ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πώς να διαχειριστείτε την τελειομανία σας

Πώς να διαχειριστείτε την τελειομανία σας

08:09 - 20 Μαϊ 2019
Η τελειομανία είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια πλευρά, μπορεί να σας παρακινήσει να εκτελέσετε και να παραδώσετε μια εργασία υψηλής ποιότητας. Από την άλλη, μπορεί να σας προκαλέσει περιττό άγχος και να σας επιβραδύνει. Πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα θετικά στοιχεία της τελειομανίας σας και να μετριάσετε τα αρνητικά; Ποια μέτρα ή πρακτικές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε την τελειομανία σας υπό έλεγχο; Μήπως πρέπει να ζητήσετε κάποια βοήθεια;

Τι λένε οι ειδικοί

"Πολλές φόρες η τάση της τελειομανίας έχει τις ρίζες της στο φόβο και την ανασφάλεια", λέει ο Matt Plummer, ιδρυτής της Zarvana, μιας online υπηρεσίας coaching που βοηθά τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί. "Πολλοί τελειομανείς ανησυχούν ότι αν αφήσουν στην άκρη την σχολαστικότητα και επιμέλεια τους, θα βλάψουν την απόδοση και τη θέση τους." Και έτσι προσκολλώνται στην τελειομανία τους, ακόμη και όταν είναι αντιπαραγωγική. Εάν αυτό σας περιγράφει, ηρεμίστε. Το να χαλιναγωγήσετε την τάση σας για τελειομανία δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. "Σκοπός σας είναι να διοχετεύσετε τη δύναμή σας σε νέους δρόμους παρά να θέσετε χαμηλότερους στόχους, λέει η Alice Boyes, πρώην κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας των βιβλίων «The Healthy Mind Toolkit» και «The Anxiety Toolkit». Φυσικά αυτό είναι πιο εύκολο στα λόγια από την πράξη. Αλλά το γεγονός παραμένει, "αν πραγματικά θέλετε να έχετε μεγάλα επιτεύγματα, είστε αναγκασμένοι να μη κάνετε κάποια πράγματα τέλεια". Η Rebecca Knight συγκέντρωσε κάποιες ιδέες που προτείνουν οι ειδικοί για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το πάθος για τελειομανία, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο μας.

Δείτε τη μεγάλη εικόνα

Όπως κάθε τελειομανής γνωρίζει, η τελειότητα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η επιμέλεια της απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και η προσοχή στην παραμικρή λεπτομέρεια είναι απίστευτα χρονοβόρα, επισημαίνει ο Matt Plummer. Φυσικά, ο τελειομανής δεν πρόκειται ποτέ να επιδιώξει μια απλώς καλή εργασία –και δεν θα έπρεπε να το κάνει. Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσει το χρόνο και το κόστος ευκαιρίας της συμπεριφοράς του. "Αναρωτηθείτε αν χρησιμοποιείτε τον χρόνο σας με σύνεση. Αν είστε παραγωγικοί. Επικεντρωθείτε στη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου της δουλειάς σας. "Μπορείτε να περάσετε άλλες τρεις ώρες κάνοντας μια παρουσίαση τέλεια, αλλά αυτό βελτιώνει τον αντίκτυπο για τον πελάτη ή για τον οργανισμό σας;" επισημαίνει η Alice Boyes. "Αλλάξτε νοοτροπία", λέει. Θα είστε "λιγότερο τέλειοι σε μερικά πράγματα, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτά που είναι σημαντικά." Αν συνεχίζετε να ασχολείστε με μια δουλειά που οι περισσότεροι από τους άλλους θεωρούν ολοκληρωμένη, προσπαθήστε να "αναγνωρίσετε ότι δεν χρειάζεται να την κάνετε καλύτερη. "Υπάρχει το σημείο της φθίνουσας απόδοσης", όταν πρόκειται να αναλωθείτε σε μικρά πράγματα και ασήμαντες λεπτομέρειες.

Προσαρμόστε τα πρότυπά σας

Η διαχείριση της τελειομανίας σας απαιτεί επίσης να "εναρμονίσετε τα πρότυπά σας", λέει ο Matt Plummer. Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι πρέπει γράψετε μια σημαντική ανακοίνωση για τον οργανισμό σας. Προτείνει να δείξετε εγκαίρως την προσπάθειά σας σε έναν συνάδελφο ή προϊστάμενο. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι είναι "ήδη αρκετά καλή" και ότι "το έργο που σκεφτήκατε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει 10 ώρες μπορεί τελικά να χρειαστεί πραγματικά μόνο πέντε". Μη ντραπείτε να δείξετε το πρώτο σας σχέδιο, λέει η Alice Boyes. Ακόμα κι αν χρειάζεται να συνεχίσετε να εργάζεστε πάνω σε αυτό, τα σχόλια που λαμβάνετε θα σας βοηθήσουν να το βελτιώσετε. Να θυμάστε επίσης ότι αυτή η ανακοίνωση δεν χρειάζεται να είναι αντάξια ενός Pulitzer. "Αυτά που λέτε πρέπει απλώς να περιγράφουν κάτι που να έχει κάποια χρησιμότητα".

Δημιουργήστε μια λίστα ελέγχου

Η επιδίωξη της τελειότητας είναι σαν να περιπλανιέστε σε ένα άσκοπο ταξίδι, εξηγεί ο Matt Plummer. "Περπατάτε και περπατάτε, αλλά δεν είστε σίγουροι ότι πλησιάζετε στον προορισμό σας". Έτσι, ένας τελειομανής θα συνεχίσει να θέλει να εργάζεται πάνω σε μια συγκεκριμένη εργασία. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι σπάνια ικανοποιητικό. Έτσι, αντί να κοπιάζει στην αναζήτηση αυτού του ουτοπικού στόχου της τελειότητας, μπορεί να δημιουργήσει μια λίστα ελέγχου για κάθε εργασία. Ας εξετάσουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση να εργάζεται για μια παρουσίαση σε έναν σημαντικό πελάτη. Ο τελειομανής μπορεί να ανησυχεί για την επιλογή γραμματοσειράς και να ιδρώνει για κάθε στήλη. Αλλά με μια λίστα ελέγχου που του υπενθυμίζει τον τρόπο για επιβεβαιώσει ότι έχει γράψει τα πράγματα σωστά και να εξαλείψει τα βασικά σφάλματα επεξεργασίας, δεν χρειάζεται να δουλεύει σαν τρελός. "Ακολουθήστε μια διαδικασία με διακριτούς και μετρήσιμους στόχους", τονίζει. Όταν μπορείτε να τσεκάρετε κάθε ένα από τα στοιχεία της λίστας έχετε ολοκληρώσει τον έλεγχο πληρότητας της δουλειάς σας".

Σταματήστε τον κύκλο του μηρυκασμού

Πολλοί τελειομανείς έχουν την τάση να αναμασάνε- συζητώντας επανειλημμένα για μια σκέψη ή ένα πρόβλημα χωρίς να φτάσουν ποτέ σε μια απόφαση. "Αυτό σχετίζεται με το άγχος", λέει η Alice Boyes. Οι άνθρωποι που αναμασούν το ίδιο θέμα τείνουν να μη συγχωρούν τον εαυτό τους." Είναι ανθυγιεινό και αντιπαραγωγικό. "Μη συγχέετε το μηρυκασμό με την επίλυση προβλημάτων. Αντιθέτως αναζητήστε τρόπους για να σταματήσετε αυτό τον φαύλο κύκλο".

Δείτε το από μια άλλη προοπτική

Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να μιλήσετε με κάποιον σχετικά με την τάση σας ", λέει η Alice Boyes. Με κάποιον που είναι διατεθειμένος να εξετάσει μαζί σας αυτό το θέμα από συναισθηματικής πλευράς, ένα φίλο, αδελφό, μέντορα ή σύζυγο." Να είστε ειλικρινής και ανοιχτοί και να του δώσετε την άδεια να σας ενημερώσει αν είστε πάρα πολύ ιδιότροποι ή σχολαστικοί για ένα δεδομένο θέμα. Καταστήστε σαφές ότι θέλετε να ακούσετε πώς λειτουργείτε. Και βεβαιωθείτε ότι θα ανταποκριθείτε σ τη δέσμευση αυτή.

Ελέγξτε την πρόοδό σας

Η Alice Boyes, συνιστά να ελέγχετε την πρόοδό σας αν κάνετε μια συστηματική προσπάθεια για να ελέγξετε την τελειομανία σας. Προσπαθήστε να αποκτήσετε κάποια "ψυχολογική απόσταση" και αναρωτηθείτε αν υπήρχαν περιπτώσεις όπου η τελειότητα που επιδιώξατε δεν άξιζε τον κόπο "Ο στόχος σας, λέει ο Matt Plummer, είναι να "μάθετε πού έχει θετικό αντίκτυπο η τελειότητα και που απλώς δημιουργεί καθυστέρηση στην εκτέλεση της δουλειάς σας". Δεν χρειάζεται να αλλάξετε θεμελιωδώς την πορεία σας. Απλώς να ανακατευθύνετε με πιο παραγωγικό και αποτελεσματικό τρόπο την προσωπικότητά σας.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 04 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.