ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

10:10 - 24 Αυγ 2018
Επειδή, μια επιχείρηση χάνει μια τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καταδικασμένη να αφανιστεί. Ακόμα και αν ο πρώτος γύρος του παιχνιδιού προσφέρει μεγάλες αποδόσεις στους ανταγωνιστές της. Διατυπώνεται ολοένα και συχνότερα, μια αντιπαράθεση στους κύκλους που ασχολούνται με την επιχειρηματική στρατηγική, σχετικά με το αν είναι καλύτερο να είσαι ο πρώτος που κινείται σε μια αγορά ή ένας γρήγορος δεύτερος. Και, αν χάσεις την πρώτη εφαρμογή μιας ρηξικέλευθης καινοτομίας, αυτό δεν σημαίνει ότι έχασες για πάντα το τρένο. Αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο. Το να μαθαίνεις από μια χαμένη ευκαιρία και να καινοτομείς περαιτέρω στη συνέχεια, μπορεί να σε βοηθήσει να ξαναμπείς στο παιχνίδι.

«Αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι σωστά την πρώτη φορά, τότε φρόντισε να το κάνεις καλύτερα τη δεύτερη». Αυτή είναι η συμβουλή πολλών ειδικών συγγραφέων που ασχολούνται με το μάνατζμεντ και την επιχειρηματική στρατηγική. Εξάλλου, δεν έχουν πάντα το πλεονέκτημα όσοι εισέρχονται πρώτοι σε μια νέα αγορά. Η ανάπτυξη και ενδυνάμωση μιας νέας αγοράς προϋποθέτουν ικανότητες διαφορετικές από εκείνες που απαιτεί η δημιουργία της, ισχυρίζονταν πριν λίγα χρόνια, στο βιβλίο τους «Νικητής ο δεύτερος» οι Constantinos C. Markides και Paul Geroski, εξηγώντας, πως οι έξυπνες επιχειρήσεις αξιοποιούν τις ριζοσπαστικές καινοτομίες για να εισέλθουν και να κυριαρχήσουν σε νέες αγορές.

 

Ανεξαρτήτως αν ανήκει κάποιος στον κόσμο των επιχειρήσεων ή σε αυτόν των αθλητικών αγώνων, αυτοί που βιώνουν την επιτυχία μακροπρόθεσμα δεν είναι οι άψογοι, αλλά εκείνοι που δεν φοβούνται να κάνουν λάθη. Που ολισθαίνουν. Που σκοντάφτουν. Που δεν πρωτοπορούν πάντα αλλά τελικά κερδίζουν. Γιατί παραμένουν στο σωστό δρόμο και συγκεντρώνονται στο επόμενο παιχνίδι, εργαζόμενοι σκληρά, για να το κάνουν καλύτερα τη δεύτερη φορά. Και κατανοούν τον νόμο του Kanter – ότι όλα μπορούν να δείχνουν σαν αποτυχία στα μισά του δρόμου – και γι’ αυτό επιμένουν. Έτσι διορθώνουν εγκαίρως την πορεία τους πριν φτάσουν στο τέρμα, εμβαθύνοντας τη δέσμευση τους στον τελικό τους στόχο. Συνεχίζοντας να πιστεύουν στο ταλέντο της ομάδας τους, στο τέλος του δρόμου βγαίνουν νικητές.

 

Ενώ, οι διαπραγματεύσεις και οι αποφάσεις - στα διοικητικά συμβούλια ή στα αποδυτήρια – έχουν πολύ μεγάλη σημασία, η ικανότητα να αδράξει κάποιος μια δεύτερη ευκαιρία, έγκειται, σε μεγάλο βαθμό, στην πρωτοβουλία, τα κίνητρα και την ομαδική εργασία των ατόμων που λειτουργούν στο συγκεκριμένο πεδίο, σε οποιονδήποτε κλάδο και αν ανήκουν. Η ικανότητά τους να μαθαίνουν γρήγορα και να συνεργάζονται αποτελεσματικά, μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα να κερδίσουν τον πόλεμο, όσες μάχες και αν έχουν χάσει ενδιάμεσα.

 

Στους ταχέως μεταβαλλόμενους καιρούς που ζούμε, υπάρχουν σημαντικές ανταμοιβές για εκείνους που κάνουν τη σωστή επιλογή από την πρώτη στιγμή. Αλλά υπάρχει πάντα μια δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι πρόθυμοι να μάθουν από τα λάθη, να βελτιωθούν, να καινοτομήσουν και να προσκαλέσουν σε δράση κάθε έναν από την ομάδα τους που θέλει να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.