ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Καραγκιόζης πάει σε εκλογές

12:39 - 14 Σεπ 2015
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Η πειραματική σκηνή του θεάτρου σκιών μας παρουσιάζει απόψε τη νέα παράσταση των μαθητευόμενων μάγων που εκπαιδεύονται στου κασίδη το κεφάλι, με τίτλο «ο Καραγκιόζης πάει σε εκλογές» που εκτυλίσσεται ένα Κυριακάτικο πρωϊνό του Σεπτεμβρίου στην πλατεία του γραφικού χωριού Αγλαΐα της Βοιωτίας. Κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους, ανήλικους και μη.

Το κολλητήρι : Γιατί τόσος κόσμος στην πλατεία σήμερα καλέ μπαμπάκα;

Καραγκιόζης: Διότι αποφάσισα να παραιτηθώ από το αξίωμά μου και ζήτησα από τον Μπέη να προκηρύξει νέες εκλογές. Σε έφερα εδώ να μαθαίνεις. Σσσς, θα μας τα πει τώρα ο Χατζηαβάτης.

Χατζηαβάτης: Ακούσατε, ακούσατε, Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Έλληνες και Γερμανοί: με εντολή του Μπέη, στις 20 Σεπτέμβρη θα έχουμε αρχαιρεσίες στο χωριό μας. Θα δώσω τώρα το λόγο στον Καραγκιόζη να μας εξηγήσει τα καθέκαστα.

Καραγκιόζης: Αγλαΐτισες, Αγλαΐτες, όπως γνωρίζετε, ο τόπος μας διαβρέχεται μεγάλη κρίση και εγώ, όπως σας είχα υποσχεθεί, έκανα τα πάντα για να τιμήσω τις προεκλογικές μου υποσχέσεις. Ξυπόλητος γυρνούσα από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα για να ανατρέψω την κατάσταση που μας επέβαλε το Σεράϊ και η παρέα του, να αλλάξω τη γνώμη που είχαν για μας και να εξασφαλίσω λίγη μάσα για όσους από σας δεν είχατε ακόμη λαδώσει το άντερό σας με τους προκατόχους μου. Όπως επίσης γνωρίζετε, δεν έκανα ποτέ βήμα στις διαπραγματεύσεις με το Σεράϊ πριν να ζητήσω τη σύμφωνη γύμνια σας και δεν μπορείτε να μου προχάψετε ό τι δήποτε, αφού πάντα έκανα τα αντίθετα από αυτά που μου λέγατε να κάνω. Τώρα όμως και αφού πρώτα απέπεμψα αδιάβαστο τον προσωπικό μου μαθητευόμενο μάγο τον Μορφονιό τον γνωστό και ως παιχνιδιάρη, υπέγραψα την καλύτερη συμφωνία με το Σεράϊ.

Ένα πρόγραμμα από 178 κωλορυθμίσεις που θα κάνουν το χωριό μας αγνώριστο. Θα βλέπετε την Αγλαΐα και θα νομίζετε πως είστε Νέα Υόρκη. Αν όμως προτιμάτε, αμέσως μετά τις εκλογές, μπορούμε να ξαναεμπαίξουμε το Σεράϊ και να αντικαταστήσουμε κάποιες από τις κωλορυθμίσεις, που ούτως ή άλλως ποτέ δεν μου άρεσαν, με φόρους και με απολύσεις, όπως έκαναν και οι άλλοι πριν από μένα. Μην φοβάστε όμως, όπως πάντα, από το Δημόσιο κανείς δεν πρόκειται ποτέ να απολυθεί. Οι απολύσεις θα προέλθουν όλες από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που επονειδίζουν και καταδυναστεύουν τον τόπο μας από καταβολής της Αγλαΐας. Αυτές θα πληρώσουν και τους φόρους.

Εκείνη τη στιγμή, από άλλο ανέκδοτο ορμώμενη και απευθείας μέσω σκουληκότρυπας του χωρόχρονου εμφανιζόμενη, κατεβαίνει στην πλατεία αναμαλλιασμένη και με θολό το μάτι η Ιωάννα η Τρελή, κραδαίνοντας ένα σπαθί:

Ιωάννα η Τρελή: Καραγκιόζη, τι είπες; Πες μου, τι είπες! Είναι αλήθεια ότι πας για εκλογές; Δεν μας φτάνει που πήγες στο σεράϊ και συμφώνησες μαζί τους νέο πρόγραμμα; Πως τόλμησες να το κάνεις χωρίς να ζητήσεις πρώτα την άδειά μου; Εμένα δεν με σκέφτηκες; Τι θα απογίνω εγώ; Τι δουλειά έχουν αυτά τα καμώματα με το όραμα πάνω στο οποίο έχουμε οικοδομήσει το πρόγραμμά μας; 

Το κολλητήρι: Τι πράγμα είναι αυτή καλέ μπαμπάκα;

Καραγκιόζης: Μετά τον Μορφονιό, αυτή που βλέπεις ήταν το δεύτερο μεγάλο μου σφάλμα. 

Το κολλητήρι: Και γω που νόμιζα πως το δεύτερο ήταν ο Βεληζάνης.
Καραγκιόζης: Αυτός ήταν το τρίτο.
Εκείνη την ώρα εισέρχεται στην πλατεία μεγαλοπρεπώς ενδεδυμένος με την κυριακάτικη φουστανέλα του , τα τσαρούχια του και τη γκλίτσα του ο Μπάρμπα Γιώργος.
Μπάρμπα Γιώργος: Τι είναι αυτά που ακούω ωρέ Καραγκιόζη; Θάλασσα τάκανες πάλι. Και από πάνω πάλι σε εκλογές θέλεις να μας πας; Έχουμε και δουλειές να κάνουμε. Ξωπίσω σου θα τρέχουμε διαρκώς;
Καραγκιόζης: Μπάρμπα Γιώργο, έχουνε αλλάξει τα δεδαγκομένα. Στο πρώτο διάστημα της ασκουσίας μου κάναμε δυο τρία σφαλματάκια. Τώρα κάναμε ρεκτιφιέ, τα διορθώσαμε και απομακρύναμε όλους αυτούς που μας καταγγέλλανε για τις κωλοτούμπες μας και τις κωλορυθμίσεις. Για να διαπραγματευτούμε καλύτερα με το σεράϊ χρειάζομαι τώρα νέα ευκαιρία και ξερή εντολή από την πλειοψηφία των Αγλαϊτών. Πρέπει να μου τη δώσετε για να πάει ο τόπος μπροστά.
Μπάρμπα Γιώργος: Τι λες βρέ Καραγκιόζη; Εδώ λες ότι έκανες τόσα ολέθρια λάθη μέσα σε επτά μήνες και τώρα ζητάς την ευκαιρία να κάνεις και άλλα;
Το κολλητήρι: Καλά λέει ο θείος καλέ μπαμπάκα. Εγώ αν είχα κάνει τόσα λάθη σε εννέα μήνες θα είχα μείνει στην ίδια τάξη.
Πάνω σ’ αυτό, ο Καραγκιόζης ρίχνει μία δυνατή φάπα στο κολλητήρι.
Το κολλητήρι: Τι βαράς καλέ μπαμπάκα; Εγώ για το καλό σου το λέω. Ήθελα μόνο να σε ρωτήσω γιατί περίμενες τόσους μήνες μέχρι να ζητήσεις από τον Μπέη νέες εκλογές και να σου προτείνω, αν βγεις, αυτή την φορά να ξανακάνεις πάλι εκλογές τον Γενάρη, που είναι και ο τυχερός σου μήνας. Πόσα λάθη θα προλάβεις πια να κάνεις μέσα σε τρεις μήνες;
Όλοι μαζί τραγουδώντας: Και τώρα θα ψοφήσουμε, θα πιούμε, και νηστικοί θα κοιμηθούμε!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.