ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα σωστή

21:40 - 30 Νοε 2016
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Απ΄όσο γνωρίζει ο γράφων, το γνωμικό αυτό ή κάποιο αντίστοιχό του υπάρχει σε πολλές αν όχι σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Φαίνεται, ωστόσο, ότι όταν προσερχόμαστε στις κάλπες τείνουμε να το ξεχνάμε.

Το είδαμε στις εκλογές του 2015 στη χώρα μας, ενώ το 2016, το είδαμε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit στη Βρετανία, το είδαμε και με τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ. Πράγματι, το κοινό που έχουν όλες αυτές οι εκλογικλες αναμετρήσεις ανάμεσά τους, είναι ότι το εκλογικό σώμα στον 21ο αιώνα εξακολουθεί να πιστεύει αυτούς που του υπόσχονται ότι μπορεί να έχει και το σκύλο χορτάτο και την πίττα σωστή.

 

Αφηνόμαστε έτσι να παρασυρόμαστε από φρούδες υποσχέσεις που μας αραδιάζουν οι απανταχοιύ λαϊκιστές ότι θα μας προστατέψουν από όλα τα κακά του κόσμου: τα μνημόνια, τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες, την ανεργία, την εγκληματικότητα, τα φτηνά κινέζικα προϊόντα που πλημμυρίζουν τις αγορές μας κλπ.κλπ.

 

Έτσι την πάτησαν οι Βρετανοί με το Brexit, επειδή πίστεψαν ότι μπορούν να βγουν από την ΕΕ παραμένοντας, ωστόσο, μέλος της εσωτερικής της αγοράς, αφού η ΕΕ απορροφά το 43% περίπου των προϊόντων της. Η πρωθυπουργός της κα May, ζήτησε πρόσφατα από τους επικεφαλής της ΕΕ, το Brexit να μην έχει καμμία επίπτωση στους 1,2 εκατομμύρια Βρετανούς που ζουν ήδη στην ΕΕ ή στα προνόμια των Βρετανικών τραπεζών...Φαίνεται πως οι συνομιλητές της την αντιμετώπισαν με...βρετανική ψυχρότητα.

 

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, ήθελαν αυτή την φορά κάποιον καινούργιο και άφθαρτο από το πολιτικό σύστημα και εξέλεξαν τον Trump. Έστω και αν είναι ακόμη νωρίς, μπορούμε να πούμε με σχετική βεβαιότητα πως, αν υλοποιήσει έστω και ένα μικρό ποσοστό από τις λαϊκίστικες εκλογικές του υποσχέσεις, θα δημιουργήσει κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό, σε λίγα χρόνια οι πλούσιοι θα είναι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.

 

Το obamacare που ο εκλεγείς πρόεδρος απειλεί να καταργήσει, προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε εκατομμύρια φτωχούς και μη έχοντες, ενώ αν επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα προϊόντα που παράγονται στην Κίνα, η τιμή τους θα ακριβύνει και θα είναι λιγότερο προσιτά για τη μικρο-μεσαία τάξη.

 

Καλά και εμείς; Εμείς την πατήσαμε, επειδή πιστέψαμε το μύθο που μας σέρβιρε το σύνολο σχεδόν των πολιτικών ανδρών και γυναικών της συμπολίτευσης αλλά και της εκάστοτε αντιπολίτευσης. Προφανώς, από το 2007 έως σήμερα κανείς από τους 300 της Βουλής δεν βρέθηκε, δυστυχώς, να έχει σπουδάσει νομικά για να μας εξηγήσει ότι το δάνειο είναι μία σύμβαση.

 

Σύμβαση με βάση την οποία ο δανειστής σου μεταβιβάζει χρήματα τα οποία εσύ αναλαμβάνεις να τα επιστρέψεις. Δάνεια και μνημόνια είναι οι δυο πλευρές του ιδίου νομίσματος. Τα μνημόνια που συνόδευαν τα δάνεια αποσκοπούσαν απλά να εξασφαλίσουν ότι θα μεταρρυθμίζαμε το κράτος ώστε οι δαπάνες του να μην υπερβαίνουν τα έσοδά του. Εμείς στο ταπεινό μας επίπεδο το ίδιο δεν φροντίζουμε καθημερινά να κάνουμε στις οικογένειές μας;

 

Οι κρατικίστικες και λαϊκιστικές όμως κυβερνήσεις μας από την αρχή της κρίσης έως και σήμερα αρνήθηκαν με αξιοθαύμαστη συνέπεια να μεταρρυθμίσουν το κράτος. Αντ’ αυτού «διαπραγματεύτηκαν» ισοδύναμα μέτρα, γράφε, δηλαδή, φόρους και απανωτές μειώσεις των μισθών και τις συντάξεων για να αποφύγουν τις απολύσεις στο δημόσιο χωρίς βέβαια να ενδιαφέρονται για τις στρατιές των ανέργων που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τώρα οι κρατιστές που μας κυβερνούν. Ελπίζουν έτσι ότι θα δουν οι ξένοι την κατάντια μας και θα μας λυπηθούν. Και αν δεν μας λυπηθούν, τότε εμείς θα τους θυμώσουμε, να μάθουν!

 

Μπορεί οι εταίροι μας να αναγνωρίζουν τις δυσκολίες μας με το προσφυγικό και τη γεωπολιτική μας ιδιαιτερότητα, αλλά μέχρι εκεί. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Εκεί που βρισκόμαστε, αν τις επόμενες μέρες η Κυβέρνησή μας δεν δεχθεί να μειώσει δραστικά τις δαπάνες του κράτους και δεν τρέξει τις ιδιωτικοποιήσεις, τελειώνουν τα ψέμματα. Το σύνολο, σχεδόν των προαπαιτουμένων αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Και δικαίως, αφού αυτές μειώνουν την περίμετρο του δημοσίου, επομένως και τις δαπάνες του, αυξάνουν τα έσοδά του από το προϊόν της εκποίησης, προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και στέλνουν ένα μήνυμα στις αγορές ότι επιτέλους ανοίξαμε και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε δουλειές.

 

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η Κυβέρνησή μας. Αυτές περιμένουν οι εταίροι μας να υλοποιήσει. Και αυτές μόνο είναι που θα φέρουν την ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:52 - 30 Νοε 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.