ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Taxibeat και Κότζι Μπέρι

13:15 - 21 Φεβ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ο κύβος ερρίφθη. Βαφτίσαμε τα μέτρα μεταρρυθμίσεις ( λες και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μέτρα) και τα δεχτήκαμε με κάποιους μήνες καθυστέρηση, αφού από τον Νοέμβριο βολοδέρνουμε. Επί της ουσίας συμφωνήσαμε ότι θα συμφωνήσουμε σε ό,τι μας προτείνουν, όπως άλλωστε αναμενόταν. Οι θεσμοί επιστρέφουν και η αξιολόγηση ξεκινά από την αρχή. Αυτό βολεύει όλους. Την κυβέρνηση γιατί θα το τραβήξει και τους δανειστές που σκέφτηκαν... «Δεν βιάζεστε εσείς, γιατί να βιαζόμαστε κι εμείς». Εν τω μεταξύ θα έλεγε κανείς πως τίποτα δεν δουλεύει αφού όλα έχουν παγώσει και η παρατεταμένη αγωνία μόνο απελπισία δημιουργεί.

Κι όμως, κάτι κινείται. Φυσικά αυτό δεν οφείλεται στην κρατική αρωγή, αλλά στην ιδιωτική πρωτοβουλία , που ψάχνει τρόπους να βγει από τα αδιέξοδα και το τέλμα.

 

Χαζεύοντας στην τηλεόραση, λόγω των ημερών, έπεσα σε μία παρουσίαση μιας πολύ μικρής εταιρείας η οποία φτιάχνει χαλβάδες. Απασχολεί έξι άτομα που δουλεύουν τουλάχιστον 15 ώρες τη μέρα. Άκουσα τον ιδιοκτήτη της να λέει πως τέλειωσαν τα μεσάνυχτα και ξεκίνησαν την επόμενη παραγωγή στις 4.

 

Θα έλεγε κανείς πως μέρες που είναι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση οπότε η διπλοβάρδια είναι απαραίτητη. Σωστός συλλογισμός αλλά υπάρχει κάτι πολύ βαθύτερο και το αντιλαμβάνεται κάποιος αν δει την γκάμα των προϊόντων. Πολλά είδη χαλβά, από τον απλό σουσαμένιο  μέχρι τον πολύ πιο εξωτικό χαλβά με γκότζι μπέρι.

 

Τι σχέση έχει το γκότζι μπέρι με το χαλβά; Ιεροσυλία θα σπεύσουν να πουν... οι προστάτες των ηθών και των εθίμων. Τι γυρεύουν οι φράγκικες φιοριτούρες  με την αγνή παράδοση της Ανατολής…

 

Κι όμως έχουν μεγάλη σχέση, γιατί ο μικρός αυτός επιχειρηματίας καινοτόμησε. Τόλμησε. Δεν επαναπαύθηκε στα τετριμμένα. Γιατί έβαλε ένα στόχο. Να στείλει το χαλβά εκτός συνόρων, στέλνοντας πια παραγγελίες στον Λονδίνο με επόμενο σταθμό την Κολωνία. Πώς αλλιώς θα καταφέρει να προσελκύσει τους αγγλοσαξωνικούς γευστικούς κάλυκες ώστε να τους καταστήσει τον χαλβά οικεία γεύση; Αυτή είναι η ουσία της εξωστρέφειας.

 

Εν τω μεταξύ, την ώρα που οι προστάτες της παράδοσης μιλούσαν για εθνική προδοσία και μειοδοσία για την υπογραφή της CETA και τη μη προστασία της φέτας, η Taxibeat πουλιόταν στην Mytaxi για 40 εκ. ευρώ. Τι είναι η Taxibeat ; Ένας κώδικας που λένε στη γλώσσα των πληροφορικάριων. Ένας επιτυχημένος κώδικας διαχείρισης δρομολογίων και πελατολογίου ταξί.  Τι κοινό έχει η Taxibeat με το χαλβά με κότζι μπέρι; Την καινοτομία.

 

Τα δύο αυτά μικρά παραδείγματα έχουν μεγάλη σημασία. Δείχνουν πως έστω και υπό αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες κάπου εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν. Έχουν πλήρη συναίσθηση του τι απαιτείται όχι μόνο για να επιβιώσουν αλλά για να εξελιχθούν  και να αναπτυχθούν.  

 

Την ευρηματικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν πρόκειται να την υποκαταστήσει τίποτα. Μόνη προσπαθεί και μόνη πετυχαίνει κάτω από  αντίξοες συνθήκες που συνθλίβουν.  Αυτή είναι που κρατάει αυτή τη χώρα ακόμη ζωντανή την ώρα που κυβέρνηση και δανειστές ετοιμάζονται πυρετωδώς για νέο γύρο αψιμαχιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.