ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η φορολόγηση των Offshore περνάει από το ΔΙΚΑΤΣΑ

13:19 - 11 Φεβ 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Για μια φορά στην ιστορία του το ΔΙΚΑΤΣΑ μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο. Όχι λειτουργικά αφού βαρύνεται με πολλά, αλλά ως παράδειγμα.Τι κάνει το ΔΙΚΑΤΣΑ; Έχει μια λίστα από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου, και αξιολογεί τα πτυχία. Σε πολλές περιπτώσεις αν τα πανεπιστήμια είναι μαϊμούδες ή κατώτερα των ακαδημαϊκών περιστάσεων όσοι θέλουν να αναγνωρίσουν πτυχίο, δίνουν εξετάσεις. Το κακό με το ΔΙΚΑΤΣΑ είναι πως βάζει στο ίδιο τσουβάλι και πολλά πολύ καλά ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Πως όμως μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για φορολογικά θέματα;

 

Όπως υπάρχουν λίστες για τα εγκεκριμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα κάθε χώρας έτσι υπάρχουν λίστες στις  Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς κάθε χώρας και στις χρηματιστηριακές αρχές της για το ποίες είναι επενδυτικές εταιρείες, και ποιοί είναι πραγματικοί θεσμικοί. Αλλωστε άλλα είναι  τα οικονομικά προαπαιτούμενα για την λειτουργία τους. Άλλο να βάζεις deposit 1 και 2 εκ. Δολ και άλλο 50.000.

Διάβαζα χθες πως ήδη κάποιοι και ίσως ακολουθήσουν και πολλοί άλλοι μεταβιβάσουν τις μετοχές τους σε offshore για να αποφύγουν τη φορολογία. Θεμιτό. Ωστόσο εάν θέλει η Πολιτεία μπορεί να τους  τσιμπήσει άνετα. Και πολύ απλά.

Ως γνωστό ανά τον κόσμο, υπάρχουν αυτοί που γνωρίζουμε ως θεσμικοί επενδυτές και ως επενδυτικές εταιρείες. Αυτές λογοδοτούν στις αρχές κεφαλαιαγοράς κάθε χώρας . Για να συσταθούν δε απαιτούνται αρκετά κεφάλαια. Δεν είναι απλές εταιρείες. Αυτές οι πιστοποιημένες εταιρείες μπορούν να παραμείνουν στο ίδιο φορολογικό καθεστώς. Λίστες υπάρχουν, πιστοποιήσεις υπάρχουν κλπ.

Οι άλλες όμως, όπως για παράδειγμα  η Blue Dream Ltd , των Marshall Islands,  που ακριβώς υπάρχει καταγεγραμμένη ως θεσμικός ή επενδυτική εταιρεία και τι συναλλαγές έχει κάνει διεθνώς πέρα από τα γνωστά τριγωνάκια στο ΧΑ;  Τόσο απλά.  Αυτές να τις φορολογήσει  για τα μερίσματα που λαμβάνουν . Σαφώς μπορεί να βάλει κλίμακα όπως βάζει στις επιχειρήσεις και σίγουρα μπορεί να το κάνει ως κυρίαρχο κράτος που προσπαθεί πάση θυσία να σωθεί.

Αλλωστε, όπως σε πολλές περιπτώσεις , το βάρος της απόδειξης πέφτει στο φορολογούμενο,    έτσι  όσοι δυσανασχετήσουν, εφόσον υπάρχουν κυρωμένες διακρατικές συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης, ας έχουν αυτοί το βάρος της απόδειξης προς την χώρα εγκατάστασης τους,  ότι φορολογήθηκαν στην χώρα προέλευσης του εισοδήματος τους ή των κερδών τους

Δεν θα ανοίξει μύτη  διεθνώς. Σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον που όλοι έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό να πιάσουν φοροφυγάδες, μάλλον  το καλό παράδειγμα θα δώσουμε και θα εισπράξουμε εύσημα. Και θα έχουμε κάνει ένα ακόμη βήμα για να πείσουμε πως έχουμε πάρει τα πράγματα στα σοβαρά.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:47 - 11 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.