ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

27 Απριλίου στο Μπανανιστάν

12:44 - 28 Απρ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Υπάρχει ένα παλιό και για κάποιους κακόγουστο επειδή είναι διαβρωτικό της Δημοκρατίας αστείο, το οποίο λέει πως η διαφορά μεταξύ Δικτατορίας και Δημοκρατίας είναι ότι στην πρώτη σου λένε «μην κάνεις και μη λες αυτό, μην κάνεις και μη λες το άλλο», ενώ στη Δημοκρατία σου λένε «Δε πα να κάνεις και να λες ό,τι θέλεις». Το πιάσατε το υπονοούμενο.

Δυστυχώς, αυτό το αστείο μου ήρθε στο νου με αφορμή τα όσα λέχθηκαν στην Βουλή αλλά και την ψήφιση της τροπολογίας- ή μήπως να πούμε ντροπολογίας; - με την οποία χαρίζονται περί τα 37 εκ. ευρώ που είχαν επιβληθεί ως πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ για παλαιά υπόθεση λαθρεμπορίας, όπως ξέφυγε του κ. Καμμένου στη Βουλή.  Σύσσωμη η αντιπολίτευση φώναζε και εκλιπαρούσε τον Υπουργό να μην την δεχτεί αλλά αυτός σαν να μην άκουγε.

 

Δεν έφθανε μόνο αυτό αλλά επέμενε λέγοντας; «Εγώ δεν γνωρίζω τίποτα από αυτά (σ.σ. που ακούστηκαν στην Ολομέλεια), ούτε υποψιάζομαι», είπε αρχικά και συμπλήρωσε εν μέσω αντιδράσεων από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Άκουσα τον κ. Δημητριάδη και διάβασα την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας και βασισμένος σε αυτά την αποδέχομαι».

 

Σαν να είπε κατάμουτρα. Δεν πα να λέτε και να κάνετε ότι θέλετε... Δημοκρατικότατο.

 

Το να χαρακτηρίσουμε την συμπεριφορά αυτή ακατανόητη θα είναι το λιγότερο. Αυτή η στάση και συμπεριφορά ελκύει χαρακτηρισμούς πολύ βαρύτερους.

 

Δεν νοείται υπουργός να λέει δεν γνωρίζει τι πάει να ψηφιστεί. Αν δεν γνωρίζει να πάει σπίτι του γιατί είναι επικίνδυνος. Αν δεν γνωρίζει κι εχει αγαθή πρόθεση ας καθυστερήσει την ψήφιση μέχρι να ενημερωθεί και να μάθει. Αλλά είπαμε... Στην δημοκρατία δε πα να λες και να κάνεις ό,τι θέλεις... Προφανώς η μόνη πρόθεση που υπήρχε ήταν να ψηφιστεί η τροπολογία αμέσως.  

 

Αλλά ακόμη κι αν δεν ήξερε… η τροπολογία αυτή, που έφερε ένας βουλευτής, δεν συνοδεύονταν και από καμία έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους οπότε και η ψήφιση της ήταν προβληματική.  Αλλά γιατί να συνοδεύεται; Δεν χρειάζεται…. Που βρισκόμαστε;  L` Etat c est moi κατά τον αμερικανοτραφή και αμερικανοσπουδαγμένο υπουργό Οικονομίας μας.

 

Και να έρθουμε στην ουσία της τροπολογίας. Στοχεύει εταιρείες του Δημοσίου που έχουν περάσει -ή πρόκειται να περάσουν- σε χέρια ιδιωτών.. απαλλάσσονται από πρόστιμα λαθρεμπορίας αρκεί αυτά να είχαν καταλογιστεί σε περίοδο που οι μετοχές άνηκαν στο κράτος». Δηλαδή δημόσιες εταιρείες  που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί μπορεί να κάνουν λαθρεμπόριο ; Λέτε η κλειστή εδώ και καιρό Βιομηχανία Ζάχαρης να έστελνε κρυφά φορτία; Λέτε η ΔΕΗ να κάνει λαθρεμπόριο Λιγνίτη; Λέτε η ΕΛΒΟ να εξάγει λαθραία αμαξώματα; H Λάρκο μήπως;

 

Δεν χρειάστηκε πολύ να ψάξουμε και να περιμένουμε, παρότι όλοι είχαμε κάτι κατά νου. Ο ίδιος ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος, καρφώθηκε μόνος του δείχνοντας προς τη μεριά της ΣΕΚΑΠ και τον κ. Σαββίδη.

 

Με βάση την «ομολογία Καμμένου» δεν έχουμε παρά να αναλογιστούμε πως ο  κ. Σαββίδης επιχειρηματίας είναι. Την δουλειά του κάνει. Την τσέπη του προστατεύει. Οι Κυβερνητικοί μας λειτουργοί όμως; Γιατί είναι βέβαιο πως όταν εξαγόρασε την ΣΕΚΑΠ ο κ. Σαββίδης ήξερε για το πρόστιμο. Ήταν βεβαιωμένο και είναι ηλίου φαεινότερο πως στις διαπραγματεύσεις , το πρόστιμο αυτό έπαιξε ρόλο στον καθορισμό του τελικού τιμήματος. Εκτός κι αν ο κ. Σαββίδης αγόρασε την ΣΕΚΑΠ με όλα της τα βάρη και υποχρεώσεις..  Οπότε γεννάται το ερώτημα .. Γιατί να του χαρίσουν τώρα…

 

Ο κ. Παπαδημητρίου επαίρεται πως τάχα θέλει να παγιώσει φιλοεπενδυτικό και ελκυστικό κλίμα… Ωστόσο με την αλαζονεία που επέδειξε,  παγιώνει πρακτικές και νοοτροπίες μπανανίας και φυσικά επιβεβαιώνει το αρχικό ρητό.. «Δε πα να κάνετε και να λέτε ότι θέλετε».  Δημοκρατία έχουμε αλλά όπως την αντιλαμβάνεται ο κ. Παπαδημητρίου.  

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.