ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το... πικρό «δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές», ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης

Το... πικρό «δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές», ο Κοντολέων και ο Δημητριάδης

13:20 - 29 Ιαν 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Μπορεί για λόγους πολιτικούς να ξεχώρισε η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου για τις υποκλοπές στο Ινστιτούτο Γκαίτε, ωστόσο, εξίσου σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του Νίκου Αλιβιζάτου στην ίδια εκδήλωση.

Ο Νίκος Αλιβιζάτος, ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, ενώ εκτίμησε πως η υπόθεση των υποκλοπών χρίζει περαιτέρω διερεύνησης, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν καθιστά την Ελλάδα κράτος μη φιλελεύθερο, ωστόσο, δεν έκρυψε την ανησυχία του ιδιαίτερα για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Με εμφανή διάθεση αυτοκριτικής, αλλά και με πικρία, ο καθηγητής τόνισε χαρακτηριστικά: "Η μεγάλη αποτυχία της γενιάς μας ως καθηγητών Πανεπιστημίου, είναι ότι δεν φτιάξαμε καλούς δικαστές. Είναι πολύ λίγοι οι δικαστές που αντιλαμβάνονται σε τι κόσμο ζούμε".

Τόνισε πως οι περισσότεροι δικαστές δεν έχουν συναίσθηση της ευθύνης τους και σημείωσε πως με λύπη του διαπιστώνει πως πολλοί από αυτούς έχουν μία αδικαιολόγητη αλαζονεία.

Συνδέοντας τα παραπάνω με την υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Αλιβιζάτος υπογράμμισε πως «είναι θέμα το ότι κανένας εισαγγελέας δεν κινήθηκε  αυτεπαγγέλτως αναφορικά με τους άμεσα υπεύθυνους όπως ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Παν. Κοντολέων και ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης  Δημητριάδης».

Αξίζει να σημειώσουμε τέλος πως στην εκδήλωση στο Γκαίτε, ανάλογη αιχμή για τη στάση των εισαγγελέων έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας με... νόημα:

«Ελπίζω οι εισαγγελείς να έχουν προσέξει ότι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ΕΥΠ λειτουργούσε εκτός πλαισίου».

Είναι φανερό δηλαδή πως τόσο ο κ. Αλιβιζάτος, όσο και ο κ. Βενιζέλος θεωρούν πως ακόμα και κάποιος που αποδέχεται πλήρως τις (έστω και διφορούμενες) κυβερνητικές εξηγήσεις δεν μπορεί να μην κινεί διαδικασίες για Κοντολέοντα και Δημητριάδη.

Και εδώ φυσικά τόνισαν αμφότεροι πως εκτός από έλλειμμα δικαστών έχουμε και έλλειμμα αντιπολίτευσης, που επιμένει εμμονικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν ζητά καθημερινά και με πείσμα τις διώξεις του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ και τους πρώην διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:21 - 29 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.