68% δηλώνει πολιτικά... άστεγο.

Περιττό να πούμε πως τα ποσοστά ήταν ανάποδα την περίοδο του δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και το 2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλη δυναμική ως κόμμα.

Αν θέλουμε με βάση αυτό το εύρημα να πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να ρισκάρουμε ότι στις προσεχείς εκλογές η άποψη θα είναι μεγάλη. Ίσως και σε πρωτόγνωρα για την Ελλάδα επίπεδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 04 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.