ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κουζίνα του Ντάισελμπλουμ

08:57 - 04 Απρ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Όταν ο Χάντινγτον εξέδωσε το πολύκροτο βιβλίο του η «Σύγκρουση των πολιτισμών» πολλοί πέσαμε πάνω του να τον φάμε, εκτιμώντας πως η μελέτη του ήταν μονόπλευρη και επικίνδυνη. Ωστόσο πριν από λίγες ημέρες ο Ολλανδός κ. Ντάϊζεμπλουμ κατηγόρησε ευθέως το Νότο πως ζούσε πάνω από τις δυνατότητες του, κάτι που μας έχει προσάψει και ο κ.Σόϊμπλε,σκορπώντας το βίο μας στην καλοπέραση, από γυναικεία συντροφιά έως γρήγορα αυτοκίνητα.

Φυσικά γίναμε έξω φρενών , Aδικα ή όχι είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία ωστόσο για να καταλάβουμε το πώς σκέφτεται ένας Ολλανδός ίσως θα ήταν δόκιμο να θυμηθούμε το ρόλο που έπαιξε η θρησκεία στην διαμόρφωση ατομικής έως και συλλογικής συνείδησης.

Ας θυμηθούμε πως στην Ολλανδία άνθησε ο καλβινισμός, αρκετά πιο απαιτητικός και σκληρότερος από τον απλό Προτεσταντισμό. Η όποια λοιπόν σπατάλη, έπαρση και επιδειξιομανία είναι αδιανόητη  για τον Προτεστάντη πόσο μάλλον για τον Καλβινιστή.

Ως εκ τούτου,είναι ηλίου φαεινότερο πως μας χωρίζει άβυσσος και αυτό φαίνεται ακόμη και στα πιο απλά πράγματα. Στα οικοκυρικά σκεύη για παράδειγμα, τα οποία κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα βρουν οι αρχαιολόγοι και θα τα μελετήσουν επισταμένως προσπαθώντας  αναπαραστήσουν την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες και κατ’ επέκταση τις κυρίαρχες αξίες , που θα διαβάσουμε με τίτλο " Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ολλανδία τον Εικοστό πρώτο αιώνα". 

Κατά τύχη την περασμένη εβδομάδα ήμουν καλεσμένος κάπου, όπου πηγαίνοντας στην κουζίνα για νερό έπεσε το μάτι σε ένα «κουζινικό χρηστικό εργαλείο» από αυτά τα παράξενα που αναρωτιέσαι τι σκοπό έχουν αφού πιο πολύ θύμιζε καζίνο και τη βέργα του κρουπιέρη παρά κουζίνα. 

Η οικοδέσποινα μου είπε πως το είχε πάρει από την Ολλανδία οπότε αυτομάτως κάποιο καμπανάκι χτύπησε.. Όταν δε τη ρώτησα τι χρησιμότητα είχε μου είπε  «Για να μαζεύουμε τις σάλτσες από τα τηγάνια ή τα ταψιά.και να μην πετιούνται.Να μην σπαταλιούνται…»

Το πιάσαμε το μήνυμα. Στην Ολλανδία τίποτα δεν πάει χαμένο. Τίποτα δεν πετιέται… ακόμη και η λίγη σάλτσα που έχει απομείνει στο ταψί ή στο τηγάνι.. Αν πεταχτεί.παραβιάζεται κανόνας… ιερός οπότε ήταν επιτακτική ανάγκη να βρεθεί ένα κουζινικό σκεύος, που θα απέτρεπε κάθε «αμαρτωλή σκέψη» συγκρατώντας τη μαγείρισσα στον ίσιο δρόμο. 

Κάπως έτσι κτίζονται οι διαφορές οι νοοτροπίες και συμπεριφορές. Από τα απλά και καθημερινά, όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο..

Κάπως έτσι και ο κ. Ντάισελμπλουμ θεώρησε καλό να μας τονίσε πως είμαστε σπάταλοι.. Πέρα από την άσκοπη βενζίνη που κατανάλωσαν τα γρήγορα αυτοκίνητα μας, ή τα εκ. ευρώ που σπαταλήθηκαν στις λουλουδούδες,... για σκεφτείτε πόσες χιλιάδες τόνοι σάλτας πετάχτηκαν...

kouziniko laina

Τελευταία τροποποίηση στις 09:00 - 04 Απρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.