ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Lover of creativity

10:14 - 01 Δεκ 2010
Υπάρχει επιχειρηματίας και μάλιστα νέος ο οποίος να αφιερώνει χρόνο και χρήμα σε κάτι που δεν υπάρχει στον πραγματικό κόσμο που ζούμε; Όχι μόνο υπάρχει αλλά πλουτίζει και από αυτή του τη δραστηριότητα. Πρόκειται για τον διάσημο στον κυβερνοχώρο, επιχειρηματία Jon Jacobs, ο οποίος έγινε πλουσιότερος κατά 635.000 δολάρια, μετά την πώληση ενός εικονικού διαστημικού σταθμού, τον οποίο διαχειριζόταν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το Forbes, o Jacobs δεν είναι το στερεότυπο φρικιό των παιχνιδιών στο internet. Είναι ηθοποιός, φτιάχνει ταινίες, είναι διασημότητα του κυβερνοχώρου και επιχειρηματίας. Ο κύριος αυτός, διαπραγματεύεται με τα θηρία του κινηματογράφου και της μουσικής και διευθύνει μια επιχείρηση, σε ένα χώρο γραφείων 6.900 τμ στην καρδιά του Hollywood, στο ιστορικό θέατρο El Capitan, ένα κτίριο στην ομώνυμη λεωφόρο με θέα το θέατρο Kodak . Η ιστορία του Jacobs, που έχει έφεση στο φανταχτερό ντύσιμο, είναι ένα παραμύθι που ξεπερνά σε διαστάσεις την ίδια τη ζωή, που περιπλέκει ασαφώς την πραγματική ζωή με τον πλούτο και της δόξα της εικονικής ζωής.

Στην εικονική του ζωή, είναι ο avatar “Neverdie,” ίσως το πιο διάσημο πρόσωπο στο Entropia Universe, μια τεράστια πλατφόρμα για παιχνίδια online με πάρα πολλούς παίκτες, σχεδιασμένη από τον Σουηδό developer MindArk, που του αποφέρει πραγματικά οικονομικά κέρδη. Μέχρι πρόσφατα, ο Neverdie, ήταν ιδιοκτήτης, ίσως, της πιο καυτής εικονικής περιουσίας του σύμπαντος της Entropia. Το Club Neverdie, ήταν εγκατεστημένο σε ένα εικονικό αστεροειδή γύρω από τον πρώτο πλανήτη της Entropia, τον πλανήτη Καλυψώ. Ο Jacobs τον αγόρασε το 2005 για 100.000 δολάρια, βάζοντας υποθήκη το σπίτι του στην πραγματική ζωή.

Το δάνειο των εκατό χιλιάδων δολαρίων και μάλιστα με υποθήκη το σπίτι του, μπορεί να θεωρηθεί σαν κακή επιχειρηματικά κίνηση, αλλά, όπως αποδείχθηκε, ο Jacobs διέθετε συγκεκριμένο σχέδιο. Μετέτρεψε το Club Neverdie, σε έναν «must» προορισμό, ο οποίος συμπεριελάμβανε πάνω από μια ντουζίνα θόλους διατήρησης ζωής (bio-domes), ένα night club, στάδιο και εμπορικό κέντρο, όπου άλλοι παίκτες συνέρρεαν για να ξοδέψουν αληθινά χρήματα σε εικονικά προϊόντα και υπηρεσίες. Με αποτέλεσμα ο Jacobs, να κερδίζει γύρω στα 200.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή αρκετά για να ζει άνετα αυτός και η οικογένεια του. Και γιατί να μη ανοίξει μια επιχείρηση στον πραγματικό κόσμο, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι, θα αναρωτηθείτε δικαιολογημένα. Όμως το Club Neverdie αποδείχτηκε μια επιχείρηση που ήταν στον «αυτόματο πιλότο». Αν εξαιρέσουμε τον από καιρού εις καιρό έλεγχο της περιουσίας του, η επιχείρηση γενικά δεν είχε ανάγκη από κάποιον να τη διοικεί, ούτε χρειαζόταν άλλους εργαζόμενους εκτός από τον ίδιο.

Τα 636.000 δολάρια που κέρδισε από την πώληση του Club Neverdie, ο Jacobs τα κέρδισε πουλώντας το τμηματικά. Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράστηκε από έναν άλλο avatar με το όνομα John Foma Kalun, ο οποίος πλήρωσε 335.000 δολάρια για την αγορά αυτή. Πρόκειται για συναλλαγή, που είναι ίσως είναι η μεγαλύτερη εικονική συναλλαγή όλων των εποχών, ξεπερνώντας το ρεκόρ της προηγούμενης, που πραγματοποιήθηκε από τον Erik “Buzz” Lightyear, έναν άλλο κάτοικο της Entropia, ο οποίος είχε πληρώσει 330.000 δολάρια το 2009 για το Crystal Palace Space Station.

Σήμερα, ο προικισμένος αυτός επιχειρηματίας, χρησιμοποιεί τα έσοδα από την πώληση του Club Neverdie για να χρηματοδοτήσει μια άλλη επιχειρηματική του δραστηριότητα, την “Rocktropia,” ελπίζοντας σε μια εξίσου μεγάλη επιτυχία. Μια επιτυχία, η οποία θα εμπλέκει κατάλληλα το πραγματικό με το εικονικό.  Το στούντιο Neverdie απασχολεί 13 ανθρώπους οι οποίοι δημιουργούν και σχεδιάζουν ρεαλιστικότατους πλανήτες, στο σύμπιαν της Entropia. Κάθε πλανήτης θα είναι ένα ένας ολόκληρος κόσμος στο εικονικό αυτό παιχνίδι. Για την “Rocktropia,” συνεργάζεται, με κορυφαία ονόματα της μουσικής, για να δημιουργήσει τον πρώτο πλανήτη, στον οποίο το MTV συναντά τον εικονικό κόσμο, που λανσαρίστηκε ήδη από τον Μάιο. Οι παίκτες στη  Rocktropia μπορούν να πάνε σε εικονικές συναυλίες. Ήδη έχουν υπογράψει μερικά σημαντικά ονόματα της μουσικής σκηνής, όπως ο Lemmy, τραγουδιστής των Motorhead, και ο συνθέτης – τραγουδιστής Kevin Rudolph.

O Jacobs κατόρθωσε να συγκεντρώσει 6 εκατομμύρια δολάρια, για να χρηματοδοτήσει την Rocktropia, και προσβλέπει να συγκεντρώσει ακόμα περισσότερα σε δεύτερο γύρο.  Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει τον αριθμό των παικτών της Rocktropia, δηλώνει απλώς ότι ο πλανήτης κερδίζει περίπου δέκα δολάρια ανά παίκτη το μήνα. Μέρος αυτού του ποσού πηγαίνει στις δισκογραφικές εταιρίες ή στους καλλιτέχνες, βασισμένο στη συνολική  κίνηση των χρηστών.

Προσωπικά δηλώνω - αν και δεν ανήκω ηλικιακά στον κόσμο των παικτών του διαδικτύου – «lover of creativity»!
Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 01 Δεκ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.