ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα συν και τα πλην της προηγούμενης δεκαετίας στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας

09:22 - 13 Ιαν 2010
Με την έξοδό μας από την προηγούμενη δεκαετία και την είσοδό μας στη νέα, δυσκολεύεται κανείς να διακρίνει ποια ήταν τα θετικά σημεία αυτών των δέκα ετών που αφήσαμε πίσω μας. Ενώ, αν ανατρέξουμε αντίστοιχα στο δεύτερο ήμισυ του προηγούμενου αιώνα, υπάρχουν τόσα θετικά να θυμηθούμε, που είναι μάλλον βέβαιο πως θα υπερτερούν των αρνητικών.

Θέλοντας να αποτυπώσει τις κύριες τάσεις της προηγούμενης δεκαετίας και την επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων αλλά και τον τρόπο που οι ίδιοι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι οι τάσεις αυτές επιδρούν στην ποιότητα της ζωής τους, η Pew Research Center for the People and the Press,  διεξήγαγε έρευνα υπό την καθοδήγηση του Princeton Survey Research Associates International σε δείγμα 1.504 ενηλίκων, 18 ετών και άνω, που διαμένουν στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά από τις 9 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα, είναι εκείνα που αφορούν τις τελευταίες αλλαγές και τις τάσεις στους σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας και την πρόοδο που επετεύχθη σε αυτές, ιδιαίτερα κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Η πλειοψηφία υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι τα κινητά τηλέφωνα, το internet και το e-mail, άλλαξαν τη ζωή μας προς το καλύτερο. Επιπροσθέτως, θεωρεί ευεργετικές τις βελτιώσεις στα κινητά τηλέφωνα και την πρόσβαση που διαθέτουν στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και το online shopping. Μια μεγάλη μερίδα, ωστόσο, έχει την γνώμη ότι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης (social networking sites) και τα blogs δεν συνιστούν βελτιώσεις αλλά είναι αλλαγές προς το χειρότερο.

Οι περισσότεροι, βλέπουν την αυξανομένη διαφοροποίηση των φυλετικών και εθνικιστικών τάσεων ως αλλαγές προς το καλύτερο, όπως επίσης και τα μέτρα παρακολούθησης και ασφάλειας, καθώς και την ευρεία γκάμα των ειδήσεων και της ψυχαγωγίας.

Αλλά ο κόσμος εμφανίζεται διχασμένος σχετικά με το αν συνιστά ή όχι βελτίωση η ευρεία αποδοχή των ομοφυλόφιλων, τα τηλεοπτικά talk και opinion shows και ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που επενδύουν στο χρηματιστήριο.  Όπως επίσης και τα Reality TV shows, για τα οποία οι ερωτηθέντες έχουν με μεγάλη διαφορά τη χειρότερη εικόνα. Το 63% θεωρεί ότι αυτά τα shows είναι η χειρότερη αλλαγή της δεκαετίας. Τα tattoos ακολουθούν ως η λιγότερο δημοφιλής τάση με 40%, αν και υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό (47%) που θεωρεί ότι δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στη ζωή των ανθρώπων.

Εξαιρετική έρευνα, με πολλά σημαντικά και ενδιαφέροντα ευρήματα. Καλό θα ήταν να υπήρχαν αντίστοιχες έρευνες και στη χώρα μας, που θα αποτυπώνουν τη γνώμη των Ελλήνων σε αντίστοιχα ερωτήματα! Τα οποία, πιστεύω, ότι  θα βοηθούσαν τους αντίστοιχους κλάδους να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους σε βελτιώσεις που θα ήταν θετικές για την εικόνα τους, αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων/καταναλωτών/τηλεθεατών!

Δείτε την πλήρη έρευνα

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 13 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.