ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα στελέχη των επιχειρήσεων διεθνώς, ανησυχούν για την ευρωζώνη

08:49 - 21 Ιουλ 2010
Οι τελευταίοι μήνες ήταν δύσκολοι για την παγκόσμια οικονομία, με την ευρωζώνη να αποτελεί το επίκεντρο της ανησυχίας για τα στελέχη των επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι προβλέπουν πως οι επιχειρήσεις τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τη νέα παγκόσμια έρευνα της McKinsey για τις οικονομικές συνθήκες (η προηγουμένη έρευνα του Απριλίου του 2010, είχε δημοσιευτεί από αυτή την στήλη), το ποσοστό των στελεχών που αναμένουν οι ταραγμένες παγκόσμιες αγορές να ξεπεράσουν τα εντόπια θεμελιώδη οικονομικά ζητήματα, διπλασιάστηκε κατά 18 τοις εκατό. Αυτό είναι το ουσιωδέστερο από όλα τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της McKinsey, καταδεικνύοντας πόσο βαθιά ταρακούνησε την εμπιστοσύνη των στελεχών στην παγκόσμια οικονομία η κρίση στην ευρωζώνη. Για πρώτη φορά, από τον Μάρτιο του 2009, η εμπιστοσύνη των στελεχών για την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους μειώθηκε, μαζί με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Ωστόσο, οι περισσότεροι βλέπουν τις προσδοκίες για τις επιχειρήσεις τους αρκετά σταθερές, αν και ελαφρώς λιγότερο ρόδινες από ότι προέβλεπαν δύο μήνες πριν. Η συντριπτική πλειοψηφία τους εξακολουθεί να προσδοκά αύξηση κερδών και το ποσοστό των αναμενόμενων προσλήψεων παραμένει σταθερό γενικά για το ένα τρίτο των στελεχών. Όμως, οι προσδοκίες για τους ίδιους τους εργαζόμενους στην ευρωζώνη είναι πολύ χειρότερες. Ακόμα, τα στελέχη θεωρούν πως οι χαμηλές καταναλωτικές δαπάνες θα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη και είναι λίγο περισσότερο ανήσυχοι σχετικά με αυτή την προοπτική από ότι στην προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό που αναμένει αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης, έπεσε στο 50 τοις εκατό, ποσοστό που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο, από 60 τοις εκατό που ήταν τον Απρίλιο. Τα στελέχη των επιχειρήσεων στην Κίνα, αναζητούν πιο επίμονα από τα στελέχη άλλων χωρών την ανάπτυξη από τους καταναλωτές στις αναδυόμενες αγορές.

Για πρώτη φορά σε ένα χρόνο, το ποσοστό των στελεχών με θετική εικόνα για τη σημερινή και μελλοντική κατάσταση της οικονομίας των χωρών τους, έχει μειωθεί. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην ευρωζώνη, μόνο το 46 τοις εκατό των στελεχών, αναμένει οι οικονομίες των χωρών τους να βελτιωθούν τους επόμενους έξι μήνες.

Αν και το 69 τοις εκατό των στελεχών εκτός ευρωζώνης, δηλώνουν ότι οι οικονομίες των χωρών τους βρίσκονται σε πορεία ανάκαμψης, ωστόσο, μόνο το 39 τοις εκατό από αυτούς δηλώνουν το ίδιο για την παγκόσμια οικονομία. Οι σχετικές τοποθετήσεις διαφοροποιούνται για τα στελέχη της ευρωζώνης. Μόνο το 43 τοις εκατό (των στελεχών της ευρωζώνης), δηλώνει ότι οι χώρες τους είναι σε πορεία ανάκαμψης, ενώ το 60 τοις εκατό δηλώνει το ίδιο για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό καταδεικνύει ότι τα στελέχη σε όλο τον κόσμο βλέπουν την ευρωζώνη σαν την κύρια πηγή του προβλήματος. Μια μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των στελεχών (79 τοις εκατό), αναμένει πως η αξία του ευρώ θα μειωθεί τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν πως η πτώση αυτή θα είναι μικρότερη από 10 τοις εκατό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η αγωνία των στελεχών αυξάνεται. Αυτό φαίνεται από την απάντηση στην ερώτηση, ποιο σενάριο θα περιέγραφε καλυτέρα την παγκόσμια οικονομία στο τέλος του 2010: Οι απαντήσεις για το σενάριο «η ταραγμένη παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα εσωτερικά θεμελιώδη προβλήματα» διπλασιάστηκαν στο 18 τοις εκατό από 9 τοις εκατό κατά την προηγούμενη έρευνα του Απριλίου. Αν και το 36 τοις εκατό (το ίδιο ποσοστό με αυτό του Απριλίου), δηλώνουν ότι το δεύτερο σενάριο, δηλαδή «οι περιορισμοί των παγκόσμιων αγορών διαιωνίζουν τις ανισορροπίες» περιγράφει την κατάσταση καλύτερα, η μεταβολή του ποσοστού στο πρώτο σενάριο δείχνει τον αυξανόμενο σκεπτικισμό για τα θεμελιώδη προβλήματα πολλών οικονομιών.

Μόνο το ένα τέταρτο των ανταποκρινόμενων στελεχών αναμένει διπλή ύφεση τόσο για τις χώρες τους όσο και παγκοσμίως. Το ένα τρίτο των στελεχών στην ευρωζώνη αναμένει ύφεση για τις χώρες τους.

Ο σκεπτικισμός για την παγκόσμια οικονομία, προέρχεται από το γεγονός ότι κοντά στα τρία τέταρτα των ανταποκρινομένων στελεχών, δηλώνουν, ότι η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής του χρέους ορισμένων χωρών θα βλάψει την οικονομία των χωρών τους επομένους 12 μήνες. Περιέργως, τα ποσοστά αυτών που πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί είναι μεγαλύτερα μεταξύ των στελεχών της ευρωζώνης.

Αν και η εμπιστοσύνη των στελεχών στην οικονομία έχει διαταραχθεί, ωστόσο, περισσότερα στελέχη έχουν θετική στάση στο σύνολο τους. Κάτι που εξηγεί γιατί οι περισσότεροι αναμένουν πως οι επιχειρήσεις τους θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Αν και δέκα τοις εκατό λιγότεροι από ότι τον Απρίλιο, αναμένουν τώρα να αυξηθεί η ζήτηση από τους καταναλωτές, οι μισοί από αυτούς αναμένουν να αυξηθούν οι προσλήψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα στην πλήρη απασχόληση (full time). Το ποσοστό που αναμένει αύξηση των κερδών αυτό τον χρόνο (2010), είναι λίγο κάτω από το 70 τοις εκατό.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.