ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι εμπνέει και ενθαρρύνει τους εργαζόμενους;

Τι εμπνέει και ενθαρρύνει τους εργαζόμενους;

06:07 - 27 Σεπ 2021
Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής εβδομάδας εργασίας, ή κατά τη διάρκεια εκπόνησης ενός μεγάλου project, είναι εύκολο να παραβλέψουμε αυτό που οδηγεί πραγματικά στην ευημερία των εργαζόμενων. Οι καλύτεροι ηγέτες είναι εκείνοι που έχουν την ικανότητα να κάνουν ένα βήμα πίσω, τηρώντας μια ανθρώπινη στάση στο χώρο εργασίας, που εμπνέει τους εργαζόμενους και τους ενθαρρύνει να φροντίζουν τον εαυτό τους. Για να το επιτύχουν αυτό οι ηγέτες πρέπει να προσφέρουν στους εργαζόμενους που απασχολούν τρία κυρίως πράγματα:

 Έμπνευση. Δεν έχει σημασία τι κάνει η επιχείρηση σας - είτε πρόκειται για υπηρεσίες, είτε για προϊόντα - σημαντικό είναι ότι πρέπει οτιδήποτε κάνετε να περάσει στους εργαζόμενους μέσω της κουλτούρας της επιχείρησης. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που έχουν αίσθηση του ευρύτερου σκοπού (με την έννοια του purpose), είναι πιο επικεντρωμένοι, δημιουργικοί, και προσαρμοστικοί. Για το λόγο αυτό οι ηγέτες θα πρέπει να τους υπενθυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η εργασία τους βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων. Για παράδειγμα, ένας τρόπος θα ήταν να ανακοινώνετε τις μαρτυρίες των πελατών σας για την επιχείρηση ή ότι μέρος των εταιρικών κερδών πηγαίνει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Έρευνα του Adam Grant από το Wharton δείχνει ότι ακόμη και οι ανικανοποίητοι εργαζόμενοι, αισθάνονται καλύτερα για τη δουλειά τους όταν αφιερώνουν χρόνο σε κοινωφελείς σκοπούς. Επίσης, ότι τα προγράμματα υποστήριξης στο χώρο εργασίας, είναι αποτελεσματικά όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι δέχονται βοήθεια, αλλά επειδή μπορούν να την προσφέρουν. Οι ίδιοι οι ηγέτες, επίσης, μπορεί να είναι μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους εργαζόμενους. Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν οι ηγέτες δρουν ανιδιοτελώς, αποδεικνύοντας ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ομάδα από ό,τι για τον εαυτό τους, οι εργαζόμενοι τους δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, και γίνονται συνεργάσιμοι, αφοσιωμένοι, πιστοί, και δεσμευμένοι. Οι ηγέτες που είναι δίκαιοι εμπνέουν μεγαλύτερη αφοσίωση και παραγωγικότητα, όπως έχει δείξει σχετική μελέτη του Wayne Baker του Πανεπιστημίου του Michigan. Βεβαιωθείτε, ότι εργάζεστε από κοινού με την ομάδα σας σε καθημερινή ή εβδομαδιαία βάση, δείχνοντας πίστη σας σε αυτούς και στον ευρύτερο οργανισμό.

Καλοσύνη. Είμαστε βαθιά κοινωνικά πλάσματα, αλλά οι αλληλεπιδράσεις  στο χώρο εργασίας συχνά δεν διαφέρουν από τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συντροφικότητα και η αναγνώριση είναι πιο σημαντικές από τους υψηλούς μισθούς για την εξασφάλιση της αφοσίωσης των εργαζόμενων. Και άλλες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι οι θετικές και θερμές σχέσεις είναι από τους σημαντικότερους προάγγελους της ψυχολογικής ευεξίας των εργαζόμενων. Μια κουλτούρα που βασίζεται στην εκτίμηση και το σεβασμό, αυξάνει, επίσης, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα, τόσο σε ατομικό και όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

Στο σύνολο τους οι μελέτες δείχνουν πως όταν τα διευθυντικά στελέχη προκαλούν αρνητικά συναισθήματα είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Οι καλοί ηγέτες κάνουν όλα τα μικρά πράγματα που χρειάζεται για να δείχνουν ότι νοιάζονται για το προσωπικό τους σε ανθρώπινο και όχι μόνο σε εργασιακό επίπεδο. Το προσωπικό ενδιαφέρον για κάποιον εργαζόμενο είναι ένα καλό πρώτο βήμα, αρκεί να είναι γνήσιο. Αυτές οι πρακτικές στην εργασία μπορούν να θεσμοθετηθούν. Σε κάποια από τις εταιρείες του Fortune 100, αν ο εργαζόμενος είναι άρρωστος ή βιώνει κάποια απώλεια, ενημερώνεται αμέσως ο Διευθύνων Σύμβουλος, ώστε να επικοινωνήσει με εκείνον προσωπικά. Σε κάποια περίπτωση, όταν ένα στέλεχος ενημέρωσε τον προϊστάμενο του ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του εγκεφάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του τηλεφώνησε εντός 15 λεπτών, ρωτώντας τον πώς ο ίδιος και η επιχείρηση θα μπορούσαν να τον υποστηρίξουν.

Προσωπική φροντίδα.  Πολλές επιχειρήσεις προσφέρουν υπηρεσίες για την ευεξία των εργαζόμενων. Προσφέρουν π.χ. τη συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο, ή για μαθήματα γιόγκα, διαλογισμού, κ.ά. Αλλά τα εντατικά προγράμματα εργασίας δεν δίνουν στους ανθρώπους επαρκή χρόνο για να επωφεληθούν από τις προσφορές αυτές. Τα προγράμματα αυτά δεν λειτουργούν, παρά μόνο αν δημιουργήσετε μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει τους εργαζόμενους  να δώσουν προτεραιότητα στην φροντίδα του εαυτού τους. Όταν συμβαίνει αυτό τα αποτελέσματα είναι έντονα.  Σύμφωνα με μελέτη της Sabine Sonnentag από το Πανεπιστήμιο της Konstanz στη Γερμανία, η  άσκηση, τα διαλείμματα από την εργασία, οι πρακτικές χαλάρωσης και τα πιο αυστηρά όρια μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής, μπορούν να μειώσουν το εργασιακό άγχος και να  αυξήσουν την ευεξία και τη δέσμευση των εργαζόμενων στην εργασία τους.

Μπορείτε επίσης να ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να κοιμούνται περισσότερο. Οι ξεκούραστοι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν υψηλότερες επιδόσεις. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου μειώνει σημαντικά τις γνωστικές και κινητικές δεξιότητες. Μπορείτε να ακολουθήσετε το παράδειγμα ορισμένων γερμανικών εταιρειών και να απαγορεύσετε την αποστολή e-mail εκτός εργασίας εκτός εκτάκτων περιπτώσεων. Όμως, πρέπει και οι ίδιοι οι ηγέτες να δίνουν το καλό παράδειγμα στα θέματα αυτά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.