ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Υγείας είναι Υπουργοί και Διοικήσεις

09:38 - 27 Απρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

O χώρος της Υγείας είναι ίσως ο πιο παραγωγικός αλλά καταφανώς και ο πλέον σπάταλος. Παραγωγικός γιατί οι γιατροί νυχθημερόν μοχθούν για την υγεία των ασθενών αρκετά συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες και σπάταλος γιατί επικρατεί το πλήρες χάος και χάνονται δισεκατομμύρια τα οποία αφενός εκτινάσσουν τα ελλείμματα και αφετέρου αφαιρούν πολύτιμους πόρους που μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού.          

Μετά από τόσα χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σήμερα το πιο σίγουρο συμπέρασμα είναι πως το βασικότερο πρόβλημα της Υγείας ήταν οι Υπουργοί της και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Οι Υπουργοί, όλοι ανεξαιρέτως γιατί δεν έκαναν το παραμικρό να διορθώσουν την άθλια κατάσταση που επικρατούσε, παραμένοντας σε ευχολόγια και βαρύγδουπες αρλούμπες του στυλ πως τα ράντζα είναι επικουρικές κλίνες, ( Δ. Αβραμόπουλος), και κάποιοι για να έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους, διαπίστωναν το πρόβλημα, εξήγγειλαν σχέδια εξυγίανσης και την κοπάναγαν νύχτα από το υπουργείο με την πρώτη ευκαιρία. ( Παπαδόπουλος, Κακλαμάνης). Όσο για τις διοικήσεις, επιλεγμένες με τα γνωστά κριτήρια, φίλος φίλου, γνωστός κομματικός και δεν ξέρω τι άλλο, λειτούργησαν σαν διακοσμητικές γλάστρες μην τολμώντας να πειράξουν ή να αλλάξουν το παραμικρό.

Τι άλλο να πει κανείς όταν το 2011 δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο συνολικό σύστημα μηχανοργάνωσης.; Ένα σύστημα αποθήκης; Ένα σύστημα παραγγελιών ; Χιλιάδες τέτοια προγράμματα κυκλοφορούν στην αγορά ελληνική και ξένη με τιμές που ξεκινούν από τα 500 δολάρια. Και το πιο απομεμακρυσμένο μαγαζί που σέβεται τον εαυτό του έχει. Δεν μπορούσαν λοιπόν να αγοράσουν έτοιμα 50-100 τέτοια προγράμματα για τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε να είναι συμβατά και ώστε μετά να μπορέσουν να ενσωματωθούν στο μεγάλο ενιαίο υποτιθέμενο σύστημα που κυοφορείται σαν το Λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών που κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο γράμμα βρίσκεται ; Τόσο απλό είναι, όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο. Και καλά να υποθέσουμε πως δεν ήταν εύκολο, δεν μπορούσαν να φωνάξουν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να ρωτήσουν.. Εσείς τι κάνετε ρε παιδιά ; πως ελέγχετε τα κόστη σας, Τι προγράμματα χρησιμοποιείτε ; Είμαι βέβαιος πως ούτε αυτό έκαναν.

Η σημερινή κατάσταση φανερώνει ακόμη και την ευκολία με την οποία επιλέχθηκαν οι Διοικήσεις. Αλήθεια πόσο καιρό πήρε να καταρτισθούν προϋπολογισμοί και ισολογισμοί Νοσοκομείων; Υποτίθεται πως επιλέχθηκαν τεχνοκράτες, ειδικοί, γνώστες των οικονομικών υγείας, γνώστες του πως τρέχει κάποιος ένα νοσοκομείο. Αλλά μήπως έγινε κάτι με τις προμήθειες και τις πάσης φύσεως δαπάνες; Απ΄όσο είναι γνωστό ακόμη επικρατούν συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας καθώς με διάφορα προσχήματα καταστρατηγούνται τα πάσης φύσεως αναχώματα που επιχειρήθηκε να ανορθωθούν μήπως και μπει μία τάξη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί εγείρονται «επιστημονικά» επιχειρήματα από τους παραγγέλοντες ιατρούς άλλοτε σωστά και άλλοτε προσχηματικά, τα οποία όμως κανείς από τους διοικούντες δεν είναι σε θέση, ( απ΄ ότι φαίνεται) να ελέγξει. Καλές οι συγχωνεύσεις, καλή η αναδιοργάνωση του χάρτη υγείας καλή η αναδιανομή των γιατρών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αναγκών αλλά καλώς ή κακώς έχουμε τους περισσότερους γιατρούς.

Για να δουλέψει όμως και να αποδώσει ο μόνος τρόπος είναι να καταπολεμηθούν τα ελλείμματα. Αλλιώς θα εξακολουθεί να φυτοζωεί, θα εξακολουθεί να νομιμοποιεί πιράνχας που φωνάζουν για τα λεφτά τους, θα συνεχίσει ζητά από τους ασθενείς να αγοράζουν μόνοι τους τα χρειαζούμενα από το απέναντι φαρμακείο. Και φυσικά θα εξακολουθούν να λένε για μας πως από άποψη υγείας είμαστε η βορειότερη χώρα της Αφρικής, όσο κι αν κάποιοι λαμπροί επιστήμονες και ερευνητές και η μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ, πασχίζουν να σώσουν την χαμένη μας τιμή.




Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.