ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ραγδαία πτώση των sms με ταυτόχρονη άνοδο της WhatsApp

09:12 - 15 Ιαν 2015
Η  WhatsApp αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι είχε πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες σε ένα μήνα, γεγονός που θέτει αυτή την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στην πρώτη θέση έναντι των ανταγωνιστών της, συμπεριλαμβανομένων των Facebook Messenger και WeChat.

Τριάντα δισεκατομμύρια μηνύματα ανταλλάσσονται μέσω της WhatsApp καθημερινά, δέκα δισεκατομμύρια περισσότερα από όσα καταγράφονται στο παγκόσμιο σύστημα SMS, όπως αναφέρει ο Benedict Evans, συνεργάτης της εταιρείας Andreessen Horowitz, σε πρόσφατη ανάρτησή του. Σύμφωνα με το Business Insider τα δεδομένα αυτά αποδεικνύουν τη μείωση των απλών μηνυμάτων κειμένου (SMS) αλλά και multimedia (MMS). Η ανταλλαγή μηνυμάτων κειμένου ακολουθεί πτωτική πορεία εδώ και χρόνια, όπως φαίνεται από το παρακάτω γράφημα:

sms

Η WhatsApp μπορεί να συνεχίσει να ξεπερνά τα SMS, αλλά ο Evans ισχυρίζεται ότι λόγω των διαφορετικών σκοπών των εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων, ίσως τελικά να μην αναδειχθεί σε κυρίαρχο της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Όπως εξηγεί, το ίδιο το smartphone είναι μια κοινωνική πλατφόρμα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Οι εφαρμογές του smartphone μπορούν να έχουν πρόσβαση στο βιβλίο διευθύνσεων μας, στη βιβλιοθήκη φωτογραφιών μας, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Push Notifications, αντί να βασίζονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή να χρειάζεται να ελέγξουμε πολλαπλές ιστοσελίδες και, κυρίως, εμφανίζουν ένα εικονίδιο στην κεντρική οθόνη.

Κάθε εφαρμογή smartphone σε μια κανονική επιφάνεια εργασίας μπορεί να συντρίψει ένα νέο ανταγωνιστή, προσθέτοντας ένα νέο εικονίδιο στη γραμμή του μενού, αλλά στο κινητό δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να γίνει αυτό: το κινητό τείνει να ευνοεί μόνο εξειδικευμένες εφαρμογές. Οι παράγοντες αυτοί οδήγησαν σε μια έκρηξη των εφαρμογών social messaging κατά τα τελευταία χρόνια.

Έτσι προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα ερωτήματα: κατά πόσο αυτά θα καταλαγιάσουν, και αν θα γίνουν κάτι περισσότερο από απλό messaging. Αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο όψεις του ίδιου ερωτήματος.

Όπως φαίνεται η WhatsApp είναι πολύ μπροστά εκτός ΗΠΑ, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Στις ΗΠΑ υπάρχουν τα Facebook Messenger, Kik, Snapchat και αναμφισβήτητα το Instagram, στην Ανατολική Ασία τα Line και WeChat και ίσως και άλλοι διεκδικητές (το WeChat είναι πολύ μπροστά στην Κίνα), και το Facebook Messenger έχει μεγάλη παγκόσμια παρουσία. Αλλά τα στοιχεία είναι ασαφή. Εν τω μεταξύ το iMessage της Apple έχει μάλλον μεγάλη απήχηση - με πάνω από 400 εκατομμύρια iPhones σήμερα σε χρήση - αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο μεγάλη.

Το να συζητούμε, πάντως, για κυρίαρχους φαίνεται επίσης πως δεν είναι σωστό στην περίπτωση αυτή – οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αρκετές από αυτές τις εφαρμογές για διαφορετικούς σκοπούς. Η WhatsApp μπορεί να κερδίσει τα 'text chat » αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την περίπτωση του Instagram. Εξάλλου, τα smartphones έρχονται με τρία κοινωνικά δίκτυα εκτός πλαισίου, voice, SMS και e-mail και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε όλα. Είμαστε πραγματικά πρόθυμοι, όμως, να προσθέσουμε ένα ακόμα; Έτσι κάτι άλλο μπορεί να εκτοπίσει το WhatsApp στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ινδία για την συνομιλία κειμένου, αλλά είναι πιο πιθανό ότι θα υπάρξουν περισσότερα Snapchats που θα κερδίσουν κάποιους κάνοντας κάτι διαφορετικό, επισημαίνει ο Evans.

Πάντως, η άνοδος της WhatsApp είναι ραγδαία: 100 εκατομμύρια χρήστες προστέθηκαν στους ήδη ενεργούς μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα που δημοσίευσε το Business Insider:  

775425 sms2.png 

Το μόνο βέβαιο είναι πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εφαρμογές των smartphones τα πάντα είναι ρευστά. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε καν τι θα σημαίνει να «βρούμε»,  να «ανακαλύψουμε» και να «εγκαταστήσουμε» μία «εφαρμογή» σε λίγα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:42 - 15 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.