ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Φταίμε όλοι, ψηφίστε μας

Φταίμε όλοι, ψηφίστε μας

14:52 - 09 Μαρ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όσο κι αν από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέουν πως δεν ασχολούνται καθόλου με το θέμα εκλογές, καθώς η τραγωδία στα Τέμπη έχει επισκιάσει τα πάντα, η αλήθεια είναι πως η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης (9/3) είχε προεκλογικά μηνύματα.

Το «πίσω κείμενο» της εισαγωγικής τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έγινε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, μας επιτρέπει να αντιληφθούμε τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Πώς θα απαντάει στις επικρίσεις σχετικά με το πολύνεκρο δυστύχημα και με ποια λογική θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών και μάλιστα σε ποσοστό αυτοδυναμίας, στο οποίο στοχεύει.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως θα έχουν φθορά μετά το δυστύχημα, καθώς οι ευθύνες που βαραίνουν την κυβέρνηση είναι μεγάλες. Το ζήτημα είναι λοιπόν το πώς θα απορροφηθούν οι κραδασμοί. Η ομιλία Μητσοτάκη νομίζω ξεκαθάρισε την κυβερνητική ρητορική και στρατηγική το επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να ομολογήσουμε με θάρρος ότι για την τραγωδία φταίμε όλοι», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο και στο «όλοι» συμπεριέλαβε νυν και πρώην «κυβερνήσεις, διοικήσεις και συντεχνίες που εμπόδιζαν την αξιολόγηση του προσωπικού».

Σημείωσε δε ότι δεν θέλει να μπει σε «στείρα αντιπαράθεση», αλλά αυτό που τον νοιάζει είναι να διορθώσει τα κακώς κείμενα που οδήγησαν στην τραγωδία.

Όλα αυτά μαζί συνθέτουν το εξής αφήγημα: Το δυστύχημα έγινε και «φταίμε όλοι». Στην κυβέρνησή μας έτυχε η «κακιά στιγμή» και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Αφού, όμως, «φταίμε όλοι» δεν έχει σημασία να το υπεραναλύουμε το θέμα.

Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε ποιος θα διορθώσει τα διαχρονικά προβλήματα που έφεραν την τραγωδία. Αυτό λοιπόν είναι το ερώτημα που θα θέσει στις εκλογές. Ποιος προτιμάτε να λύσει το πρόβλημα; Ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο;

Το «φταίμε όλοι» δεν είναι δηλαδή απλώς ένας συμψηφισμός, είναι μελετημένη διαπίστωση ενόψει εκλογών. Μην ψάχνεις ποιος φταίει, απλώς αποφάσισε ποιος θες να διορθώσει τη ζημιά. 
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεύρυνε μάλιστα το πεδίο των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στο κράτος και δεν έμεινε μόνο στους σιδηροδρόμους, τονίζοντας πως «θα ανατρέψουμε το προβληματικό κράτος παντού».
 
Συνέχισε λέγοντας ότι «το «ποτέ ξανά» πρέπει να γίνει «τώρα» για την αναγέννηση της χώρας», για να κλείσει υπογραμμίζοντας: «Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση της χώρας; Η δική μας απάντηση είναι τώρα, και μάλιστα προσπαθώντας περισσότερο και με μεγαλύτερο πείσμα».

Αν τα παραπάνω δεν είναι προεκλογικά μηνύματα, τότε τι είναι; Μένει, απλώς να μάθουμε αν αυτό το «φταίμε όλοι» θα γίνει αποδεκτό από την κοινωνία και πώς θα μεταφραστεί σε ψήφους. Γιατί αφού «φταίτε όλοι» μπορεί οι ψήφοι να πάνε σε άγνωστα λημέρια ή να μην πέσουν καν στην κάλπη.

Όσο για το χρόνο των εκλογών μάλλον δεν θα περιμένουμε πολύ ακόμα για να μάθουμε. Ο Απρίλιος μοιάζει να μας προσπερνά οριστικά και ο Μάιος είναι πια το φαβορί.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 09 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.