ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ισχυροί ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται

09:16 - 12 Νοε 2014
Σε περιόδους κρίσης τα brands χρειάζονται ισχυρούς ηγέτες, που να μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και απλά, με αυτοπεποίθηση και κυρίως με ευαισθησία, συνέπεια, διαφάνεια, υπευθυνότητα αλλά και συμπόνια. Όπως, ακριβώς έκανε ο Sir Richard Branson σε κάθε κρίση που αντιμετώπισε στην επιχειρηματική του ζωή. Στην προκειμένη περίπτωση στο ατύχημα που συνέβη κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης του SpaceShipTwo της Virgin Galactic, το οποίο συνετρίβη εκείνη τη μοιραία Παρασκευή της 31ης Οκτωβρίου, σκοτώνοντας τον πιλότο Mike Alsbury και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλο πιλότο Peter Siebold, που όμως είναι πλέον καλά ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για να καθοριστεί η αιτία της συντριβής.

sir-richard-branson

Για τον Branson, η Virgin Galactic αντιπροσωπεύει κάτι περισσότερο από ένα ακόμα εμπορικό σήμα στην αχανή επιχειρηματική αυτοκρατορία του. Για πολλά χρόνια το όνειρο και η φιλοδοξία του, ήταν να μπορούν οι άνθρωποι να ταξιδεύουν στον Γαλαξία. Με άλλα λόγια να προεκτείνει τον επαγγελματικό του χώρο μέχρι το διάστημα – και ήταν μια φιλοδοξία που έφτασε πολύ κοντά στην υλοποίηση, αφού είχε 700 κρατήσεις για πτήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, με το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος των 250.000 δολαρίων. Σε αυτούς που έχουν κάνει τη σχετική κράτηση περιλαμβάνονται διασημότητες όπως οι Leonardo DiCaprio, Justin Bieber, Angelina Jolie, Brad Pitt, Lady Gaga και Ashton Kutcher. Ωστόσο, εξαιτίας του ατυχήματος, γύρω στα 20 άτομα ζήτησαν από την εταιρεία να τους επιστρέψει το ποσό που πλήρωσαν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Virgin Galactic.

Το αν η μοιραία πτήση εκείνης της Παρασκευής θα μείνει στην ιστορία ως ένα τραγικό ανάχωμα που όμως θα ξεπεραστεί, είτε ως η στιγμή που διαψεύσθηκαν για τα καλά τα όνειρα του Branson, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά της Virgin Galactic και των στελεχών της στις επόμενες ώρες, ημέρες, εβδομάδες και μήνες.

«Όσα κάνετε και λέτε κατά τη διάρκεια ενός παρόμοιου συμβάντος ή κάποιων ωρών, ή ημερών μετά από αυτό, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο κρίνεται ένας οργανισμός ή μια επιχείρηση» λένε οι ειδικοί. Τα πρώτα λόγια και οι ενέργειες του Richard Branson αμέσως μετά το τραγικό συμβάν έθεσαν ακριβώς το σωστό ύφος, που ενδυνάμωσε η απόφασή του να πετάξει αμέσως με προορισμό την έρημο Mojave, δηλ. τον τόπο του ατυχήματος.

Όπως συμβαίνει συνήθως, τα πρώτα σχόλια του Branson δεν ακούστηκαν από τα καθιερωμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά από το Twitter, όπου τις πρώτες ώρες μετά τη συντριβή του SpaceShipTwo απέτισε φόρο τιμής στους «γενναίους πιλότους και τις οικογένειες τους» εκπέμποντας συμπάθεια για την ανθρώπινη τραγωδία στο κεντρικό του μήνυμα.

Η χρήση της λέξης «γενναία» είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και απηχεί το ίδιο μήνυμα με αυτό που εξέπεμψε κατά το σιδηροδρομικό ατύχημα της Cumbria,  όταν ο ίδιος χαρακτήρισε τον μηχανοδηγό ως ήρωα. Είναι μια πράξη αλληλεγγύης και στήριξης των εργαζομένων του, αλλά και μια έξυπνη προσπάθεια να επηρεάσει την αφήγηση της ιστορίας από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 

Αργότερα εκείνο το βράδυ, ο Branson δημοσίευσε ένα μεγαλύτερο κείμενο. Κατά τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του στην πτήση για τον τόπο της συντριβής του SpaceShipTwo, στην έρημο Mojave της Καλιφόρνια, χαρακτήρισε το ταξίδι του ως «ένα από τα πιο δύσκολα που είχε να κάνει ποτέ», αποτίοντας και πάλι φόρο τιμής στους πιλότους και τις οικογένειές τους. Ωστόσο, αυτή τη φορά πρόσθεσε και κάτι ακόμα: «θα επιμείνουμε σε αυτό το διαστημικό πρόγραμμα».

 «Ο Branson, χειρίζεται πάντα καλά τις κρίσεις που προκύπτουν, για δύο λόγους», λέει ο Mark Lowe, ειδικός στην επικοινωνία. «Πρώτον, έχει μια ποιότητα ενσυναίσθησης που σπάνια διακρίνει τους επιχειρηματίες του δικού του βεληνεκούς. Και δεύτερον, βγαίνει αμέσως ο ίδιος μπροστά, κάτι που έκανε αυτή τη φορά με μια πολύ προσωπική ανάρτηση, η οποία συμπεριελήφθη στα δελτία ειδήσεων όλων των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων».

Με την τακτική του αυτή, ο Branson κατάφερε να θέσει ο ίδιος την ατζέντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το συγκεκριμένο ατύχημα, αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ο τρόπος που ο ίδιος και τα στελέχη του θα αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους που αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν έναν άνθρωπο να χάσει τη ζωή του, έχει μεγάλη σημασία. Ακόμα, κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να απαντήσει στο αν τα εμπορικά διαστημικά ταξίδια μπορεί ποτέ να είναι πραγματικά ασφαλή, ενώ και οι ρυθμίσεις για τις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις μπορεί να γίνουν πολύ αυστηρές.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, οι πράξεις ηχούν δυνατότερα από τις λέξεις και ο Branson είναι ριψοκίνδυνος άνθρωπος. Σε αυτή την περίπτωση, η πιο πειστική και καθοριστική πράξη του μπορεί να είναι η υπόσχεσή του να είναι ο πρώτος επιβάτης της Virgin Galactic.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.