ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ηγηθείτε σαν κορυφαίος σεφ

Ηγηθείτε σαν κορυφαίος σεφ

09:48 - 22 Ιαν 2018
Ένας κορυφαίος σεφ διακρίνεται για την δημιουργικότητα και την καινοτομία του, όμως για να μεγαλουργήσει στον χώρο της εστίασης πρέπει να διαθέτει και ηγετικές ικανότητες. Λαμπρό παράδειγμα, ο πρόσφατα αποβιώσας Γάλλος σεφ Paul Bocuse, ο επονομαζόμενος και "πάπας" της γαλλικής γαστρονομίας, που με έδρα τη Lyon εξαπλώθηκε με φημισμένα εστιατόρια σε πολλές πόλεις σε όλον τον κόσμο και ήταν γνωστός για την υψηλή ποιότητα των εστιατορίων αυτών και την καινοτόμο προσέγγιση στην κουζίνα του.

Είναι αλήθεια ότι η ταυτότητα ενός κορυφαίου εστιατορίου είναι ουσιαστικά προσδεδεμένη στον σεφ του, στους τομείς της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της εξωτερικής εικόνας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της καθημερινής εμπειρίας του πελάτη προκύπτει από το συντονισμό και την οργάνωση της προσπάθειας πολλών ατόμων, τόσο στην κουζίνα όσο και στη μπροστινή αίθουσα, που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις ταυτόχρονα. Σε λειτουργίες πρώτης γραμμής, η σχέση  της οργάνωσης με τον πελάτη είναι κρίσιμη. Η οργανωσιακή αριστεία μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από ένα συνδυασμό τριών βασικών παραγόντων: την αποτελεσματικότητα της ηγεσίας, την αποτελεσματικότητα της ομάδας και το περιβάλλον εργασίας.

Η αποτελεσματικότητα της ηγεσίας επέρχεται όταν η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) του ηγέτη εκφράζεται σε ενέργειες που προκαλούν συναίσθημα και οι οποίες μπορούν τελικά να επιτρέψουν ένα θετικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει επίσης μια αμοιβαία σχέση αιτίoυ-αποτελέσματος με την αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Ο Miguel Noguero* λέει ότι τα συλλογικά συναισθήματα καθορίζουν τελικά το περιβάλλον εργασίας, καταλήγοντας σε μια ομάδα που εκτελεί μια ποικιλία εργασιών που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους, την αποστολή και το σκοπό της. Και αυτό δεν αφορά μόνο το τι γίνεται, αλλά και το πώς γίνεται από την ομάδα που εκτελεί αυτές τις ενέργειες.

Πώς ηγείται ένας κορυφαίος σεφ

Το στυλ ηγεσίας των κορυφαίων σεφ μπορεί ευρέως να κατηγοριοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα τρία ακόλουθα πρότυπα. Ποιο θεωρείτε ότι περιγράφει καλύτερα  το είδος του ηγέτη που είστε ή θέλετε να γίνετε;

  • Παθιασμένος αντικομφορμιστής

Συνταιριάζουν τον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία με ένα σαφές όραμα και σκοπό, απελευθερώνοντας τα ουσιαστικά τους κίνητρα για να αναπτύξουν εποικοδομητική δράση, ώστε να επιτύχουν προσωπικούς και οργανωσιακούς στόχους. Κάποιος που είναι αισιόδοξος πιστεύει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ ένας παθιασμένος αντικομφορμιστής έχει μια καυτή επιθυμία να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Στηρίζονται στη συναισθηματική ηγεσία που βασίζεται στον ενθουσιασμό και την αισιοδοξία, την καινοτομία,  τη δημιουργικότητα και την ευελιξία. Οι αντικομφορμιστές ηγέτες προσπαθούν συνεχώς να κάνουν τα πράγματα καλύτερα. Έχουν σαφή σκοπό και συνεχίζουν να ανεβάζουν τα όνειρά τους σε υψηλότερο επίπεδο.

  • Αποφασισμένος με αετίσιο μάτι

Μπορούν να διατηρήσουν μια ευρεία εικόνα των λειτουργιών τους, αλλά ταυτόχρονα να βασίζονται στον αυτοπροσδιορισμό και την ικανότητά τους να εστιάζουν στις λεπτομέρειες, να αποτρέπουν, να προλαμβάνουν ή να ενεργούν γρήγορα με ευελιξία και να ανταποκρίνονται στις καθημερινές προκλήσεις. Η εμμονή τους στην τελειότητα τους ωθεί να εκπληρώσουν το όραμά τους. Αναμοχλεύουν την ηγεσία που βασίζεται σε Όραμα, Συνέπεια στη Δεοντολογία, Αρχές και Αξίες και Ανοχή στο Στρες. Καθοδηγούν με την δύναμη ακρίβειας και όρασης ενός "αετίσιου ματιού" που βλέπει τα πράγματα αντικειμενικά, όπως είναι, αντί για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν ή φοβούνται μήπως είναι.

  • Έμπιστος Coach

Περιλαμβάνουν στην οικοδόμηση της ηγεσίας , τις Διαπροσωπικές Σχέσεις, την Εργασία με νόημα και την Ατομική Φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της γενναιόδωρης προσωπικής προσοχής και της καθοδήγησης σε όλα τα επίπεδα ανάπτυξης δεξιοτήτων, συμπεριφοράς και στυλ. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ανοιχτό περιβάλλον ανταλλαγής, όπου τα άτομα μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα, να συνεργάζονται και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο. Ενσταλάζουν  το σεβασμό και την εμπιστοσύνη στις ομάδες τους ως βασικό στοιχείο για να υπάρξει ελπίδα, προσκόλληση και διασκέδαση.

Άριστη ηγεσία που τη νιώθετε

Μπορείτε  να αισθανθείτε τα θετικά συναισθήματα από τη στιγμή που μπαίνετε σε ένα εστιατόριο που διοικείται από κάποιον κορυφαίο σεφ και να συνεχίσετε να τα αισθάνεστε καθόλη τη διάρκεια της εμπειρίας. Οι άνθρωποι είναι συνήθως συνδεδεμένοι και εστιασμένοι σε έναν μόνο στόχο για να παρέχουν μια εξαιρετική εμπειρία στον πελάτη. Όπως μια ορχήστρα, για την οποία το χρονοδιάγραμμα και η σειρά είναι κρίσιμα στοιχεία της μουσικής εμπειρίας, πολλά από αυτά τα εστιατόρια προσφέρουν πραγματικά σεμινάρια προσέγγισης του ενός τραπεζιού μετά το άλλο σε τέλειο συγχρονισμό. Πρόκειται για μια αυθεντική και φυσική μορφή έκφρασης και κομψότητας, επισημαίνει ο Miguel Noguero. Σε μερικά από τα συμφωνικά σχήματα, μπορείτε πράγματι να παρατηρήσετε την καινοτομία και τη δημιουργικότητα στη δράση, που εκφράζονται με στοιχεία έκπληξης που ενεργοποιούν πολλαπλές αισθήσεις - όραση, μυρωδιά, ακοή και αφή - και τελικά γευστικές μνήμες.

Αυτοί οι εξαιρετικοί οργανισμοί βασίζονται στην ηγεσία των παθιασμένων, αντικομφορμιστών και αποφασισμένων ηγετών τους, που εκμεταλλεύονται το «αετίσιο μάτι» τους για να υποστηρίξουν την εμμονή στη λεπτομέρεια, την ακρίβεια και την τελειότητα. Το όραμά τους είναι συναρπαστικό, εμπνευσμένο και προσφέρει ελπίδα για ένα θετικό μέλλον.

*Ο Miguel Noguerol είναι παγκόσμιο στέλεχος στον τομέα της τεχνολογίας, coach και σύμβουλος της Change Leadership, ο οποίος αποφοίτησε με διάκριση από το INSEAD EMCCC.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:14 - 22 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.