ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηγεσία και σχέδιο αντί ομοφωνίας

19:42 - 22 Μαρ 2020
Δεν μπορεί να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης μιας τόσο σοβαρής κρίσης.

Αυτό όμως που έχουμε σήμερα, εδώ στην Ελλάδα μας, είναι:
1. ότι υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός αντιμετώπισης της επιδημίας ο οποίος και εφαρμόζεται. Με προβλήματα, απειθαρχίες, γκρίνιες, αλλά γενικά εφαρμόζεται.
2. ότι αυτός ο σχεδιασμός και τα πρωτοφανή μέτρα τα οποία αυτός συνεπάγεται, γίνονται αποδεκτά και δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Γι΄αυτό και τα εφαρμόζει σε γενικές γραμμές.

Αίσθημα ασφάλειας σημαίνει πως οι περισσότεροι κατανοούν ότι κάνουν κουμάντο αυτοί που γνωρίζουν και θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε σχέση με τις δυνατότητες που έχουν τα συστήματά μας. Βεβαίως όλα αυτά θα κριθούν στο τέλος από το αποτέλεσμα.

Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει για την επιστημονική επάρκεια του Α ή του Β, για μοντέλα, για θεωρίες, υποθέσεις και στατιστικές.

Ξέρετε στις μάχες, στις συγκρούσεις, στα μεγάλα γεγονότα, το πλέον σημαντικό είναι να έχεις κάποιο αξιόπιστο εφαρμόσιμο σχέδιο, ας μην είναι το καλύτερο δυνατό, που να μπορούν να το κατανοήσουν και υποστηρίξουν οι δυνάμεις που έχεις.
Ο σχεδιασμός είναι σημαντικότερος από την ποιότητα και την ποσότητα των μέσων που διαθέτεις. Τα τελευταία είναι δεδομένα και δεν αλλάζουν την ώρα της μάχης. "Φτωχά" αλλά οργανωμένα συστήματα είναι πιο αποτελεσματικά από "πλούσια" σε μέσα αλλά ανοργάνωτα.

Ας δούμε την πρόσφατη εμπειρία μας.
Στο Μάτι η τραγωδία δεν οφειλόταν στο ότι έχουμε υποστελεχομένη πυροσβεστική και λίγα οχήματα. Οφειλόταν στην απουσία οποιουδήποτε σχεδίου αντίδρασης, στο αλαλούμ, στο ότι τα πράγματα αφέθηκαν στην τύχη τους και ο κόσμος κάηκε.
Σε αυτή την τραγωδία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει σχέδιο, κάποιοι υπεύθυνοι, μια κυβέρνηση που υλοποιεί τις επιλογές τους. Γι΄αυτό και υπάρχει μια συσπείρωση του κόσμου στην εφαρμογή του, ανεξάρτητα από πολιτικές επιλογές.

Ήθελα να αποφύγω τις ευθείες κομματικές αναφορές, αλλά θα το γράψω. Πολίτες που στήριξαν ή και στηρίζουν κόμματα εκτός του κυβερνώντος είναι ανακουφισμένοι που στο τιμόνι της χώρας δεν βρίσκεται ο Τσίπρας και το επιτελείο του. Πιθανόν την ίδια ανακούφιση να αισθάνεται και ο ίδιος ο Τσίπρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.