ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβέρνηση χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση

08:54 - 04 Ιουν 2018
Η δημοσκόπηση της RASS που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ δέκα ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία δεν προκαλεί πλέον έκπληξη. Οδηγεί απλώς στη διαπίστωση ότι έχει παγιωθεί μια διψήφια διαφορά. Έτσι που κανένας –είτε το παραδέχεται δημοσίως είτε όχι– να μην αμφιβάλλει για το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα στις προσεχείς εκλογές (όποτε κι αν διεξαχθούν).

Αν και, άπαντες θα έπρεπε να γνωρίζουν πως αυτή η κυβέρνηση έχει κολοβή λαϊκή νομιμοποίηση από την επομένη κιόλας των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015.

Ο λόγος; Η ιστορικά υψηλή αποχή από τις κάλπες (πάνω από το 40% επί των εγγεγραμμένων) σε συνδυασμό με την ιστορικά χαμηλή κυβερνητική πλειοψηφία (κάτω από το 40% επί των εγκύρων).

Ιστορικά ρεκόρ τουλάχιστον για τη μεταπολιτευτική περίοδο, όπως μπορούμε να δούμε παραστατικά στα σχετικά γραφήματα.

Διάγραμμα 1: «Ποσοστό Αποχής στις Εκλογές»

 

diagramma1 konteas

 

Διάγραμμα 2: «Εκλογικά Ποσοστά Κυβερνητικών Σχηματισμών»

 

diagramma2 konteas

 

Επομένως, ακόμα κι αν αγνοήσουμε τελείως το φαινομενικά (γιατί στον άξονα του λαϊκισμού κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι) παρά φύσιν της σύμπραξης ενός αμιγώς αριστερού με ένα αμιγώς δεξιό κόμμα, η κυβέρνηση αυτή στέκει έχοντας από τότε λιγότερο από το 40% όχι απλώς του ελληνικού λαού – κάτι που ούτως ή άλλως δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Αλλά των όσων ψήφισαν σε μια εκλογική διαδικασία από την οποία απείχαν οι περισσότεροι αναλογικά με τον πληθυσμό έλληνες πολίτες από κάθε άλλη στο παρελθόν!

Ως αποτέλεσμα, ο απόλυτος αριθμός όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ για να κυβερνήσουν τον Τόπο είναι ο μικρότερος μεταξύ όλων εκείνων που –μετά την πτώση της δικτατορίας, σε δημοκρατικές εκλογές– οδήγησαν στον σχηματισμό κυβερνητικών σχημάτων.

Διάγραμμα 3: «Ψήφοι Κυβερνητικών Σχηματισμών»

 

diagramma3 konteas

 

Αισθητά μικρότερος και από εκείνον όσων ψήφισαν τον πατέρα του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη μεγάλη του ήττα, το 1993!

Υπό το πρίσμα αυτό και λαμβάνοντας σήμερα υπόψη και τα ευρήματα των σφυγμομετρήσεων της κοινής γνώμης, πόσο παράλογο είναι το αίτημα για άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία;

Υποσημειώσεις:

1. Η δημοσκόπηση της RASS διενεργήθηκε από τις 6 έως τις 8 Μαρτίου για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «ACTION 24» και της εκπομπής «Evening Report».

2. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ ψηφίστηκαν από 2,13 εκατομμύρια πολίτες στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Περισσότεροι είχαν ψηφίσει ακόμα και τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977. Συγκεκριμένα, 2,15 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι συνιστούν τον δεύτερο χαμηλότερο αριθμό απόλυτων ψήφων που οδήγησαν σε σχηματισμό κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου.

3. Η ηττημένη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1993 (ήταν δεύτερο κόμμα, σχεδόν 8 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από το πρώτο) είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερο ποσοστό (39,3%) από ό,τι αθροιστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛΛ στις τελευταίες. Με πάνω από μισό εκατομμύριο (585.410) περισσότερες ψήφους…

Τελευταία τροποποίηση στις 17:32 - 04 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.