• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Πάνος Τσαγκαράκης

Επιτυχημένη στρατηγική και σχέδιο εφαρμογής

Η κατανόηση των βασικών αρχών της στρατηγικής διοίκησης και του προγραμματισμού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την επιτυχία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πώς να δημιουργήσουμε μια στρατηγική και, το σημαντικότερο, πώς να την εφαρμόσουμε.

Πρώτα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε για τι πράγμα μιλάμε. Ο στρατηγικός προγραμματισμός είναι η διαδικασία καθορισμού του τι θέλουμε να επιτύχουμε και του πού θέλουμε να πάμε. Είναι το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία. Με άλλα λόγια, είναι ο χάρτης της πορείας που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στο ζητούμενο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις φαίνεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν μεταβαίνουν από το στάδιο του σχεδιασμού σε αυτό της εκτέλεσης των σχεδίων τους.

Αυτές είναι οι ικανότητες που χρειάζεται ένας ηγέτης για να είναι αποτελεσματικός

Γνωρίζουμε ότι οι ηγέτες χρειάζονται αυτογνωσία για να είναι αποτελεσματικοί. Δηλαδή, κατανόηση των ισχυρών και αδύναμων σημείων τους, αλλά και των συναισθημάτων, των σκέψεων και των αξιών τους, καθώς και του τρόπου με τον οποίο επιδρούν στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Αλλά αυτό είναι μόνο η μισή αλήθεια. Απλούστατα γιατί η αυτογνωσία είναι άχρηστη χωρίς μια εξίσου σημαντική δεξιότητα, την αυτοδιαχείριση.

Ο πόλεμος των τιμών
Τρίτη, 14 Μάρτιος 2023 07:58 | Πάνος Τσαγκαράκης

Ο πόλεμος των τιμών

Πόλεμος τιμών έχει ξεσπάσει στις αγορές καταναλωτικών αγαθών σε όλο τον κόσμο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις τιμές για να τοποθετηθούν απέναντι στους παραδοσιακούς ανταγωνιστές τους στις αγορές, τσιμπώντας τα περιθώρια κέρδους συνολικά

Καθώς η πίεση για μείωση των τιμών εντείνεται, είτε μειώνοντας τις τιμές καταλόγου, είτε προσφέροντας έκπτωση, οι μάνατζερ μπορεί να ενεργούν βιαστικά, χωρίς την ίδια αυστηρότητα που ισχύει για τις επενδύσεις αλλού, όπως η κεφαλαιακή αξιοποίηση ή η βελτίωση του προϊόντος.

Βοηθήστε τον πελάτη να επιλέξει το προϊόν σας

Η αγορά γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Ακόμα κι αν το προϊόν ή η υπηρεσία σας είναι η καλύτερη της αγοράς, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζετε ανταγωνισμό. Και ο λόγος δεν είναι μόνο οι προτάσεις των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων αλλά οι ολοένα και περισσότερες επιλογές που έχουν οι δυνητικοί πελάτες. Άρα αν θέλουμε να επιτύχουμε πωλήσεις θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιες είναι οι ανταγωνιστικές επιλογές των πελατών και να τοποθετήσουμε το προϊόν ή την υπηρεσία μας με τρόπο που θα κάνει τους πελάτες να μας βλέπουν ως την προτιμώμενη επιλογή. Οι επιλογές που έχει ένας πελάτης σχετικά με μια αγορά ποικίλουν:

Χρησιμοποιήστε το ταξίδι του πελάτη για να προσφέρετε αξία τόσο στον πελάτη όσο και στη μάρκα

Τα τελευταία χρόνια, οι μάρκες έχουν παγιδευτεί σε έναν αέναο κύκλο επένδυσης σε νέες τεχνολογίες και δυνατότητες, στην προσπάθειά τους να ξανασυνδεθούν με τους αγοραστές και να ασκήσουν μεγαλύτερη επιρροή στον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουν τις αποφάσεις αγοράς. Η εμπειρία των ειδικών στη McKinsey, που συμβουλεύουν περισσότερες από 50 εταιρείες και ερευνούν πάνω από 200, σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την οικοδόμηση ψηφιακών δυνατοτήτων - σε συνδυασμό με λεπτομερείς συνομιλίες με δεκάδες chief digital officers και περισσότερους από 100 ηγέτες κορυφαίων ψηφιακών επιχειρήσεων παγκοσμίως – τους έχει πλέον πείσει ότι τα brands σήμερα δεν πρέπει να αντιδρούν μόνο στους πελάτες, καθώς εκείνοι λαμβάνουν αποφάσεις αγοράς, αλλά και να διαμορφώνουν ενεργά το ταξίδι της απόφασης αγοράς.

Απέναντι στην αισχροκέρδεια, μήπως η λύση είναι το μποϋκοτάζ;

Ποιο θα είναι άραγε το αποτέλεσμα ενός μποϋκοτάζ των προϊόντων μιας επιχείρησης για την αισχροκέρδεια  προϊόντων ή την κακοποίηση ζώων, ακόμα και τη μόλυνση και ρύπανση των θαλασσών και γενικότερα του περιβάλλοντος;  Σε πολλές χώρες οι πρακτικές αυτές εξοργίζουν τα καταναλωτικά και περιβαλλοντικά γκρουπ. Έτσι, καλούν τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τα προϊόντα των εταιριών που τις χρησιμοποιούν. Στη χώρα μας, όμως, «πέρα βρέχει».

Οι άνθρωποι του HR δεν είναι συνήθως σε θέση να κρίνουν τις τεχνικές δεξιότητες κάποιου

Πόσο αξίζει ο καλύτερος πωλητής σας; Ή ο καλύτερος μηχανικός ή marketer που έχετε; Όλοι γνωρίζουμε ότι κάποιοι άνθρωποι φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα από άλλους. Αλλά ο καλύτερος δεν είναι απλώς λίγο καλύτερος από τους υπόλοιπους, συνήθως είναι πολύ καλύτερος. 

Όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα, οι κορυφαίοι εργαζόμενοι είναι περίπου τέσσερις φορές πιο παραγωγικοί από το μέσο όρο των συναδέλφων τους. Μερικές φορές η διαφορά είναι πολύ μεγαλύτερη. Για παράδειγμα, ο καλύτερος συνεργάτης πωλήσεων σε ένα πολυκατάστημα, μπορεί να  πωλεί τουλάχιστον οκτώ φορές περισσότερο από το μέσο συνεργάτη πωλήσεων σε άλλα πολυκαταστήματα.

Η εξυπηρέτηση του πελάτη είναι κάτι παραπάνω από ωραία λόγια

Κάθε επιχείρηση που έχει σφυρηλατήσει ένα νέο μοντέλο εξυπηρέτησης πελατών, μέσω της δέσμευσης, αφοσίωσης και καινοτομίας, έχει γίνει και παγκοσμίως γνωστή σαν ηγέτης. Η εξυπηρέτηση των πελατών, είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά ωραία λόγια, που περιλαμβάνονται στην αποστολή μιας επιχείρησης. Είναι η ουσία της επιβίωσής της.

Η κατανάλωση μετατοπίζεται από τις μάζες στα ενδιαφέροντα του ατόμου

Ο καπιταλισμός, είναι ένα βιβλίο με πολλά κεφάλαια αλλά σήμερα φαίνεται πως ένα νέο κεφαλαίο ανοίγεται. Κάθε αιώνα περίπου θεμελιώδεις αλλαγές στη φύση της κατανάλωσης, δημιουργούν νέα μοτίβα αναγκών στους καταναλωτές, στα οποία οι υπάρχουσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς όταν μια πλειονότητα ανθρώπων θέλει προϊόντα τα οποία παραμένουν σε υψηλές τιμές στην κρατούσα κατάσταση, τότε οι συνθήκες που διαμορφώνονται είναι ένας «premium γρίφος». Το έδαφος, γίνεται εξαιρετικά εύφορο για ολόκληρες κατηγορίες ανταγωνιστών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών, σε πιο προσιτές τιμές. Ο γρίφος των προϊόντων με υψηλή τιμή, υπήρξε στη αυτοκινητοβιομηχανία, πριν από την εποχή που ο Henry Ford, κατασκεύασε το μοντέλο Τ (Ford Model T), όπως και στη μουσική βιομηχανία, πριν από τον Steve Jobs και το iPod.

Τα καλά αφεντικά κάνουν καλό στην υγεία των εργαζομένων και της επιχείρησης

Τα αφεντικά έχουν σημασία για όλους όσοι επιβλέπουν, αλλά έχουν περισσότερη σημασία για τους υφισταμένους και άμεσους συνεργάτες τους στη συνήθη σειρά, στους ανθρώπους που κατευθύνουν άμεσα, οι οποίοι μπερδεύονται συνεχώς με τις αρετές τους, τα ελαττώματα τους και τις συνήθειές τους. Άσχετα αν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι στη λίστα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του Fortune 500, ή είναι αρχιμάγειρες σε κάποιο εστιατόριο, η επιτυχία τους εξαρτάται από το κατά πόσο είναι συντονισμένοι με τους ανθρώπους που συνεργάζονται περισσότερο, συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση.

Αντί για απολογία δώστε λύση

Βασικός κανόνας στην εξυπηρέτηση των πελατών είναι να ζητάμε συγνώμη όταν κάτι πάει στραβά. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι απολογίες συνεχίζονται καθ 'όλη τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης, καθώς κάποιος εργαζόμενος πρώτης γραμμής προσπαθεί να μεταδώσει στον πελάτη την ενσυναίσθηση και τη φροντίδα του. Αλλά μια εκπληκτική νέα έρευνα δείχνει ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Μια απολογία που εκτείνεται πέρα ​​από τα πρώτα δευτερόλεπτα της αλληλεπίδρασης, μπορεί να μειώσει την ικανοποίηση του πελάτη. Οι εργαζόμενοι αντί να επιδεικνύουν τα συναισθήματά τους πρέπει να επικεντρωθούν στην επίδειξη της δημιουργικής και ενεργητικής προσπάθειάς τους για την επίλυση του προβλήματος του πελάτη, αυτό δηλαδή που οδηγεί πραγματικά στην ικανοποίηση του.

Οι καταναλωτές δείχνουν το δρόμο

Υπάρχει ψηφιακό χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιρειών; Η απάντηση δεν είναι προφανής. Οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ψηφιακής ωριμότητας σε όλους σχεδόν τους τομείς. Αλλά αν πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ οδηγούν τις εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή δεν βλέπετε ολόκληρη την εικόνα. Εξαρτάται για ποια πλευρά της μιλάμε. Όσον αφορά τη διείσδυση του Διαδικτύου, οι ΗΠΑ έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά σε σύγκριση με την ΕΕ, 88% έναντι 71%. Αλλά μια έρευνα της McKinsey που πήγε σε μεγαλύτερο βάθος δείχνει πως η εικόνα αλλάζει.

Το τρίπτυχο της σχέσης με τον πελάτη: Εξυπηρέτηση, εξατομίκευση, βελτιστοποίηση

Στον ψηφιακό κόσμο που ζούμε και εργαζόμαστε, το λιανικό εμπόριο γίνεται όλο και πιο ρευστό, μαζί με την εμφάνιση νέων τάσεων και τεχνολογικών δυνατοτήτων, με τις οποίες μπορεί να δυσκολεύεται να συμβαδίσει μια μικρομεσαία επιχείρηση.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να μιμηθείτε τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις με τους αστείρευτους πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία. Αρκεί να μη παραβλέπετε τα βασικά. Επιτυχημένες λιανικές πωλήσεις σημαίνει πολυκαναλική στρατηγική που συνδέει τα κατάλληλα προϊόντα με το σωστό κοινό, στον σωστό χρόνο.

Δύο πράγματα είναι απαραίτητο να εξασφαλιστούν.

σελίδα 1 από 198
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman