ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουκουρέστι καλεί Αθήνα

09:35 - 23 Φεβ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Κοντά δύο μήνες τώρα το Βουκουρέστι δονείται καθημερινά από συγκεντρώσεις Ρουμάνων που αντέδρασαν και εξακολουθούν να αντιδρούν σφοδρά στην προσπάθεια της ρουμανικής κυβέρνησης να χαλαρώσει τις ρυθμίσεις του ποινικού κώδικα όσον αφορά τα αδικήματα διαφθοράς των πολιτικών. Κάτι τέτοιο όπως αποδεικνύεται στην πράξη ήταν και εξακολουθεί να είναι αδιανόητο για τον Ρουμανικό λαό.

Απεναντίας σε εμάς φαίνεται πως είναι αδιανόητο να διαμαρτυρηθούμε για κάτι τέτοιο. Τα φαινόμενα διαφθοράς είναι ανάξια λόγου και αμελητέα ώστε να κινητοποιηθούμε. Δεν θυμάμαι να έγινε ποτέ κάποια μεγάλη συγκέντρωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Εδώ δεν έγινε θα μου πείτε για την τρομοκρατία… για τη διαφθορά θα γίνει…

 

Διαφθορά χωρίς βαθύ δίκτυο πολιτικής προστασίας δεν υπάρχει και μάλιστα διαφθορά συνεχιζόμενη επί δεκαετίες. Το σκάνδαλο της ΑΕΠΙ το καταδεικνύει περίτρανα.

 

Είναι μία εμβληματική υπόθεση , που αναδεικνύει τη βαθιά υφή της πολιτικής μας σκηνής αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.

 

Γνωρίζουμε τι συμβαίνει.. αλλά καμωνόμαστε τους έκπληκτους. Γνωρίζουμε ότι τέτοια φαινόμενα είναι αδύνατον να συμβαίνουν χωρίς πολιτική προστασία, χωρίς πλάτες αλλά προτιμάμε να το παίζουμε αφελείς .. να κάνουμε τα στραβά μάτια και να γυρίζουμε την πλάτη.

 

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να μάθει ποιος έφτιαξε αυτούς τους νόμους και ποιος θωράκισε αυτό το σύστημα ώστε να ανθίζουν και να διατηρούνται άθικτα φαινόμενα όπως της ΑΕΠΙ και της κάθε ΑΕΠΙ για να μην ξεχνάμε και τις άλλες δύο μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος όπως  τον Ερυθρό Σταυρό και την Energa.

 

Συζητάμε για τη διαπλοκή ως την μητέρα όλων των κακοδαιμονιών  αλλά παραβλέπουμε το αυτονόητο δηλαδή  ότι δεν θα υπήρχε διαπλοκή αν δεν υπήρχε διαφθορά.  Ότι δεν θα τολμούσε κάποιος να διαπλεχθεί αν δεν ήξερε από πριν πως απέναντι του είχε διεφθαρμένους ή έτοιμους να διαφθαρούν.

 

Τώρα όμως  το παράδειγμα της Ρουμανίας καθιστά ολοφάνερο  ότι δεν θα τολμούσε κάποιος να διαπλεχθεί που αν και ήξερε πως θα εύρισκε διεφθαρμένους η έτοιμους να διαφθαρούν, ήξερε επίσης πως θα έβρισκε μια κοινωνία στα κάγκελα έτοιμη να αμυνθεί και να εξεγερθεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα… Κανένα πολιτικό δυναμικό δεν θα τολμούσε καν να χειριστεί ελαφρά τη καρδία τη γάγγραινα της διαφθοράς όπως για παράδειγμα χειριστήκαμε εμείς το νόμο περί ευθύνης υπουργών ή βουλευτών για παράδειγμα..  

 

Δυστυχώς στη χώρα μας φαίνεται πως η Κοινωνία περί άλλων τυρβάζει και δεν έχει διάθεση να σηκώσει ανάστημα. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας κι ας χαράξουμε την πορεία μας.  

 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 23 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.