ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η επιστήμη και ... τα βόδια

Η επιστήμη και ... τα βόδια

08:52 - 10 Σεπ 2021
Παρακολουθώ την πορεία της Moderna από τον Μάρτιο του 2020, όταν καταλάβαμε σε όλο την υφήλιο ότι είχαμε μπλέξει με μια πρωτοφανή ιστορία, από την οποία δεν θα ξεμπλέκαμε εύκολα. Στην αρχή με ξένισε το όνομα. Τι διάλο, εσώρουχα πουλάνε; Τον περυσινό Μάρτιο λοιπόν, που μοιάζει 5 χρόνια παλιότερος, η εταιρεία αυτή βγάζει την πρώτη σοβαρή ελπιδοφόρα είδηση. "Έχουμε το εμβόλιο, ζητάμε άδεια να προχωρήσουμε σε κλινικές δοκιμές". Και από ό,τι φαίνεται, ενάμιση χρόνο μετά, πρόκειται για το πλέον αποτελεσματικό από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.

Τότε, σε καραντίνα μπαίναμε, με έπιασε η περιέργεια να μάθω περισσότερα για αυτή την εταιρεία.

Η Moderna είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ιδρύθηκε μόλις πριν 11 χρόνια ακριβώς με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ και έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Να κάνει έρευνα για να βρει εμβόλια που θα καταπολεμήσουν σπάνιες, ανίατες κατά κανόνα, ασθένειες( καρκίνους, αυτοάνοσα, Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κ.α.), τροποποιώντας καταλλήλως, σε κάθε περίπτωση, τον διαβιβαστή (messenger) RNA (mRNA) δημιουργώντας με αυτο τον τροπο κυτταρική ανοσία.
 
Και επειδή η μέθοδος ήταν πολύ συγκεκριμένη και δεν ήθελαν να κρύψουν τίποτε το γράψανε στον όνομα της εταιρείας. MODified(messenger)RNA ήτοι MODERNA.
 
Η Μοντέρνα ερευνά καμιά 30ριά εμβόλια για διάφορες ασθένειες , εκ των οποίων τα μισά βρίσκονται σε κλινικές δοκιμές. Όταν ξέσπασε η πανδημία και από τη στιγμή που έγινε δημοσιοποίηση, από τον γενναίο Κινέζο καθηγητή Zhang, του γονιδιώματος του Sars cov 2 ,για την εταιρεία αυτή, το να βρεί ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τον νέο ιό ήταν θέμα λίγου χρόνου.
Και πράγματι η Μοντέρνα ανακοίνωσε το εμβόλιο σε λιγότερες από 80 ημέρες από την ανάρτηση του γονιδιώματος του ιού.
Είναι το πρώτο εμπορικό προϊόν της εταιρείας αυτής από την ίδρυσή της. Μέχρι τότε τα έσοδά της προέρχονταν από χρηματοδοτήσεις οργανισμών του Αμερικανικού δημοσίου για την προώθηση των προγραμμάτων έρευνας.
Σήμερα όμως η Moderna θεωρείται μια σχετικά μεγάλη εταιρεία σύμφωνα με τα μεγέθη των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ. Η χρηματιστηριακή της αξία ξεπερνά τα 180 δις$ όταν στις αρχές του προηγούμενου χρόνου ήταν μια εταιριούλα που άξιζε μόλις 7 δις.
 
Χθες ανακοίνωσε νέα γενιά διπλού μονοδοσικού εμβολίου για κορωνοιό και γρίπη που θα διατηρείται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.
 
Προκειται για μια μικρή εποποιία της επιστήμης και της υπερβολικής, ίσως ,ανταμοιβής στον υπαρκτό καπιταλισμό. Θαυμάστε και γκρινιάξτε ελεύθερα, το σύστημα άλλωστε το επιτρέπει.
Απέναντι σε αυτή την εποποιία της επιστήμης και της γνώσης αντιπαρατίθενται οι αρνητές της. Εξωφρενικό και αντιανθρώπινο, αλλά υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Έτσι προχώρησε ο κόσμος μέχρι σήμερα. Μια μερίδα ανθρώπων στέκεται καχύποπτα ή και εχθρικά σε ό,τι δεν μπορεί να κατανοήσει, στις αλλαγές, στα δυσεξήγητα φαινόμενα. Πριν αιώνες καίγανε τους καινοτόμους ανθρώπους και τα γραπτά τους. Στη συνέχεια προοδεύσαμε αρκετά.
 
Κλείνω με αυτό.
Το 1978 υπηρετούσα τη θητεία μου σε μια μονάδα "χαρακτηρισμένων" στη Βόρεια Ελλάδα. Οι μισοί αριστεροί και οι μισοί μουσουλμάνοι της Θράκης. Ήταν Τρίτη και είχαμε "νυχτερινή εκπαίδευση" στο ύπαιθρο. Ξαφνικά η γη άρχισε να σύεται. Ήταν ο μεγάλος σεισμός της Θεσσαλονίκης. Δίπλα μου καθόταν ένας μουσουλμάνος, γλυκός , λίγο αφελής, αλλά συμπαθέστατος, βοσκός το επάγγελμα , από ένα χωριό της Ξάνθης.
Γυρίζει και μου λέει χαμογελώντας.
- Ξέρεις τι συμβαίνει τώρα;
-Σεισμός ρε Τόμπολα (έτσι τον λέγανε), του λέω.
-Ναι αλλά ξέρεις πως γίνεται;
-Πώς ρε Τόμπολα;
- Είναι ένα μεγάλο βόδι από κάτω, βαθειά στη γη. Μια μύγα μεγάλη πάει και κάθεται στα κέρατά του. Αυτό θυμώνει. Τα κουνάει για να φύγει και την πληρώνουμε εμείς.
Όλοι μπορούμε να βρίσκουμε εξηγήσεις για τα πάντα. Αυτά
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.