ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο κανονική είναι η χώρα μας;

18:27 - 11 Σεπ 2017
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ λανσάρισε τον όρο “Grinvestment” για να τονίσει πως η προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων, αποτελεί πλέον τη δεσπόζουσα προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Πολύ ωραία! Μπράβο του.

Διότι χωρίς αυτές καμία χώρα δεν αναπτύσσεται και δεν προοδεύει. Χωρίς αυτές δεν μειώνεται πουθενά η ανεργία και πολλοί από τους πολίτες της ζουν στη μιζέρια και βασίζονται σε επιδόματα για να επιβιώσουν. Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση μιάς κανονικής χώρας; Ότι κάθε ένα από τα μέλη της εργάζεται, ανάλογα με τις καθ’ύλην αρμοδιότητές του, ώστε να πετύχει τους στόχους, οι οποίοι θα προωθήσουν αυτήν την κεντρική προτεραιότητα και θα δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Αυτό ισχύει, μεταξύ άλλων, για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την ίδρυση, εγκατάσταση και λειτουργία ημεδαπών και αλλοδαπών επιχειρήσεων, την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, την εξασφάλιση σταθερού φορολογικού πλαισίου των επιχειρήσεων, την κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τους, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και τη διασφάλιση σταθερών και προβλέψιμων νομοθετικών  πλαισίων που αφορούν τον ανταγωνισμό, την εργατική νομοθεσία και το περιβάλλον.

Η προσέλκυση των επενδύσεων αρχίζει με μία στρατηγική που εδράζεται στην ενεργό στήριξη των ημεδαπών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, η μελέτη των συγκριτικών μειονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων της χώρας πρέπει να καταλήγει στην ιεράρχηση των νομοθετικών προτεραιοτήτων και την άρση των αντιφάσεων ανάμεσα στους νόμους για την προσέλκυση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Ολοκληρώνεται, τέλος, με την εναρμόνιση της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης και την εξάλειψη των αντιθέσεων ανάμεσα στα λόγια και στην πράξη. Με άλλα λόγια, και μιας και είμαστε και χώρα με ναυτική παράδοση, να διασφαλίσει ο Πρωθυπουργός ότι όλα τα μέλη της κυβέρνησης και η Διοίκηση κάνουν κουπί προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο γράφων είδε πρόσφατα στον τύπο να δημοσιεύονται διάφορα σχόλια σχετικά με την αποχώρηση της καναδέζικης Εl Dorado, από τη χώρα μας. Κάποια από αυτά είναι υπέρ της αποχώρησής της και κάποια άλλα εναντίον.

Ανάμεσα στα διάφορα, διάβασε επίσης το απαξιωτικό σχόλιο συνεργάτη του Πρωθυπουργού που αφού καταλογίζει στην Εl Dorado, ανάμεσα στα άλλα... και «Μόλυνση», της εύχεται αέρα στα πανιά της.

Επειδή δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού αντέδρασε αυτοβούλως, υποθέτω, επομένως, ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επικροτεί το σχόλιο του συνεργάτη του, συμπεριλαμβανομένης, ενδεχομένως, και της χρήσης του όρου μόλυνση = infection, αντί του ορθού ρύπανση = pollution…Αν είναι έτσι, να τον χαίρεται! Επιστήμη, δίδασκε ο μεγάλος φιλόσοφος πρόγονός μας και νοικοκύρης της σκέψης, ο Αριστοτέλης, είναι η ορθή χρήση μίας ορολογίας.

Δεν είναι δουλειά του γράφοντος να διατυπώσει άποψη επί της ουσίας του θέματος που αφορά την τήρηση και το σεβασμό της κείμενης εργατικής νομοθεσίας ή αυτής  που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκφράζει, ωστόσο, την ανησυχία του, διότι η περίπτωση της επένδυσης της Εl Dorado δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Δεν είναι λίγες οι επενδύσεις που καθυστέρησαν ή και ματαιώθηκαν τα τελευταία χρόνια με βάση τις πλέον απίθανες δικαιολογίες. Πόσο ειλικρινή μπορούμε, επομένως, να θεωρήσουμε τη δήλωση του Πρωθυπουργού περί προτεραιότητας στις επενδύσεις;

Διατυπώνουμε, λοιπόν, το ερώτημα: ‘πόσο δικαιούμαστε, υπό τις συνθήκες αυτές, να πιστεύουμε πως είμαστε και μεις μία κανονική χώρα;’ Διότι, βέβαια, οι προϋποθέσεις που διατυπώσαμε παραπάνω, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, είναι στην πραγματικότητα αυτές που απλά, εφόσον πληρούνται, προσδιορίζουν μια κανονική χώρα με φιλικό προς το επιχειρείν περιβάλλον.

Από εκεί αρχίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Διότι στην εποχή μας τα νέα και οι ειδήσεις ταξιδεύουν αστραπιαία. Κάθε εξέλιξη αξιολογείται άμεσα και οι αρνητικές ή αντιφατικές εξελίξεις βάζουν φρένο για καιρό στις επενδύσεις.

Τα αποτυχημένα κράτη επενδύσεις δεν προσελκύουν. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτά που δεν έχουν ανεξάρτητους θεσμούς ή όπου ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί ν’αποφασίσει τι θέλει ή δεν ελέγχει τι κάνουν ή τι λένε οι Υπουργοί και οι συνεργάτες του. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.