• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Πάνος Τσαγκαράκης

Πώς να μεταφράσετε τις καλές προθέσεις σας σε ηγετικές πρακτικές

Η πολιτισμική ευχέρεια στην ηγεσία είναι κρίσιμη για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης και είναι μια ικανότητα που έχει επανειλημμένα συνδεθεί με τις οικονομικές επιδόσεις. Η οικοδόμηση μακροχρόνιων διαπολιτισμικών σχέσεων οδηγεί στην αύξηση της δημιουργικότητας και της σκέψης εκτός πλαισίου. Αποτελεί βασικό συστατικό για την αύξηση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας, ενώ παράλληλα εξαλείφει το είδος της ομοιομορφίας που μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν "groupthink", η κονή – δογματική αντίληψη δηλαδή (κάτι που μπορεί να περιορίσει την ικανότητα μιας εταιρείας να προσεγγίσει την παγκόσμια πελατειακή βάση).

Οι επιχειρήσεις αναζητούν συνεχώς καλές ιδέες. Από την Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), που αναζητά νέα καινοτομικά προϊόντα, ή τους ανθρώπους της Πληροφορικής, που εξετάζουν τρόπους για εξοικονόμηση χρόνου και βελτίωση των διαδικασιών, μέχρι τις Διοικήσεις, που ψάχνουν την επόμενη ευκαιρία για αναπτύξουν την επιχείρηση τους, αλλά και όλα τα ανώτερα στελέχη που επιζητούν τη σταθερή παραγωγή καλύτερων και πιο δημιουργικών ιδεών από τις ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ή διοικούν.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των «πόρων υψηλότερης τάξης»

Το πιο σημαντικό στοιχείο για την μακροπρόθεσμη επιτυχία μιας επιχείρησης είναι εκείνοι που θεωρούν οι ακαδημαϊκοί ως "πόρους υψηλότερης τάξης", δηλαδή εκείνα τα άυλα στοιχεία που βελτιώνουν μια επιχείρηση και συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της, όπως είναι οι στρατηγικές ικανότητες.

Οι μακροπρόθεσμα επιτυχημένες εταιρείες πρέπει να μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργούν. Αυτή είναι η θεμελιώδης ιδέα των πόρων υψηλότερης τάξης, που μερικές φορές αποκαλούνται δυναμικές ικανότητες. Παραδοσιακά, οι μελετητές της στρατηγικής επικεντρώνονται στους λειτουργικούς πόρους μιας επιχείρησης όταν αναλύουν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, αλλά αυτό δεν αρκεί για να εξηγήσει γιατί ορισμένες επιχειρήσεις υπερέχουν με τους ίδιους ή παρόμοιους πόρους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

4 αποτελεσματικές στρατηγικές μάρκετινγκ B2C

Όλες οι στρατηγικές μάρκετινγκ έχουν τον ίδιο τελικό στόχο είτε η επιχείρησή σας είναι B2C (απευθύνεται δηλαδή στον τελικό καταναλωτή) είτε B2B (απευθύνεται σε άλλες επιχειρήσεις): να δημιουργήσετε μια θετική φήμη για την εταιρεία σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Οι προσεγγίσεις αρχίζουν να διαφέρουν, ωστόσο, όταν αρχίζετε να εξετάζετε το κοινό-στόχο. Η δημιουργία στρατηγικών μάρκετινγκ B2C είναι πολύ διαφορετική από αυτήν των B2B, καθώς το μάρκετινγκ επιχειρήσεων που απευθύνεται σε μεμονωμένους καταναλωτές διαφέρει από εκείνο που επικεντρώνεται στην πώληση σε πιο επιχειρηματικά ακροατήρια.

Δευτέρα, 29 Αύγουστος 2022 08:45 | Πάνος Τσαγκαράκης

Η άνοδος των Private Label

Τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), δεν βγήκαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας στα ράφια των σουπερμάρκετ υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια, με τη διαφορά ότι λόγω της έλλειψης των συνθηκών,της διαφήμισης και προώθησής τους (άλλωστε, πώς να διαφημίσεις ένα προϊόν όταν δεν έχει όνομα), αλλά και λόγω άγνοιας, οι περισσότεροι καταναλωτές τα απέφευγαν. Σε αντίθεση με τους Ελβετούς, που αν και έχουν το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη, τα αγοράζουν σε ποσοστό 57%!  

Η σημασία των «καλών» αφεντικών

Τα καλά αφεντικά έχουν σημασία και αυτό, διότι περισσότεροι από το 95% του ανθρώπινου δυναμικού έχουν αφεντικά, είναι οι ίδιοι αφεντικά ή και τα δύο. Έχουν επίσης σημασία, διότι είναι εκείνοι που θέτουν το βηματισμό για αυτούς που τους ακολουθούν αλλά και για τις επιχειρήσεις. Αλλά, περισσότερο έχουν σημασία, διότι όπως δείχνουν πολλές έρευνες, για περισσότερους από 75% των εργαζομένων το να συνεργάζονται άμεσα με τους άμεσους προϊσταμένους τους είναι το πιο στρεσσογόνο μέρος της δουλειάς τους. 

Πώς θα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας λειτουργία την ταχύτητα και την καινοτομία;


Τι πρέπει να κάνουμε όταν άλλες μάρκες, νεότερες και πιο ανατρεπτικές μας υποσκελίζουν στην αγορά; Πώς θα περάσουμε από το μαζικό μάρκετινγκ και την αργή ανάπτυξη προϊόντων στην εξατομικευμένη προσέγγιση του πελάτη και τη γρήγορη προσαρμογή του προϊόντος μας στις ανάγκες του; Πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στη νέα δυναμική του ηλεκτρονικού εμπορίου και της άμεσης επαφής με τον καταναλωτή; Πώς θα ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας λειτουργία την ταχύτητα και την καινοτομία;

Σε ποια βάση νομίζετε ότι μπορεί να στηριχτεί ένα ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας για τη γρήγορη και ανέξοδη καινοτομία, την ταχεία δοκιμή προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, την τελειοποίηση και την απελευθέρωσή τους στους καταναλωτές συντομότερα; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η απάντηση βρίσκεται στους ίδιους τους εργαζόμενους, το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο οποιασδήποτε εταιρείας καταναλωτικών ή μη αγαθών, ακόμη και περισσότερο από τις ίδιες τις μάρκες. Ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της διοίκησης κάθε εταιρείας.

Ανισορροπίες στην αγορά εργασίας

Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι αναπτυσσόμενες βιομηχανικές οικονομίες άρχισαν να ανταγωνίζονται και αυτές στις παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια παγκόσμια αγορά εργασίας. Καθώς περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εισήλθαν στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, μια μαζική μετακίνηση από τα "αγροκτήματα στα εργοστάσια" οδήγησε σε έντονη επιτάχυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας και του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Κίνα και άλλα παραδοσιακά αγροτικά έθνη, βοηθώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα, οι αναπτυγμένες οικονομίες επενδύουν σε τεχνολογίες εξοικονόμησης εργασίας και αξιοποιούν πηγές, σε παγκόσμιο επίπεδο, με χαμηλό κόστος εργασίας.

Οι επιστροφές κοστίζουν

Η αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν αναπόφευκτη. Μαζί με αυτήν όμως νέα ζητήματα ανακύπτουν για τους λιανέμπορούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν εγκαίρως.

Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι  η διογκούμενη αύξηση των επιστροφών. Σύμφωνα με την αμερικανική ομοσπονδία λιανικής πώλησης (NRF) και την την Appriss Retail, κατά μέσο όρο το ποσοστό επιστροφών ανήλθε στο 16,6% των συνολικών λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ πέρυσι - αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το 2020. Ωστόσο, οι επιστροφές των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου είναι υψηλότερες, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 20,8%.

Η πελατοκεντρική κουλτούρα είναι ζήτημα επιβίωσης

Μια οργανωσιακή κουλτούρα που βασίζεται στον πελάτη δεν είναι απλώς καλή για μια επιχείρηση – έχει γίνει ζήτημα επιβίωσης. Το καλό είναι ότι προσεγγίζοντας πλησιέστερα τους πελάτες, μειώνεται ο κίνδυνος από πειραματισμούς, καθώς οι πελάτες βοηθούν στη δημιουργία των προϊόντων μέσω της ανοιχτής καινοτομίας, υποστηρίζοντας τις γρήγορες αλλαγές. Αντί να χρειάζεται να μαντέψεις τι δουλεύει σε ένα συγκεκριμένο προϊόν ή υπηρεσία πριν λανσαριστεί - και στη συνέχεια να περιμένεις να δεις αν η εικασία σου είναι σωστή - οι εταιρείες μπορούν πλέον να κάνουν προσαρμογές σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, αναπτύσσοντας χαρακτηριστικά προϊόντων και υπηρεσιών βάσει της άμεσης πληροφορίας που τους παρέχουν οι τελικοί χρήστες. Αυτό συμβαίνει ήδη σε διάφορα προϊόντα, από τα Lego μέχρι τις μηχανές αεροσκαφών. Η διαδικασία αυτή όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη των προϊόντων, αλλά ενισχύει τη σχέση μεταξύ των εταιρειών και των πελατών τους, προσφέροντας συχνά πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι πελάτες και χρησιμοποιούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που δημιουργούνται.

Πώς να ξεχωρίσετε από το πλήθος στην on line αγορά

Στο απολύτως ανταγωνιστικό σημερινό ψηφιακό περιβάλλον, είναι γεγονός πως οι πωλήσεις προϊόντων αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς. Αλλά για να ξεχωρίσεις από το πλήθος δεν αρκεί η παραδοσιακή προσέγγιση και εξυπηρέτηση του πελάτη. Επιβάλλεται η γρήγορη προσαρμογή στις νέες συνθήκες. Ποια είναι τα κρίσιμα σημεία που πρέπει να προσέξει κάποιος για να προσελκύσει και να διατηρήσει πελάτες στον σύγχρονο ψηφιακό χώρο; Σύμφωνα με τους ειδικούς για να ξεχωρίσει μια ψηφιακή προσφορά, οι εταιρείες θα πρέπει να ακολουθήσουν τέσσερα βασικά βήματα:

Η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες

Κάτι που πρέπει να θυμάται κάθε  επιχειρηματίας είναι ότι καμία εταιρεία δεν απογειώνεται χωρίς ποτέ να έχει ισχυρή παρουσία στα social media. Είναι τεράστιο λάθος να πιστεύει ότι η εταιρεία του μπορεί να τα αγνοήσει. Τα κοινωνικά σας δίκτυα είναι το πρόσωπο της εταιρείας , και όχι το PR που κάνει για το λανσάρισμα της.

Οι παράγοντες που ξεχωρίζουν έναν νικητή από έναν χαμένο

Υπάρχει μια τάση να υποθέτουμε ότι κάποιος πωλητής έχασε μια πώληση επειδή το προϊόν που προσπάθησε να πουλήσει ήταν κατώτερο, κατά κάποιο τρόπο, των προσδοκιών του αγοραστή. Ωστόσο, στην πλειονότητα των ερευνών, οι αγοραστές κατατάσσουν ως ισοδύναμα τα συνολικά χαρακτηριστικά των ανταγωνιστικών προϊόντων. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ξεχωρίζουν έναν νικητή από τους υπόλοιπους. Γιατί, λοιπόν, ένας πωλητής, μπορεί να χάσει μια πώληση;

Προκειμένου  να προσδιοριστούν οι κρυφοί παράγοντες λήψης αποφάσεων αγοράς, περισσότεροι από 230 αγοραστές συμμετείχαν σε μια έρευνα 76 τμημάτων. Στόχος του ερευνητικού έργου ήταν να διερευνηθεί πώς αντιλαμβάνονται οι πελάτες τους πωλητές που συναντούν, οι περιστάσεις που καθορίζουν ποιος προμηθευτής επιλέγεται τελικά και ο τρόπος με τον οποίο τα διάφορα τμήματα των επιχειρήσεων αλλά και οι διαφορετικοί τομείς της αγοράς λαμβάνουν αποφάσεις αγορών. Από την έρευνα αυτή προέκυψαν έξι βασικά ευρήματα:

σελίδα 1 από 196
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman