ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάξτε μας τη διάθεση κ. Δήμαρχε των Αθηναίων!

08:22 - 30 Νοε 2012
Η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ είναι πλέον γεγονός. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός είχαν ανακοινώσει, ότι μέρος των χρημάτων θα πάει στην πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, κάτι που θα τόνωνε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και θα προσέδιδε κάποια αγοραστική διάθεση στους καταναλωτές ώστε να βγουν από τα σπίτια τους και να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας για να ψωνίσουν – και γιατί όχι – να διασκεδάσουν. Αλλά, γιοκ, διότι σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, λόγω του μικρού διαστήματος που απομένει μέχρι το κλείσιμο του έτους και της καθυστέρησης της δόσης, πιο ώριμο είναι να δοθούν οι επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 730 εκατ. ευρώ και τα εφάπαξ του Ταμείου Προνοίας των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αυτό, έστω και σε μικρό βαθμό, θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει να κινείται η αγορά. Σε μια αγορά, όμως όπου, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και μείωσης ρευστού, τα όποια κέρματα στις τσέπες των καταναλωτών δημιουργούν ένα εκκωφαντικό «αντίλαλο» που ακούγεται πέραν των συνόρων της χώρας. Ακόμα και η όποια ενίσχυση της ρευστότητας μοιάζει να μην έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για τους εμπόρους της Αθήνας, αφού η έξοδος των καταναλωτών για εορταστικά ψώνια στο κέντρο της πόλης φαίνεται ουτοπία. Η οποία αποτυπώνεται σε αποκαρδιωτικό σκηνικό, με την Αθήνα χωρίς εορταστικό παλμό, φωτισμό, στολισμό και γιορτινές βιτρίνες, απαράδεκτα βρώμικη, με τα σκουπίδια να στοιβάζονται σε λόφους στους γύρω από το κέντρο δρόμους της. Λες και το έχει η μοίρα αυτής της ταλαίπωρης πόλης των Αθηναίων, κάθε εορταστική περίοδο να επικρατεί το χάος της βρωμιάς και των «αρωμάτων» που αναδύονται από αυτήν. Και η Ισπανία υποφέρει όπως και η Πορτογαλία, αλλά οι πρωτεύουσες και των δύο  είναι καθαρές, στολισμένες, λαμπερές δημιουργώντας, υποθέτουμε, μια εορταστική ευεξία στους δημότες και στους επισκέπτες τους.

Και όμως, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας (ιδιαίτερα αυτή την περίοδο), να ξεχάσουμε την κακή ψυχολογική κατάσταση που μας διακατέχει και να θυμηθούμε όλα όσα θα μπορούσαν να την αναστρέψουν. Να αφήσουμε τη μεμψιμοιρία, τη γκρίνια και να κοιτάξουμε μπροστά. Υπάρχει μέλλον! Και το ορίζουμε εμείς, κανείς άλλος.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται κατά καιρούς, είτε από τον Εμπορικό Σύλλογο, είτε από τον Δήμο ή ακόμα και από εθελοντικές οργανώσεις η προσέλευση των Αθηναίων στο κέντρο της πόλης παραμένει περιορισμένη. Αναγνωρίζουμε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν περνούν την καλύτερη περίοδό τους. Αλλά η πόλη της Αθήνας χρειάζεται ένα καθαρό, φωτεινό και εορταστικό σκηνικό οπωσδήποτε, κάτι στο οποίο η συμμετοχή του Δήμου είναι επιβεβλημένη και ο Δήμαρχος πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου να το διασφαλίσει. Ενώ χρειάζεται και η οικονομική συμμετοχή διαφόρων μεγάλων επιχειρήσεων και οργανισμών ως χορηγών σε διάφορα εορταστικά γεγονότα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στην αναστροφή του κακού ψυχολογικού κλίματος, στην προσέλευση των δημοτών στο κέντρο και στην αναθέρμανση της αγοράς.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:57 - 30 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.