ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αίσθηση μειονεξίας

Αίσθηση μειονεξίας

10:21 - 11 Δεκ 2018
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Η αίσθηση μειονεξίας και ο φόβος είναι 2 κοινά συναισθήματα μεταξύ όλων των ανθρώπων που δεν βοηθούν στην ανακάλυψη του δρόμου που οδηγεί στη σοφία και στην αυτοπραγμάτωση. Αντιπροσωπεύουν τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ομαλή καθημερινή λειτουργία και είναι η πηγή των περισσότερων ψυχολογικών προβλημάτων των ηγετών.

Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει να έχεις αίσθημα μειονεξίας κατά τον Adler, που είναι ο πρώτος που αναφέρθηκε στην έννοια του κόμπλεξ. Όταν λέμε ότι κάποιος είναι κομπλεξικός εννοούμε ότι διακατέχεται από έντονο αίσθημα μειονεξίας, που καταλήγει σε ακινησία, έλλειψη δράσης και σε λάθος συμπεράσματα και αποφάσεις για τη ζωή.

Το συναίσθημα της μειονεξίας είναι η αυτοαμφισβήτηση της ικανότητάς μας να αντιμετωπίζουμε διάφορες καταστάσεις της ζωής, είτε στρατηγικές είτε της καθημερινότητας. Διακατεχόμενοι από το συγκεκριμένο συναίσθημα, αναπόφευκτα ένας από τους κυρίαρχους σκοπούς μας γίνεται, το να αναπληρώσω τη μειονεξία μου, και αυτό που κάνω, είναι να προσπαθώ να στρέψω τα φώτα του ενδιαφέροντος της κοινωνίας πάνω μου, γιατί νομίζω ότι έτσι θα σταματήσω να αισθάνομαι μειονεκτικά.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα όμως χρειάζονται ενέργεια. Γι’ αυτό και μας αποστραγγίζουν. Αντίθετα, όλα τα θετικά συναισθήματα και οι θετικές στάσεις είναι γεννήτριες ενέργειας. Όταν γελάμε, όλος ο κόσμος γελάει μαζί μας και επιτείνει την ευτυχία μας.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα όμως χρειάζονται ενέργεια. Γι’ αυτό και μας αποστραγγίζουν. Αντίθετα, όλα τα θετικά συναισθήματα και οι θετικές στάσεις είναι γεννήτριες ενέργειας. Όταν γελάμε, όλος ο κόσμος γελάει μαζί μας και επιτείνει την ευτυχία μας.Ο άνθρωπος που έχει συνείδηση ως προς το ότι ζει, πεθαίνει και ως προς την πορεία της ζωής του αποκτά μειονεξίες, δηλ. νοιώθει λιγότερος ως προς τρεις διαφορετικές συνισταμένες.

  • Η μία είναι η κοσμική/ συμπαντική μειονεξία, δηλ. βλέπει τα άστρα, τους γαλαξίες και καταλαβαίνει ότι είναι μία απλή αόρατη κουκίδα, που μικροκινείται μέσα στο απέραντο σύμπαν.
  • Η δεύτερη μειονεξία είναι η οργανική. Κεντρική ιδέα αυτής είναι η έννοια του σύντομου περάσματός μας από αυτόν τον κόσμο και η έννοια του θανάτου ως κατάληξη.
  • Η τρίτη μειονεξία,  η οποία βασικά μας απασχολεί και δημιουργεί προβλήματα στη ζωή μας, είναι η κοινωνική μειονεξία. Κοινωνική μειονεξία σημαίνει ότι σε σύγκριση με τους άλλους είμαι λιγότερος ή χειρότερος.

Οι δύο πρώτες μειονεξίες βοηθούν τον άνθρωπο στη διαρκή προσπάθεια να καλυτερέψει τη ζωή του και τη ζωή των άλλων. Υποχρεώνεται να αναπτυχθεί προς την κατεύθυνση της εξέλιξης, η οποία θα είναι και η προσφορά του στο πέρασμα από αυτό τον κόσμο. Είναι αυτές οι μειονεξίες που μας κάνουν να προοδεύουμε και να μεγαλουργούμε.

Η τρίτη μειονεξία είναι αυτή που κάνει τον άνθρωπο να νιώθει συναισθήματα ανταγωνιστικά εξαιτίας της κοινωνικής θέσης, των χρημάτων, των φυσικών προσόντων και άλλων πιθανών αιτίων, ανάλογα με την αντίληψη και τη θέση που παίρνει ο καθένας απέναντι στη ζωή.

Αν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα στη ζωή ότι η δική μας αυτή δραστηριότητα της σύγκρισης είναι η βασική ρίζα των λαθεμένων σκέψεων και συμπερασμάτων που οδηγούν την πορεία μας, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βαδίσουμε στον δρόμο της ευτυχίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.