ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

E- Book. Μπορεί η τεχνολογία να απειλήσει τη μαγεία της αφής, της μυρωδιάς και το μέλλον της αγοράς του βιβλίου

09:01 - 05 Μαρ 2009
Μπορεί. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει τη ζωή των ανθρώπων πολύ πιο εύκολη σε πολλά επίπεδα, είτε αυτά είναι επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, είτε είναι ενημέρωσης πληροφόρησης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Ωστόσο, η τελευταία ανακάλυψη, του ηλεκτρονικού βιβλίου, ίσως στερήσει από τους λάτρεις του λογοτεχνικού, επιστημονικού και όλων των ειδών βιβλίου, τη μαγεία που τους προσφέρει.

Πέραν της ρομαντικής μου άποψης, υπάρχει και η ουσιαστική όμως. Η αναστάτωση που το ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να επιφέρει στην αγορά των εκδοτικών οίκων, προκύπτει, από τη δυνατότητα του χρήστη να κατεβάζει [download], δωρεάν οποιοδήποτε έργο συγγραφέα επιθυμεί να διαβάσει. Από τη μια, αυτό μπορεί να είναι καλό διότι προσφέρει σε κάποιον τη δυνατότητα να διαβάσει ένα βιβλίο σε οποιοδήποτε χώρο. Από την άλλη, Η δυνατότητα αυτή χωρίς έλεγχο και περιορισμούς στη χρήση της, θα επιφέρει βαρύ πλήγμα στην αγορά του βιβλίου.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, ήδη, η ελεύθερη αν και παράνομη αντιγραφή οιασδήποτε μορφής πνευματικού περιεχομένου από το διαδίκτυο γίνεται ανεξέλεγκτα, οι βιομηχανίες των CD - DVD, δεν αρκεί που πλήττονται από την πειρατεία, έχουν και το μπελά της μαζικής εγγραφής [download], μουσικών και κινηματογραφικών έργων από επιτήδειους οι οποίοι τα μεταπωλούν.

Η ανεξέλεγκτη διαδικτυακή πειρατεία, έχει επιφέρει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στις δισκογραφικές εταιρίες αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες, αφού οι τρόποι εγγραφής και  αναζήτησης νέων δισκογραφικών αλλά και κινηματογραφικών ταινιών [releases], είναι τόσο απλοί, με αποτέλεσμα οι χρήστες του διαδικτύου να τις αντιγράφουν.

Πιστεύω ότι, το βιβλίο είναι ένας «ζωντανός οργανισμός», μας μιλάει, μας επικοινωνεί την ανάγκη να το πιάσουμε στα χέρια μας, να το αισθανθούμε, να το ανοίξουμε και να το διαβάσουμε να προβληματιστούμε και να χαθούμε στο κόσμο του συγγραφέα και της διανόησης του. Η εμπειρία της αναζήτησης ενός βιβλίου στο φυσικό του χώρο, είτε είναι μια βιβλιοθήκη είτε είναι ένα περιβάλλον εκδοτικού οίκου, αποτελεί μια μοναδική αίσθηση. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι, το e-book, είναι ένα προηγμένο τεχνολογικό προϊόν, το καλό βιβλίο είναι ένα είδος έργου τέχνης, έκφρασης και διανόησης, είναι τρόπος ζωής.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν ακυρώνουν την καινοτομία του νέου προϊόντος, σίγουρα, είναι για πολλούς ένα χρήσιμο εργαλείο που αν μη τι άλλο, ιδιαίτερα για αυτούς που ταξιδεύουν αποτελεί εξαιρετική λύση, το ίδιο ισχύει για τους μαθητές- φοιτητές και για πολλούς άλλους.  

Αναρωτιέμαι, πόσο κοντά είναι η εποχή που κάποτε θα μπαίνουμε στα σπίτια μας και θα αντικρίζουμε ένα άκρως μινιμαλιστικό εξοπλισμό όπου με ένα τηλεκοντρόλ θα ενεργοποιούνται τα πάντα; Εύχομαι, όχι επί των ημερών μου, γιατί αν δεν πάω από κάτι άλλο σίγουρα θα πάω από έλλειψη αισθητικής του χώρου και των αντικειμένων που θα με περιβάλλουν, αλλά και αφόρητης βαρεμάρας.

Γ’ αυτό μέχρι τότε, επιλέγω να παραμείνω ένας αθεράπευτος ρομαντικός λάτρης του ζωντανού βιβλίου.

Πάνος Τσαγκαράκης
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.