ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αποφράς 28η Μαρτίου

02:30 - 30 Μαρ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

H Ιστορία είναι γεμάτη από σημαδιακές ημερομηνίες. Ημερομηνίες γεγονότων που άλλαξαν την πορεία της ανθρωπότητας. Ημερομηνίες κατά τις οποίες κάτι συνέβη και καταγράφηκε . Κάτι το οποίο άλλοτε ήταν πασιφανές και άλλοτε καλυμμένο ωστόσο η σημασία και οι επιπτώσεις του αναδείχθηκαν σταδιακά.

Παραδείγματα άπειρα από την αρχαιότητα έως και σήμερα:  Η  Μάχη της Βιέννης, όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να την καταλάβουν αλλά δεν τα κατάφεραν είναι μία τέτοια περίπτωση. Ή η μέρα που ο Γουτεμβέργιος τύπωσε για πρώτη φορά ή εκείνη που  οι John Bardeen, William Shockley και Walter Brattain ανακάλυψαν το τρανζίστορ.

 

Η 28 Μαρτίου 2017 είναι μία από αυτές καθώς δύο πολύ σημαντικά γεγονότα συνέβησαν. Το ένα είναι πως επίσημα πλέον η Μεγάλη Βρετανία έστειλε δια της Πρωθυπουργού της κ. Τερέζας Μέη την επιστολή με την οποία ζητά η Βρετανία να βγει από την Ευρώπη. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί όσον αφορά τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος και αναμφίβολα πολλά θα γραφτούν εν καιρώ μέχρι την ολοκλήρωση της πλήρους αποχώρησης.

 

 

Η ουσία όμως είναι πως με μία καθ όλα συντεταγμένη διαδικασία με δημοψήφισμα, κοινοβουλευτική έγκριση  και μία συνεπακόλουθη  Πρωθυπουργική επιστολή, παραμερίζονται αιώνες κοινής διαδρομής όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε. Από το Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο και τις Σταυροφορίες, μέχρι τον Γουέλινγκτον στο Βατερλώ και τον Μοντγκόμερι στο Ελ Αλαμέιν και τη Νορμανδία. Η Αγγλία, που ως αναπόσπαστο μέλος των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων στεκόταν δίπλα στην Ευρώπη, τώρα τραβά το δρόμο της.

 

Καλώς η κακώς οι Βρετανοί αποφάσισαν πως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί  και όπως μέχρι το πρωί της 28ης  Μαρτίου δεν νοείτο Ευρώπη χωρίς την Αγγλία , εφεξής καλά θα κάνουμε να δεχτούμε πως Ευρώπη και Βρετανία είναι πλέον έννοιες παράλληλες και όχι ταυτόσημες  έως ότου κάποτε στο μέλλον να συμβεί κάτι που θα ανατρέψει εκ νέου την σημερινή κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε.

 

Το δεύτερο εξ ίσου σημαντικό γεγονός που συνέβη στις 28 Μαρτίου  ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ήταν η απόφαση Τραμπ να καταργήσει την περιβαλλοντολογική πολιτική Ομπάμα. Μια απόφαση με τραγικές συνέπειες όσον αφορά το Κλίμα.

 

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται και υπογράφεται πανηγυρικά από τονΤραμπ τη στιγμή που οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2016 ήταν οι πιο ζεστές από τότε που τηρούνται τα αρχεία από το 1880 και τη στιγμή που η έκταση των θαλάσσιων πάγων στην Αρκτική και την Ανταρκτική τον Ιανουάριο ήταν η μικρότερη που καταγράφηκε ποτέ ενώ οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

 

Οι πολυετείς προσπάθειες για τη συγκράτηση του φαινόμενου του θερμοκηπίου  και της  μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα διαγράφονται και ανατρέπονται με μία μόνο υπογραφή και ένα άρθρο κι έτσι ουσιαστικά και τυπικά οι ΗΠΑ αποδεσμεύονται από την ιστορική Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

 

Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν την 28 Μαρτίου. Τις επιπτώσεις από όσα συνέβησαν αυτή τη μέρα θα τις βρούμε πολλές φορές μπροστά μας. Πολύ φοβάμαι όχι για καλό. 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.